07.02.2021, 09:03 UTC
Ja siedzę na Core i5 3570K (tak, procek sprzed 8 lat ;P ), płyta jakiś gigabyte, 16gb ram w dwóch kostkach (ddr3 oczywiście) i grafika GF1060 6GB ;P Oczywiście dyski SSD i talerzowe jako magazyn... Zasilacz? porządny bequiet sprzed kilku lat, 400W
Działa to od lat bez zająknięcia... Pogoń za zasilaczami 600+W to raczej dla ekstremistów jakichś - jak wsadzają uber procek, 2x grafika titan czy coś.
Elitka na ultra śmiga bez zająknięcia, path of exile... cóż, działa bez zająknięcia (chyba, że randomowe frame dropy do 10kl/s, ale to i na najmocniejszych sprzętach tam się zdarza).
W inne gry nie gram. Za to troszkę dłubię w blenderze rendery i animacje 3D... I czasami brakuje mi VRamu, ale nowe karty za drogie więc poczekam
W grach dzisiejszych 4GB ramu na grafice w zupełności wystarcza, niewiele tytułów potrafi wykorzystać więcej VRamu. (programistom prościej przyjąć min wymaganie 4GB VRam i pod to grę zrobić. Bo po co dodawać jakieś algorytmy sprawdzające ile ramu masz na grafice i co do niego dodatkowo ładować
) Więc czy masz 4GB czy 8GB Vram - bez różnicy.
Działa to od lat bez zająknięcia... Pogoń za zasilaczami 600+W to raczej dla ekstremistów jakichś - jak wsadzają uber procek, 2x grafika titan czy coś. Elitka na ultra śmiga bez zająknięcia, path of exile... cóż, działa bez zająknięcia (chyba, że randomowe frame dropy do 10kl/s, ale to i na najmocniejszych sprzętach tam się zdarza).
W inne gry nie gram. Za to troszkę dłubię w blenderze rendery i animacje 3D... I czasami brakuje mi VRamu, ale nowe karty za drogie więc poczekam

W grach dzisiejszych 4GB ramu na grafice w zupełności wystarcza, niewiele tytułów potrafi wykorzystać więcej VRamu. (programistom prościej przyjąć min wymaganie 4GB VRam i pod to grę zrobić. Bo po co dodawać jakieś algorytmy sprawdzające ile ramu masz na grafice i co do niego dodatkowo ładować
) Więc czy masz 4GB czy 8GB Vram - bez różnicy.

.png)
.png)
.png)
.png)