Wyprawa na koniec świata - czyli jak nie planować eksploracji.
3302-06-08 (Dzień 5)

Ostatnia prosta przed metą. 107,99 ly w linii prostej dzieli mnie od Celu. Rozpisałem sobie trasę i osiągalne przez „Zakochaną Klępę” odległości pomiędzy gwiazdami. Nadałem im kryptonimy, aby łatwiej było się zorientować gdzie i dokąd.

[Obrazek: YJITdZQ.jpg]

Plan mam taki :
Na początku skok z syntezą 1-go poziomu (J1) do REKSIA. Potem polecę odwiedzić MAJĘ i GUCIA bo są w zasięgu skoku bez syntezy. Potem powrót do REKSIA i polecę już w kierunku Celu przez MISIA USZATKA i sprawdzę jaka jest odległość między nim a Celem Wędrówki. Jeżeli w zasięgu (J2) to skaczę., a jeżeli tylko w zasięgu (J3) to wracam do REKSIA i będę leciał przez MISIA CORALGOLA. Tam powinienem wykorzystać tylko (J2) x2.
„Zakochana Klępa” – stan kadłuba: 99%, podzespoły sprawne. Zasięg przy pełnym zbiorniku 50,13ly. Zasięg maksymalny – 52,33ly.
Do dzieła.
Pamiętać o paliwie, żeby nie tankować do pełna i uważać na REKSIA bo to zimna gwiazda!.

BOLEK -> REKSIO (59,73) (J1) - Hypuae EUQ ZK-P E5-0
System składa się z młodej gwiazdy typu TT i troszkę kosmicznego pyłu. Poza tym pustka. Jestem tu pierwszy!
Poznałem dokładne odległości:
REKSIO -> MAJA (41,13)
REKSIO -> GUCIO (47,32)
REKSIO -> MIŚ USZATEK (40,91)
REKSIO -> MIŚ CORALGOL (66,81)
REKSIO -> cel (83,30)
Pierwszy w życiu skok z syntezą na mną.
...

REKSIO -> MAJA (41,13)  - Hypuae EUQ YV-E D11-0
System składa się z gwiazdy F i 5 mini planet. Wszystkie bez atmosfery. Jestem tu pierwszy! Podpisałem się na gwieździe i pierwszej planecie. Reszta dla kolejnych.
...

MAJA -> GUCIO (31,00)  - Hypuae EUQ YV-E D11-1
System podobny do MAI. Gwiazda F i małe planetki - 10 sztuk (8 bez atmosfery). Podpisałem się tak jak poprzednio. Wracam do REKSIA bez tankowania - mam pół baku.
...

REKSIO -> MIŚ USZATEK (40,91)  Hypuae EUQ TP-G D10-1
System składa się tylko z dwóch gwiazd F i M. Podpisałem się na pierwszej. Mam paliwa nawet nie na 1 pełny skok. Ostrożnie zbliżyłem się do gwiazdy i dotankowałem tylko dokładnie do 1 maksymalnego skoku. Mam teraz zasięg 52,33 ly ! Fuel Scoop wyłączyłem.
Z REKSIA do Celu jest 79,31 ly a mój maksymalny zasięg na J2 to 78,50 - zabrakło niecałego 1 ly! Grr. Będzie trzeba lecieć przez MISIA CORALGOLA.
Wracam do REKSIA.
...
REKSIO -> MIŚ CORALGOL (66,81) (J2) - Isheau TR-H D11-0
Młoda gwiazda (<1 mld) typu G i dookoła orbituje 6 planet metalowo/kamienno/lodowe i jedna jowiszowa. W środku jest zimna gwiazda typu Y z kilkoma księżycami. Cmdr MARX już ten system odkrył. Skanował gwiazdę i 3-cią planetę (pewnie dlatego, że jest bez atmosfery, 16x większa od ziemi i jeszcze ma pierścień). Zapewne ma ładne widoki.
I poleciałem tam. Faktycznie ładna. Duży gęsty pierścień, blisko słońca i do tego jeszcze mały księżyc. Też cyknąłem parę fotek.Stąd do CELU jest 71,88 ly!
[Obrazek: vRGGtcd.jpg]

...
MIŚ CORALGOL -> Borchgrevink Point (71,88) (J2) - Hypuae EUQ XV-E D11-0

[Obrazek: gzLl4ZC.jpg]

No i doleciałem. Piątego dnia podróży dotarłem tam gdzie chciałem.
System nic specjalnego. Gwiazda typu M i typu T oddalona o 78.000 ls. Ta typu M oczywiście zeskanowana przez cmdra MARXa, ale ta druga nie. Wygląda, że jestem 2 osobą w tym systemie. Lecę podpisać się na tej drugiej gwieździe. Dotankuję tylko trochę zbiornik, bo teraz lecę na oparach.

Widok na galaktykę.
[Obrazek: t2gbK0e.jpg]

A to widok kiedy odwrócimy się tyłkiem do galaktyki. Nic!
[Obrazek: EpB7t4c.jpg]

Latam teraz na wyłączonym Scoopie i pilnuję ile dokładnie mam paliwa bo może się zdarzyć, że "Zakochana Klępa" będzie musiała być maksymalnie odciążona, aby złapać zasięg. Nigdy nie wiadomo, a łatwiej dotankować, niż potem spalać nadmiar latając w SC.

Cel osiągnięty! Dotarłem gdzie chciałem i wypiąłem się na całą galaktykę. Teraz się okaże, czy można pójść jeszcze dalej na południe. Na razie jestem dokładnie na 15,462 ly od SOL, ale widzę system jeszcze dalej, niestety poza granicą 100 ly. Za daleko.

Ale mam plan!

Stan materiałów do syntezy wydłużającej skoki FSD:
Germanium:      21
Vanadium:        40
Cadm:              27
Niobium:          54
Arsenic:            15
Yttrium:            15
Polonium:         15

Na razie zużyłem 1x(J1) i 2x(J2). Muszę pamiętać, aby zostawić sobie na powrót bo inaczej tu zdechnę.

Plan dotarcia do jeszcze dalszego systemu o krypt. "ANIA" (Hypuae EUQ RU-G D10-0) wygląda tak: Skoczę do systemu, który jest prawie dokładnie nade mną tylko ok. 70 ly "wyżej", a stamtąd wygląda, że będzie szansa złapać zasięg do ANI Smile.

Stan "Zakochanej Klępy" - 99% kadłuba. Paliwo dokładnie na jeden skok. W drogę...

cdn.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wyprawa na koniec świata - czyli jak nie planować eksploracji. - przez Arnul - 21.06.2016, 12:44 UTC