The Winged Hussars - Forum
Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Wersja do druku

+- The Winged Hussars - Forum (https://forum.thewingedhussars.com)
+-- Dział: Strefa Publiczna (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Dział techniczny (https://forum.thewingedhussars.com/forumdisplay.php?fid=73)
+--- Wątek: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. (/showthread.php?tid=6973)

Strony: 1 2

Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Azzorek - 30.06.2023

Podzielę się z Wami doświadczeniem przy grzebaniu w nowym hardware od PC i instalacji Win11 Smile.

Przez ostatnie 3 dni w wolnym czasie nie robiłem nic innego tylko grzebałem w dwóch PC.
Jak wiecie postanowiłem zmienić sprzęt i przy okazji zrobić upgrade komputera mojego starszego syna.

Wybór mojej platformy padł na AMD i GPU również od "czerwonych". Mój pierwszy PC z 1998 roku bazował na Intel III 450MHz. Od 2001 do 2012 używałem tylko procków AMD (najpierw Athlony od 1800+ a skończyłem na Phenom X4 945 3,6GHz). Po 2012 roku używałem tylko procesorów Intela (począwszy od i7 4690K 4GHz).
Jak widać miałem doświadczenie zarówno z CPU Intela jak i AMD i nie mam do żadnego uprzedzeń. W 2023 roku postanowiłem postawić na platformę AMD jako bardziej przyszłościową nie wymagającą wymiany wszystkiego kiedy chciałbym zmienić procka. Dwa dni temu przeczytałem jednak gdzieś, że Intel planuje (pierwszy raz od wielu lat) nie zmieniać podstawki pod przyszłe CPU z serii 14000 i pozostać przy socket 1700. Nie żałuję jednak swojego wyboru, bo CPU AMD nadal wydają mi się bardziej energooszczędne nawet jak pobawimy się undervoltingiem.

Poniżej moje doświadczenia, które może Was zainteresują.

1.) Przy doborze RAMów DDR5 do płyt głównych AMD musicie się nastawić, że nie wszystkie odpalą w trybie AMD Expo lub XMP. Ponieważ sprzęt jest nadal optymalizowany trzeba poczekać na stosowne aktualizacje BIOSu do płyt głównych. Ja mam RAMy które na przykład w trybie AMD Expo przy taktowaniu 6000MHz nie odpalają i działają aktualnie w trybie 3600MHz. Nie jest to jakiś koszmar, jednak irytuje. Dla mnie zawsze istotniejsza była ilość pamięci niż jej szybkość, która pozwala uzyskać kilka-kilkanaście klatek więcej.

2.) Drogie płyty główne (powyżej 2000PLN) wyposażone jak budżetowe sprzed kilku lat. Na obszerną instrukcję - User Manual, w formie papierowerj nie ma co liczyć. Na wyposażeniu znalazłem "aż" dwa kable SATA, za to miałem mnóstwo naklejek Smile . Rozumiem, że świat jest zielony i mamy o niego dbać. Kiedy jednak składam kompa i szukam kluczowych funkcji na płycie wolę mieć "książeczkę" a nie szukać czegoś na tablecie lub smartfonie (na lapka wśród śrubokrętów, trytytek, i innch pierdół nie ma miejsca). Może jakiś stary jestem, ale dziennie wywalam ze skrzynki na listy mnóstwo papieru w postaci ulotek, a tutaj taki zonk Sad .

3.) Współczesne procki choć mogą nie "jeść" dużo prądu to nadal się bardzo grzeją. Polecam najdroższe modele coolerów powietrznych, a najlepiej chłodzenie AIO.

4.) Jeśli macie aktywowany Win 10, przy instalacji możecie skorzystać z Win11 (stosowny pendrive z instalatorem można przygotować za pomocą oprogramowania Microsoft) i normalnie aktywować go w trakcie instalacji kluczem z "dziesiątki". Wszystko natywnie bez żadnych upgradów Win10-Win11.
Przy instalacji Win10 i 11 częstym problemem jest "zapętlanie", polegające na powtarzaniu tych samych czynności bez szans powodzenia. Po skopiowaniu plików instalator nie odpala kompa aby dokończyć instalację i sugeruje rozpoczęcie jej od nowa.
Wiele ludzi miało taki problem i częstym zaleceniem jest odłączenie wszystkich dysków poza tym na który instalujemy system. Oczywiście w BIOSie musi być aktywna (Win11) opcja "Secure Boot", a CSM ma być wyłączone.
Ja miałem ten problem, że cały komp wstawiłem już pod biurko, a że jest bardzo ciężki ani myślałem go z powrotem rozłączać i "wyciągać" na biurko. Poza tym perspektywa demontażu radiatorów trzech dysków M2 PCIE x4 i ich fizyczne wyjęcie z gniazda (nie ma opcji wyłączenia ich w BIOSie płyty) skutecznie mnie zniechęcała.
Dzięki temu znalazłem rozwiązanie problemu, które o dziwo nikt nigdzie nie proponował w necie (ja nie znalazłem) a jest jednocześnie wyjaśnieniem zaistniałego problemu.
W mojej ocenie przyczyną nie możności dokończenia instalacji Win są małe partycje (zastrzeżone) które utworzyły wcześniejsze instalatory na używanych przez nas starych dyskach, a które to dyski chcielibyśmy podłączyć do nowej płyty głównej. Partycje te mają zazwyczej od kilkudziesięciu do kilkaset MB. 
To co możemy zrobić to albo usunięcie tych partycji (Instalator Win na to zwykle nie pozwala), albo usunięcie wszystkich partycji na danym dysku i wyczyszczenie go. Dla mnie druga opcja nie wchodziła w grę ponieważ miałem tam mnóstwo danych które chciałem zachować.
Wyłączyłem zatem instalatora Windows i sam komputer. Wyjąłem z szafki mój cudowny pendrive z Linuksem w wersji Live (ja polecam najnowszego Minta 21.1 64bit z gui xfce), ale może być każdy inny byle miał program gparted. Odpalamy kompa z tego linuksa podobnie jak instalator Windows (wybieramy domyślny Mint bez żadnych opcji). Gdy zobaczymy pulpit z menu (lewy dolny róg ekranu) wybieramy "System", a z dostępnych programów "gparted". Ten wspaniały program pozwoli nam zarządzać dyskami w tym zniszczenie istniejących i założenie nowych partycji. To co jest dla mnie mega w tym programie to możliwość włączenia informacji jaki dysk właśnie mam wyświetlony. Nie chodzi tutaj o oznaczenie urządzenia tylko o producenta i model. Dzięki temu zawsze wiem co robię i na którym dysku. Usuwamy w gparted wszystkie partycje które mają po kilkaset MB i zapisujemy do wykonania nasze "wybory". Program ogrania to  w kilka sekund. Oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby usunąć inne partycje, pozakładać nowe (koniecznie GPT) i sformatować (dla Win polecam format NTFS). 
Na koniec wyłączamy Linuksa, odpalamy komputer z pendrive instalacyjnego Win i teraz już wszystko "pójdzie" dobrze.

5.) Karta graficzna Radeon chyba w inny sposób wyświetla kolory (mają jakby inną jasność) i nie jest to wada tylko chyba jakieś fabryczne ustawienie. Wcześniej miałem RTX 3080 i tam trochę inaczej to wyglądało. Dlatego jeśli ktoś jest przyzwyczajony do "looku" nVidii, to trzeba troszkę pobawić się ustawieniami graficznymi (zazwyczaj wystarczy parametr gamma w grach). Zapewniam jednak, że można mieć dokładnie taki sam jakościowo obraz (a nawet lepszy). Zauważyłem, że ten mój Radeon ma jakby większą rozpiętość tonalną kolorów. Nie wiem czy to kwestia lepszego "gadania" Radeona z moim monitorem (AMD FreeSync), ale gry są jakby ciut bardziej kolorowe. 
AMD opisuje to na swojej stronie tak: "A pixel- perfect experience starts with Radeon™ RX 7000 Series graphics cards and the new AMD Radiance Display™ Engine. Immerse yourself in your favorite visual vistas with stunning image clarity and up to 68 billion colors at up to 8K 165 Hz." 
To co najważniejsze, to Elite Dangerous Odyssey działa pięknie i nie zanotowałem jak na razie żadnych problemów (sterownik Adrenalin 23.5.2). To co równie istotne to możliwość strimowania gier i nagrywania przez aplikację AMD Adrenalin (odpowiednik Geforce Experience nVidii) w formacie AV1, który charakteryzuje się bardzo dobrą płynnością i jakością obrazu. Ja wrzucam na swój kanał na YT filmiki z Elite Dangerous stąd to bardzo dobra dla mnie informacja.

