Wyprawa na koniec świata - czyli jak nie planować eksploracji.
3302-06-05 (Dzień 2)

Jestem w systemie WREGOE NX-U B2-0 oddalonym 1000 ly na południe od SOL. Dookoła piękne widoki.

[Obrazek: 7iOZAAF.jpg]

Postanowiłem przeprowadzić różne testy z wyłączaniem i włączaniem poszczególnych modułów, aby sprawdzić jaki mam pobór paliwa. Tam na końcu świata każda tona może decydować o życiu lub śmierci.
...
No i pięknie! Kolejny wstyd. Lecąc w SC podczas testów wyłączyłem napęd FSD. Po co ja to zrobiłem? Jak nie gruchnęło, aż podskoczyłem, a Anakonda (muszę ją w końcu jakoś nazwać) z potwornym skrzypieniem łamanego kadłuba wypadła z SC koziołkując niemiłosiernie. Wszystkie moduły dostał po d... a najgorsze, że straciłem 9% kadłuba. Pięknie k... pięknie. Wracać, czy lecieć dalej?
Nie ma co jednak wracam na naprawy. Trudno. W tym tempie jak nie zacznę uważać to w połowie drogi statek mi się rozsypie.
...
Dotarłem do NAUNET. W dokach McKee Base aż się popłakali jak mnie zobaczyli z rozharatanym kadłubem. Trzeba nie było wspominać, że lecę na daleką wyprawę badawczą. Teraz co chwilę przychodzą i pytają czy może chcę zostać na dłużej..
...
50.000cr poszło na naprawy. Jak tylko wesołe stoczniowe towarzystwo skończyło swoją robotę wskoczyłem za stery i w drogę jeszcze raz do WREGOE NX-U B2-0.
...
Granicę 1000 ly minąłem tym razem bez zatrzymywania. Kolejny cel 2000 ly na południe.
...
No i jestem. 2000 ly od SOL. Ależ ten statek jest mułowaty na tych thrusterach klasy 5D. Zmienia kierunek tak wolno i majestatycznie jak zakochana klępa na rykowisku. Cóż zasięg kosztem zwrotności.
Spojrzałem sobie na tą samą mgławicę co kiedy byłem 1000 ly bliżej domu. Teraz wygląda tak.

[Obrazek: mH7MS3V.jpg]
Tak w ogóle to jest kilka tych mgławic. Flame Nebula, Horsehead Nebula, Orion Nebula, Running Man Nebula. Poza tym to czerwone największe to Barnard's Loop.
Właśnie sobie pomyślałem, że będę im robił fotografie co każe 1000 ly dalej. Taki wyznacznik odległości.Spojrzałem na mapę Galaktyki. Teraz powoli będę opuszczał Ramię Oriona.
...
3000 ly za mną. Fotka mgławic zrobiona i lecę dalej.
...
4000 ly. Fotka mgławic i odpoczynek bo pilnowanie, aby nie wyrżnąć w gwiazdę przy każdym wyskoku jest męczące.
...
5000 ly. Przy przedostatnim wyskoku zamyśliłem się i wyrzuciło mnie z SC. Na szczęści tym razem delikatnie i dostały głównie moduły, kadłub stracił 1%.
Zrobiłem kolejną fotkę mgławic, a w międzyczasie uruchomiłem moduły naprawcze. Chcę mieć wszystko sprawne na 100%.
...
6000 ly. Tym razem przelot bez wydarzeń. Nebule nadal widać, ale już coraz słabiej. Przeleciałem już rzadszy pas gwiazd pomiędzy Ramieniem Oriona i Ramieniem Perseusza. Teraz właściwie to już jestem w środku tego drugiego. Dużo ciepłych gwiazd, ostatnie 2000 ly ani razu nie musiałem zbaczać z kursu aby dotankować.
...
7000 ly. Połowa drogi. Mniej więcej. Mgławice już coraz mniejsze. Stąd widać też Mgławicę Kraba. Jestem dokładnie nad nią. Jakbym chciał do niej dotrzeć musiałbym jednak "zanurkować" 902 ly poniżej wysokości na jakiej się teraz znajduję.

Fotki co 1000 ly jak oddalały się nebule.
Stan kadłuba bez zmian - 99%. Podzespoły sprawne. Lecę ostrożnie i to się na razie opłaca.
.
Mapa po 2 dniu podróży.
[Obrazek: eDOlHof.jpg]

...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Wyprawa na koniec świata - czyli jak nie planować eksploracji. - przez Arnul - 21.06.2016, 08:38 UTC