Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania.
Tak zgadza składam, a w zasadzie złożyłem już komputer o podobnej konfiguracji :

CPU: Ryzen 7 7950X3D (no OC)
CPU cooler: aio kraken elite 360 3x120
Mobo: Gigabyte X670E Aorus Master rev. 1.0 (BIOS F20A)
RAM: Kingstone Furry 5600XMP at 3600MHz (ten sam problem co z EXPO przy obsadzeniu 4 slotów , nie jest to problem AMD ale dotyczy rónież Intela )
GPU: Sapphire Radeon RX 7900XTX Nitro+ (No OC), AMD Adrenalin driver 23.5.2
1x SSD:Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade
1x SSD:Kingston 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade
PSU: Corsair HX1500i Platinium
Case:Fractal Define 7XL

Jest to mój pierwszy składak od wielu wielu lat , nie mniej jednak jestem pozytywnie zaskoczony tym że proces montażu i uruchomienia poszedł tak sprawnie. Oczywiście zajęło mi to więcej niż wprawnemu "składaczowi" ale z uwagi na koszt komponentów każdą instrukcję przeglądałem szczegółowo zanim podjąłem jakiekolwiek działania.

Pierwsze uruchomienie było trochę zaskakujące ponieważ płyta zatrzymała się na DC15 na jakąś minutę może dłużej. Po przegrzebaniu internetów okazało się iz jest to trening pamięci który wykonuje się przy każdej zmianie ustawień pamięci ( zmianie pamięci ) a być może nawet po dłuższym wyłączeniu komputera z gniazda zasilania ( tego nie wiem ale mam wrażenie że wczoraj nic nie robiłem a proces ten mi się włączył przy pierwszym uruchomieniu kompa ). Inna sprawa jest taką że nie włączyłem na pamięciach XMP/EXPO

Temperatury - nie zgłębiałem tematu ale podczas wczorajszego grania przez kilka godzin w ED CPU w okolicach 52-55 stopni i GPU podobnie , na tę chwilę podczas pisania tego artykułu wygląda to tak :

[Obrazek: nzxt.png]

Pomiar poboru energii elektrycznej na gniazdku w trybie pisania tego artykułu :
[Obrazek: EC1.png]

Pomiar pobory energii elektrycznej na gniazdku w trybie robienia czegoś więcej niż pisanie artykułu :
[Obrazek: EC2.png]

Pomiar poboru energii elektrycznej na gniazdku podczas gry DS(REMAKE) w 4K na ustawieniach ULTRA :

[Obrazek: EC3.png]

Na tę chwilę to tyle , muszę się trochę pobawić tym sprzętem by móc coś więcej napisać, także jak tylko coś się pojawi w związku z tym setupem postaram się dodać jakieś info w kolejnym poście. 
Poniżej zamieszczam jeszcze kilka fotek z montażu.

[Obrazek: Image00008.png]
[Obrazek: Image00009.png]
[Obrazek: Image00010.png]
[Obrazek: Image00011.png]
[Obrazek: Image00012.png]
[Obrazek: Image00013.png]
[Obrazek: Image00018.png]
[Obrazek: Image00022.png]
[Obrazek: Image00024.png]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - przez azzaval - 20.11.2023, 14:49 UTC

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości