15.05.2020, 10:13 UTC
FC są pochodną stacji a na stacji dany towar albo się skupuje albo sprzedaje. Poza tym stacje mają określone grupy towarów w zależności od gospodarki systemu. Ładnie to widać na mapie po włączeniu podglądu szlaków handlowych. Dla przykładu widać jak systemy z ekonomią rafinery eksportują chemię do Hitech lub Industry. Tych zależności jest dziesiątki i bez stron EDDB czy podobnych można odnaleźć opłacalny szlak handlowy.
Zasada handlu w FC jest taka:
Nikt nie będzie Ci kupować i sprzedawać tego samego towaru w jednym systemie bo to zbyt uciążliwe i nieopłacalne. Poza tym umożliwiałoby nieuczciwe przekazywanie kasy, co i tak jest możliwe ale trzeba się troszkę więcej namęczyć. Myślę, że gra powinna wykrywać takie nieuczciwe ruchy i winnych powinna wtedy ścigać i atakować policja skarbowa :-)
Powyższy przykład w wyliczeniach:
Jeśli masz Cuttera to będzie ok. 70 kursów "w tą i na zad" bez przeskoków między systemami aby napełnić i opróżnić ładownię. Łatwo zatem policzyć, że jeden oblot dla handlaża to zysk ok. 11 000 000 Cr.
FC nie będą przynosić zysków? Nawet jak zwiększy się 2x różnicę to pozostaję ponad 1 miliard.
Wg mnie nie trzeba opcji jednoczesnego sprzedawania i kupowania - trzeba tylko pamiętać co się w danym momencie robi.
Jeśli się gdzieś pomyliłem - poprawcie mnie.
Mnie zastanawia natomiast dlaczego można ustawić skup towarów typu Salvage ale nie pokazują się na liście SELL?
Zasada handlu w FC jest taka:
- ustawiasz FC np w systemie np. z ekonomią Rafinery
- włączasz skup np. Trytium (średnia galaktyczna to ok. 40 tys. Cr)
- po zapełnieniu ładowni przemieszczasz się do systemu z ekonomią Hitech
- przełączasz Trytium na sprzedaż (zwykle, jak w becie zauważyłem - w Hitech skup Trytium jest po ok. 100 tys. Cr)
Nikt nie będzie Ci kupować i sprzedawać tego samego towaru w jednym systemie bo to zbyt uciążliwe i nieopłacalne. Poza tym umożliwiałoby nieuczciwe przekazywanie kasy, co i tak jest możliwe ale trzeba się troszkę więcej namęczyć. Myślę, że gra powinna wykrywać takie nieuczciwe ruchy i winnych powinna wtedy ścigać i atakować policja skarbowa :-)
Powyższy przykład w wyliczeniach:
- Ilość (ładowność FC) - 24 000 ton
- Sprzedaż na stacji (po 40 000 Cr) - 1 600 000 000 Cr
- Skup na FC (po 50 000 Cr) - 2 000 000 000 Cr
- Sprzedaż na FC (po 100 000 Cr) - 4 000 000 000 Cr
- Skup na stacji (po 110 000 Cr) - 4 400 000 000 Cr
- Zysk FC - 2 000 000 000 Cr
- Łączny zysk hndlarzy - 800 000 000 Cr
Jeśli masz Cuttera to będzie ok. 70 kursów "w tą i na zad" bez przeskoków między systemami aby napełnić i opróżnić ładownię. Łatwo zatem policzyć, że jeden oblot dla handlaża to zysk ok. 11 000 000 Cr.
FC nie będą przynosić zysków? Nawet jak zwiększy się 2x różnicę to pozostaję ponad 1 miliard.
Wg mnie nie trzeba opcji jednoczesnego sprzedawania i kupowania - trzeba tylko pamiętać co się w danym momencie robi.
Jeśli się gdzieś pomyliłem - poprawcie mnie.
Mnie zastanawia natomiast dlaczego można ustawić skup towarów typu Salvage ale nie pokazują się na liście SELL?