6.) Jeśli kupujecie szybką i zwykle dużą kartę graficzną sprawdźcie przed zakupem czy na wyposażeniu ma podtrzymkę GPU. Podtrzymki są zwykle w formie metalowej ramki do przykręcenia pod kartę graficzną do mocowań kart PCIE, lub w formie pionowego słupka do postawienia w obudowie. Jeśli GPU nie ma podtrzymki sprawdźcie przed zakupem, czy podtrzymka będzie pasowała do waszej karty graficznej.

7.) W przypadku połączenia Ryzena i Radeona (również poprzednich generacji) koniecznie włączcie w opcjach płyty głównej dwie opcje: AMD Smart Access Memory i Above 4G Decoding (czasami domyślnie są już włączone). Bardzo wiele gier skorzysta na wyniku FPS (zwłaszcza w wyższych rozdzielczościach tj. 2560x1440 i wzwyż).
Tutaj filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=iRxBRX9RWhE

Jako dowód, że platforma jest stabilna i się nie przegrzewa screen po godzinie grania w Cyberpunk 2077 z RT średnim a reszta detali na max w rozdziałce 3440x1440. Dzień był dosyć ciepły i w pokoju miałem przed włączeniem kompa 25 stopni Celsjusza.

[Obrazek: 2c669ab26938d3dfgen.jpg]

O7

Cmdr Azzorek

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - ronin_htd - 01.07.2023

Wszystko fajnie, tylko gdyby nie screen to nigdzie w tekście nie ma wzmianki co w tego AM5 wsadziłeś Wink

Pochwaliłbyś się pełnym setupem, mobo, jakie ramy, PSU, jaka skrzyneczka Biggrin

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Azzorek - 03.07.2023

(01.07.2023, 22:28 UTC)ronin_htd napisał(a): Wszystko fajnie, tylko gdyby nie screen to nigdzie w tekście nie ma wzmianki co w tego AM5 wsadziłeś Wink

Pochwaliłbyś się pełnym setupem, mobo, jakie ramy, PSU, jaka skrzyneczka Biggrin

A tam będę się chwalił Biggrin . Jednak skoro pytasz to dla ścisłości: 

CPU: Ryzen 7 7800X3D (no OC)
CPU cooler: aio bequiet Silent Loop 2 3x120mm
Mobo: Gigabyte X670E Aorus Master rev. 1.0 (BIOS F12A)
RAM: GSkill Trident Z5 Neo CL30 DDR5 AMD Expo 4x32GB (128GB Total) at 3600MHz (still problem with AMD Expo settings at 6000MHz, hope next mobo BIOS fix it)
GPU: Sapphire Radeon RX 7900XTX Nitro+ (No OC), AMD Adrenalin driver 23.5.2
1x SSD (Win11): Samsung 990 Pro 2TB M2 PCIE x4 gen.4
3x SSD: M2 PCIE x4 gen.3 WD Blue SN570 2TB  (read/write 3300/3200MB/s)
3x SSD SATA 3: Crucial MX500 500GB, 1TB, 2TB
1x HDD SATA 3: 2TB
1x HDD USB 3.0: Seagate 7200 obr./min. 10TB
PSU: Corsair HX 1200W Platinium
Case:bequiet Darkbase 900 Pro rev.2

Czekam z niecierpliwością na aktualizację BIOSu, bo czasami jak odpalam WIn11 to procek przy 6% obciążenia grzeje się do 78 stopni Celsjusza, nie wiadomo dlaczego. Ani nie ma za dużego napięcia, ani nie jest niczym obciążony, taktowanie jest na poziomie 4GHz, a ten się grzeje. SPrawdzałem CPUID HW monitorem i nie wiem dlaczego. Na począku myślałem, że to może mój internet security coś sprawdza na dyskach. Jednak to nie to. Jedyne co wiem to pomoga restart komputera i jak ręką odjął. Procek z odpaloną przeglądarką (i filmem na YT) + muzyczka na Foobarze2000 melduje 38 stopni Celsjusza.

I doczytałem, że Ryzen 7 7800X3D w przypadku obsadzenia wszystkich czterech slotów RAM drastycznie obniża taktowanie pamięci. U mnie jest to 1800MHz na każdy moduł w parze, czyli 3600MHz na parę. Jednak nie przeszkadza mi to bo wydajność i tak jest potężna, a mnie zawsze zależało na ilości pamięci. Poza tym kupiłem te kości RAM na przyszłość kiedy wymienię tego Ryzena jakimś innym znacznie mocniejszym na AM5 Wink

Na razie wygląda tak:

[Obrazek: cd844e502f8b4f18gen.jpg]

[Obrazek: 809da0e58a27ebdfgen.jpg]

[Obrazek: b773a5a2370d1b69gen.jpg]

[Obrazek: 68a234e95d4eeb62gen.jpg]

[Obrazek: 625007470045e070gen.jpg]

[Obrazek: 382ebb699f23a3edgen.png]

A poniżej mój filmik z testów RX 7900XTX w Cyberpunk 2077. Wydajność w RT podobna jak RTX 3080. Jednak prawie dwukrotnie większa wydajność w rasteryzacji Radeona podbija wynik o 40% na tych samych ustawieniach w porównaniu do RTX 3080 (który miał około 50FPS).

https://www.youtube.com/watch?v=S1cDRiT8lc8

O7

Cmdr Azzorek

Tutaj po drugim restarcie kompa wskazania dla GPU i CPU.

Odpalona przeglądarka Chrome (cztery karty w tym YT z odpalonym w tle filmem w 1080p), discord, GPU-Z, Steam (bez odpalonej gry). Raz Ryzen skoczył do ponad 67C a ta równa linia to 40C. Zobaczcie na GPU. Wentyle stoją (kompletna cisza) i taktowanie VCore maks to 84MHz, przy czym stała jest.. 2MHz Biggrin  .  Bez obracania wentylami ma temperaturę 51C.

[Obrazek: cf1f68860c2c44cagen.jpg]

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Sam Marvin - 04.07.2023

O ile pamiętam to 7800X3d potrafią nawet bez OC ciągnąć więcej prądu niż potrzeba jeśli masz EXPO włączone. Gamer Nexus zrobił ciekawe podsumownie problemu https://youtu.be/kiTngvvD5dI?t=1574.

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Azzorek - 04.07.2023

(04.07.2023, 06:43 UTC)Sam Marvin napisał(a): O ile pamiętam to 7800X3d potrafią nawet bez OC ciągnąć więcej prądu niż potrzeba jeśli masz EXPO włączone. Gamer Nexus zrobił ciekawe podsumownie problemu https://youtu.be/kiTngvvD5dI?t=1574.

To już jest połatane w najnowszych BIOSach płyt głównych. Dla pewności ustawiłem sobie jeszcze limit temperaturowy na sztywno na 85C dla CPU. Z czasem dopracują wszystko do perfekcji i będzie dobrze. Często zdarzają się problemy "wieku dziecięcego".

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Azzorek - 23.07.2023

W nawiązaniu do prędkości pamięci DDR5 (u mnie 3600MHz zamiast 6000MHz w trybie AMD Expo) chyba nie doczytałem przed zakupem na stronie AMD: 

"Connectivity

PCI Express® Version: PCIe® 5.0

System Memory Type: DDR5

Memory Channels: 2

Max Memory Speed: 

2x1R: DDR5-5200 
   2x2R: DDR5-5200
   4x1R: DDR5-3600
   4x2R: DDR5-3600"

A poniżej dodaję link:

AMD_Ryzen_7_7800X3D

Zatem wygląda na to, że mam wszystko ok. Zresztą aż takiego wzrostu wydajności chyba nie będzie, a ja zakupiłem te 128GB pod kątem przyszłych updatów w lepszy procesor.

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Azzorek - 13.11.2023

Z tego co się dzisiaj dowiedziałem Cmdr Azzaval składa podobny komputer do mojego (ta sama płyta główna i ta sama karta graficzna) z tą różnicą, że ma CPU R9 7950X3D. Ciekawe, czy taktowanie pamięci obsadzonych we wszystkich czterech slotach też będzie podobne ja u mnie czyli 3600MHz na parę.

O7

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - azzaval - 20.11.2023

Tak zgadza składam, a w zasadzie złożyłem już komputer o podobnej konfiguracji :

CPU: Ryzen 7 7950X3D (no OC)
CPU cooler: aio kraken elite 360 3x120
Mobo: Gigabyte X670E Aorus Master rev. 1.0 (BIOS F20A)
RAM: Kingstone Furry 5600XMP at 3600MHz (ten sam problem co z EXPO przy obsadzeniu 4 slotów , nie jest to problem AMD ale dotyczy rónież Intela )
GPU: Sapphire Radeon RX 7900XTX Nitro+ (No OC), AMD Adrenalin driver 23.5.2
1x SSD:Kingston 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade
1x SSD:Kingston 4TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Fury Renegade
PSU: Corsair HX1500i Platinium
Case:Fractal Define 7XL

Jest to mój pierwszy składak od wielu wielu lat , nie mniej jednak jestem pozytywnie zaskoczony tym że proces montażu i uruchomienia poszedł tak sprawnie. Oczywiście zajęło mi to więcej niż wprawnemu "składaczowi" ale z uwagi na koszt komponentów każdą instrukcję przeglądałem szczegółowo zanim podjąłem jakiekolwiek działania.

