03.03.2021, 09:56 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2021, 10:01 UTC przez Misiakus Pluszov.)
(03.03.2021, 09:20 UTC)Fenyl de Lechia napisał(a): Podstawowe pytanie brzmi, czy na pewno takiej potrzebujesz?
Nie wiem jaką masz płytę główną i procesor, ale już od wielu lat to te komponenty odpowiadają za dźwięk w komputerze i generalnie karty dźwiękowe przeszły do kategorii sprzętu specjalistycznego dla profesjonalistów/audio filii - a takiej karty nie kupisz w wyznaczonym budżecie.
Jeżeli szukasz takiej, bo masz słuchawki o wysokiej impedancji, to cały czas, w większości przypadków, zaleca się zewnętrzny wzmacniasz/DAC.
Hej! Nie zgodzę się. Podepnij sobie do komputera zewnętrzną kartę audio na USB... Nawet na chińczyku za 50zł taki gość jak ja, pozbawiony słuchu muzycznego, zauważył od razu różnicę, zwłaszcza na słuchawkach.
Zewnętrzne karty posiadają właśnie przedwzmacniacz słuchawkowy, którego nie ma na płytach komputerów. Do tego to one odpowiadają za obróbkę audio - więc odpadają zakłócenia generowane przez komponenty na płycie głównej (a jest tego tam trochę).
Ja osobiście posiadam zewnętrzny interfejs audio usb Audiotrak Maya U5. I spisuje się GENIALNIE, zwłąszcza z moimi słuchawkami 150 Ohm, których żadna płyta główna nie uciągnie z taką impedancją - tutaj MUSI być przedwzmacniacz słuchawkowy (słuchawki superlux hd660). Więc od siebie mogę polecić taką Mayę (jak na prawdę dobre stereo ci wystarczy) - ma wyjście słuchawkowe, wej. mikrofonowe (kolejna rzecz - wejścia mic na płytach to tragedia, generuje to mnóstwo szumów praktycznie zawsze), liniowe. Z wyjść ma 2.1. I dla niektórych ważne - posiada wejście i wyjście SPDIF cyfrowe (optyczne).
Wydatek dla wielu z nas niewielki, a jakość milion % w górę. Dla głośników nie bardzo słyszę różnicę, ale to też pewnie kwestia samych głośników. Ale jak słuchawek używasz - nie zastanawiałbym się i brał zewnętrzny interfejs audio pod USB. Nawet chińczyka za 50zł - bo też ma preamp słuchawkowy jeśli ma dedykowane wyjście na słuchawki.
Maya U5 to wydatek około 200zł. Jakbyś chciał pod audio przestrzenne - Audiotrak Prodigy Cube. To obsługuje 5.1. I cenowo też się zmieścisz

Testowałem też jakieś modele soundblastera Xfi - różnicy nie zauważyłęm do mojej Mayi, a cena 2x taka ;P Co prawda Soundblaster ma soft z "bajerami", podmiana głosu twojego etc - ale mi to nie potrzebne

.png)
.png)
.png)
.png)