Strażnicy - lore
Język:

2 – Wstępne oględziny obelisków pozwalają na rozpoczęcie badań. Świetlne oznaczenia zdają się być formą napisów. Fakt, że są ruchome ma jakieś dodatkowe znaczenie, i nie sądzę, żeby to były zwykłe znaki czy napisy.

3 – Czasami trzeba zaufać swojej intuicji, dostarczone przez pilotów skany mają związek z glifami na obeliskach. Myślę że dane delta pozwolą na sformowanie podstawowego słownika.

4 – Strażnicy mieli bardzo rozwiniętą kooperacje, wszystkie elementy społeczeństwa pracowały nad osiągnięciem wspólnych celów. Uważam też, że wzajemnie się ochraniali. Jestem zagłębiony w te tajemnice, ale sądzę, że Strażnicy będzie dobrą nazwą dla tej rasy.

5 -  Wszystko wskazuje na to, że posługiwali się jednym uniwersalnym językiem co ułatwi moje próby zrozumienia go.

6 – Strażnicy używali dwóch różnych form komunikacji opartej na tej samej lub bardzo podobnej formie języka. Praca nad nimi jest powolna ale bardzo fascynująca, dzięki dostarczonym danym będę mógł odkryć zasady ich mowy, używali jej podobnie do nas i w podobnym do naszego zakresie fal dźwiękowych.

7 – Rozmiary odkrytych ruin sugeruje społeczeństwo z dużymi populacjami.

8 – Strażnicy mówili z różnymi akcentami w zależności od regionów geograficznych.

9 – Dekoder napotyka duże problemy przy odszyfrowywaniu danych. Radzi sobie dobrze z pojedynczymi konstrukcjami, ale nie udaje mu się łączenie ich w większe całości. Chyba rozpocznę od stworzenia listy słów, bez przypisanego do nich znaczenia. Relacja zapisów audio i formy pisanej okazuje się być bardzo skomplikowana. Wydaje się, że posługiwali się w komunikacji werbalnej tonacją, i znaczenie słowa określał sposób w jaki było wypowiedziane.

10 – Powoli udaje nam się zidentyfikować kompletne zdania! Słowa to tylko małe fragmenty języka, zdania wydają się przedstawiać zasady. Z tego pakietu po odszyfrowaniu otrzymuję coś w rodzaju listy i będę się skupiał na określeniu jej zawartości.

11 – Moduł rozpoznania zwrócił moją uwagę na powtarzający się wzór. Wynika z niego, że nie tylko tonacja miała znaczenie, ale także kolejność słów w zdaniu. To bardzo ważne!

12 – Ten blok danych zawiera nagrania audio z modeli delta.  Podstawy ich komunikacji były raczej wizualne niż werbalne. Wydaje się to być logiczne, bo pismo jest bardziej przenośne i trwalsze niż mowa. Te formy wizualne języka pojawiły sie w ich rozwoju dość wcześnie.

13 – Pismo Strażników opiera się na glifach, z których każdy reprezentuje słowo. Wydają się one mieć możliwość opisywania dość skomplikowanych pojęć, w połączeniu z ruchem który umożliwiał dodawanie dodatkowego znaczenia.  Wszystkie znaki są symbolami znacznie bardziej abstrakcyjnymi niż hieroglify, ale możliwe jest zidentyfikowanie odnośników na podstawie ich kształtu. Dla przykładu glif oznaczający ksieżyc pokazuje wznoszący i opadający księżyc tak jak on wyglądał z planety Strażników.

14 – Język wywodził się z glifów, które rozwijały się przez dłuższy okres. Początkowo powstały one na podstawie języka migowego którego Strażnicy używali podczas grupowych polowań, kiedy bezgłośna komunikacja miała duże znaczenie.

15 – Opierając się na skomplikowanych kształtach i ruchu tych prymitywnych glifów założyłem, że Strażnicy posiadali wyjątkowy zakres ruchu swoich przedramion i dłoni, co dało nam pierwsze przesłanki na temat ich budowy.

16 – Pewne detale na temat tego jak glify zaczęły się stawać powszechną formą komunikacji i zauważalnej powoli różnicy między mową a glifami. Z uzyskanych danych wynika, że wszystkie glify mają odpowiednik w mowie, ale nie każda wokalizacja posiada jej odpowiednik w formie glifu. Zebrany przeze mnie słownik jest jak na razie bardzo ubogi ale istnieją przesłanki, żeby twierdzic, że te wokalizacje służyły wyrażaniu emocji. Jeśli to prawda to można powiedziec, że język Strażników służył głównie więziom uczuciowym.

17 – Znaki na obeliskach odnalezione na początku badań mogą byc teraz łatwiejsze do zrozumienia, tak jak podejrzewałem początkowo powstały one początkowo jako graficzne zapisy ich komunikacji migowej podczas polowań  w stadzie na początku ich rozwoju.

18 – Jestem pewien, że mogę już teraz stworzyc słownik wystarczający do prowadzenia szerokich badań w przyszłości. Dzięki poznaniu ich języka możemy pełniej zobaczy jak fascynującym gatunkiem byli Strażnicy. Glify początkowo odzwierciedlające język migowy, szybko zaadaptowały się wraz z rozwinięciem innych mediów takich jak reprezentacja elektroniczna. Glify na obeliskach i innych strukturach pozwoliły mu rozpoznawać podstawowe wzorce oraz zapewniały pewne poszlaki co do znaczenia innych glifów.

19 – Dane z tego obelisku dotyczą historii ich języka.  Strażnicy zaczynali przedstawiać swój język migowy jako piktogramy bardzo wcześnie w swojej historii, podobnie do rysunków w jaskiniach w historii człowieka, jednak jest oczywiste, że stopień ich skomplikowania jest znacznie wyższy. Mimo iż badania są dopiero co rozpoczęte to widzę, że dowiedziałem się bardzo wiele o tej wspaniałej rasie.

20 – Dowiedziałęm się więcej o formalnej naturze ich pisma. Oprócz korzystania z obelisków, było ono używane także ceremonialnie i dekoracyjnie. Odnoszę wrażenie, że uważali swoje glify za kreacje bardzo estetyczne.

21 – Jak zwykle przy tego typu badaniach odnalezione odpowiedzi często zmuszają nas do zadania kolejnych pytań. Znalazłem odniesienia do jeszcze innej formy komunikacji, niekoniecznie używanej przez Strażników, lub przynajmniej nie przez wszystkich. O ile mogę powiedzieć odnosi się ona do ich wroga lub przeciwnika. W połączeniu z widocznymi zniszczeniami wielu miejsc w których znaleźliśmy ich struktury może to oznaczać, że nie sami Strażnicy byli instrumentem swojej zagłady.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Strażnicy - lore - przez Baton - 14.02.2017, 13:55 UTC
RE: The Guardians - lore - {eng] - przez Baton - 20.02.2017, 13:05 UTC
RE: Strażnicy - lore - przez Baton - 07.03.2017, 16:00 UTC
RE: Strażnicy - lore - przez Mathias Shallowgrave - 14.04.2017, 11:50 UTC

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości