Wyprawa na koniec świata - czyli jak nie planować eksploracji.
3302-06-07 (Dzień 4)

11000ly
Smutek dzisiaj mnie nie łapie,
Wierszem wskażę gdzie'm na mapie.

Galaktyko! Czekaj na mnie,
Jestem gotów na wezwanie.
Zjem śniadanie i bez zwłoki,
Lecę chłonąć Twe uroki.

I tak pisząc rymy nowe,
1000 latek już gotowe.
Tak 12 już tysiaków,
dzieli mnie od mych Ziomaków.

Wnet kolejne latka zlecą,
Naukowca dola taka.
Nim kolejny 1000 pęknie,
Czas podrapać się w zzzzzszsszzzzaka.

Nowa trasa naniesiona,
Podzespołów kontrol żwawy,
Biedy dzisiaj mieć nie będę,
Taki to mam plan łaskawy.

Tym sposobem całkiem niecnym,
Co na niego wpadłem z rana,
Pisząc rymem mój poemat,
Droga zleci jak śmietana.

Wszystko za mą, nic przede mną,
Co tu robisz? Dziwny głosik zasiał mętlik w mojej głowie,
Serce na to: Głos ma rację!
Czas do domu, nic tu po tobie!.

A ja moczem na to ciepłym,
Cóż to myślą me organy,
Leję równo i obficie,
Bo mam swoje ważne plany.

...
14000 ly
Poezja to dobra rzecz. 3 tysiące latek pyknęło szybciej niż poprzedni 1000. Teraz już wiem kim byli poeci. To ludzi, którym się nudziła droga.
I tak oto dotarłem do miejsca, które oznaczyłem sobie jako koniec Autostrady i początek części o długości około 1200 ly, którą ochrzciłem Bezdrożami.
Stan statku: 99%
Stan właściciela statku: 100%
...
15000 ly
Bezdroża okazały się bardzo przyjemne. 1000 ly minęło błyskawicznie. Siedzę sobie w systemie PHLOISC BC-B D1-1 z główną gwiazdą typu B. Był tu już ktoś przede mną. cmdr MARX. To ten sam podróżnik/odkrywca, który dotarł i skatalogował miejsce, do którego lecę, czyli system najbardziej na południe w okolicy południka 0. Jako że tylko główna gwiazda była odkryta przez niego to podleciałem do najbliższej planety (typu gazowego) i ją zeskanowałem. W ten sposób się podpisałem: "Arnul tu był". Pozostałe planety zostawiam do zeskanowania dla kolejnych odkrywców.
...
Nauczony wczorajszym doświadczeniem, dziś przysiadłem najpierw do stołu. Przejrzałem dokładniej rejon, w który mam się zapuścić. Policzyłem odległości i wyznaczyłem trasę. Niektóre skoki na granicy zasięgu, a od pewnego momentu nie obejdzie się bez syntezy.

Stan materiałów do syntezy wydłużającej skoki FSD:
Germanium:      24
Vanadium:        44
Cadm:               31
Niobium:          56
Yttrium:            15
Polonium:         15

Cieszy mnie szczególnie dużo Polonium i Yttrium, które w większości wpadły mi w łapki już kilka tygodni temu podczas odkrywania nowych złóż minerałów na planetach i księżycach. Dane z tych wycieczek wrzuciłem do goliatowego arkusza [link]. Polonium miało posłużyć jako materiał dla Felicity na udoskonalenie silnika FSD-5A, którym głównie się posługuje w moich statkach - ASP, DBS i FAS. Okazało się jednak, że silnik ten dostał porządnego kopa już przy 4 poziomie ulepszenia i w sumie nie potrzebowałem więcej.
Ale do brzegu. Okolica czyli ostatnie 500 ly to już na prawdę bezdroża. Tuż koło miejsca gdzie teraz tankuję znajduje się niecodzienne skupisko zimnych gwiazd głównie typu T i Y. Grupa liczy ponad 100 takich systemów ułożonych w prostokąt o wymiarach  60ly x 70ly. Wdepnę tam najpierw i trochę rozejrzę, a następnie rozpocznę ostatnią część podróży czyli opuszczę Bezdroża i zanurzę się w Pustkę.

Łata zimnych gwiazd i pustka dookoła.
[Obrazek: QXrgQOj.jpg]

[Obrazek: 16YXh2Q.jpg]
...

Słów kilka o mojej Anakondzie. Do zachowania rozkapryszonej, zakochanej klępy powoli się przyzwyczajam, ale odkryłem kolejne wady tej krypy. Otóż chciałem sobie przejrzeć ile to systemów już odwiedziłem od początku wędrówki. Dowiedzieć się banalnych rzeczy typu: całkowity dystans w ly, ile systemów minąłem, przejrzeć ich nazwy i koordynacje. A tu w komputerze nawigacyjnym nic takiego nie ma. Co jest!? Mam to wszystko ręcznie wygrzebywać z trzewi komputera pokładowego jak robili to rycerze w średniowieczu. Jakiś Mieszko I to mógł sobie tak robić, ale to jest XXXIV wiek do kroćset. Jak tyko znajdę trochę czasu to się do tych danych dobiorę. Ale to wstyd dla firmy projektującej taki duży okręt!.
Właściwie to poza zasięgiem FSD to ta łajba ma same wady. Prowadzi się jak..., zresztą wiadomo. Nic z komputera nie da się odczytać. Grzeje się niemiłosiernie.
No dobra, mam kolejną zaletę. Ma taką fajną chorągiewkę na dziobie, która służy za wyznacznik kierunku.
Marudzę bo marudzę lecz polubiłem tą "Zakochaną Klępę". Mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie!
...
A tymczasem odwiedziłem skupisko zimnych gwiazd. Nic ciekawego. Odwiedziłem kilka tych systemów. Puuusto, tylko trochę gruzu. Teraz siedzę już w lewym dolnym narożniku tegoż skupiska. Dalej będzie ciężko bo komputer nawigacyjny odmawia już współpracy.
Przyszedł czas na ręczne wyznaczanie każdego skoku.
290.20 ly w linii prostej do CELU WĘDRÓWKI.

Po drodze trafiłem na gazowego giganta z napędem odrzutowym!
[Obrazek: elIDrB5.jpg]
...
Teraz to już skaczę jak żabka po szeroko rozstawionych kamieniach, a dookoła wartki nurt strumienia. Ostatnie 10 skoków, które drobiazgowo zaplanowałem były już w większości na granicy zasięgu. W dwóch z tych systemów już ktoś był, pozostałe odkryłem ja.
W systemie HYPUAE EUQ OW-A C27-0 byli już: ALLITNIL i ALKIBIADES – jeden „podpisał się” na jednej gwieździe, drugi na drugiej gwieździe. Dla mnie zabrakło gwiazd więc „podpisałem się” na gazowym gigancie.
W systemie HYPUAE EUQ KQ-C C26-0 byli już: ALLITNIL, MARX, ALKIBIADES i „podpisali się” ALLINTIL na głównej gwieździe, a następni na kolejnych planetach od tejże gwiazdy. Ja dopisałem się na końcu listy i zostawiłem miejsce dla kolejnych odkrywców.
Nie wiem czy to ogólna zasada (bo pierwszy raz eksploruję), czy to taki zwyczaj, że odkrywcy „podpisują się” (skanują) tylko na jednej planecie/gwieździe w systemie i zostawiają resztę, aby następni mogli też coś odkryć i jakby dopisać się do listy „tu byłem..” W każdym razie podoba mi się to.

I tak dotarłem do mini skupiska 3 gwizd, które roboczo nazwałem Bolek, Lolek i Tola. Dalej do skoku potrzebna będzie już synteza FSD.

Mapa po 4 dniu podróży. (do 15.000 ly)
[Obrazek: 2lsXutV.jpg]

Mapa trasy po Bezdrożach - poniżej 15.000 ly od SOL
[Obrazek: G7gU17I.jpg]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wyprawa na koniec świata - czyli jak nie planować eksploracji. - przez Arnul - 21.06.2016, 11:31 UTC