Pierwsze uruchomienie było trochę zaskakujące ponieważ płyta zatrzymała się na DC15 na jakąś minutę może dłużej. Po przegrzebaniu internetów okazało się iz jest to trening pamięci który wykonuje się przy każdej zmianie ustawień pamięci ( zmianie pamięci ) a być może nawet po dłuższym wyłączeniu komputera z gniazda zasilania ( tego nie wiem ale mam wrażenie że wczoraj nic nie robiłem a proces ten mi się włączył przy pierwszym uruchomieniu kompa ). Inna sprawa jest taką że nie włączyłem na pamięciach XMP/EXPO

Temperatury - nie zgłębiałem tematu ale podczas wczorajszego grania przez kilka godzin w ED CPU w okolicach 52-55 stopni i GPU podobnie , na tę chwilę podczas pisania tego artykułu wygląda to tak :

[Obrazek: nzxt.png]

Pomiar poboru energii elektrycznej na gniazdku w trybie pisania tego artykułu :
[Obrazek: EC1.png]

Pomiar pobory energii elektrycznej na gniazdku w trybie robienia czegoś więcej niż pisanie artykułu :
[Obrazek: EC2.png]

Pomiar poboru energii elektrycznej na gniazdku podczas gry DS(REMAKE) w 4K na ustawieniach ULTRA :

[Obrazek: EC3.png]

Na tę chwilę to tyle , muszę się trochę pobawić tym sprzętem by móc coś więcej napisać, także jak tylko coś się pojawi w związku z tym setupem postaram się dodać jakieś info w kolejnym poście. 
Poniżej zamieszczam jeszcze kilka fotek z montażu.

[Obrazek: Image00008.png]
[Obrazek: Image00009.png]
[Obrazek: Image00010.png]
[Obrazek: Image00011.png]
[Obrazek: Image00012.png]
[Obrazek: Image00013.png]
[Obrazek: Image00018.png]
[Obrazek: Image00022.png]
[Obrazek: Image00024.png]

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - Azzorek - 26.11.2023

Koniecznie podaj więcej info na temat temperatur w trakcie gry np w Cyberpunk2077 Wink . Ta gra sporo potrzebuje zarówno od CPU jak i GPU. Ja na razie jestem mega zadowolony z mojego zestawu.

O7 Cmdr Azzorek

RE: Platforma AMD5 i Radeony z serii 7000 - opisy i wrażenia z użytkowania. - azzaval - 01.12.2023

(26.11.2023, 18:04 UTC)Azzorek napisał(a): Koniecznie podaj więcej info na temat temperatur w trakcie gry np w Cyberpunk2077 Wink . Ta gra sporo potrzebuje zarówno od CPU jak i GPU. Ja na razie jestem mega zadowolony z mojego zestawu.

O7 Cmdr Azzorek

Nie mam zrzutek , nie robiłem ale porobiłem następujące testy.
Obciążeniowy/stabilności procesora za pomocą AIDA64 Etreme - wszystkie 16 rdzeni 100% - temperatura w zasadzie natychmiast skacze do poziomu 72..74C i utrzymuje się na tym poziomie , po zatrzymaniu testu temperatura spada do poziomu ( w przypadku mojego testu ) 45C w zasadzie w czasie poniżej 10sekund ( po sekundzie/dwóch jest już poniżej 60C ) , to 45C jest wynikem tego że test AIDą robiłem na szybko bez wyłączania ED z tła

GPU sprawdzałem na Harvard Legacy , 4K , wszystkie ustawienia RT włączone, technologia uscalingu wyłączona ( rendering w pełnym natywnym 4k ) - rezultat to 100% obciążenia GPU, klatkaż w grze na poziomie 30FPS :-D , temperatura 71C na czas stestu powyżej nie wchodziła. 
Włączenie technologi FSR ( nieco niższa rozdzielczość renderingu z upscalingiem do 4K ) - pozostałe opcje ( ustawienia ULTRA + RT ) pozwalało uzyskać docelowe dla mojego monitora stabilne 60FPS , obciążenie GPU 85% przy temperaturze poniżej 70C 

Zarówno CPU jak i GPU bez overclockingu, w przypadku GPU ustawienia drivera Adrenaline na default ( czyli tak jak po zainstalowaniu ).