Fotel do grania, mój prototypowy tuning fotela z IKEA :)
Robię to uważnie - pamiętaj o tych słowach jak już rozwalisz laptopa .
Wspominałeś o metalu - dwa kwadratowe profile z przyspawanymi "nózkami". W tych nóżkach po 2 x dziurki dla wkrętów i przykręcić to do blatu.
Kolejne dwa kwadratowe profile zamontowane do fotela jak w ładowarce Smile Oczywiście te przy fotelu maja mniejsza średnicę - tak aby te przy blacie można było na nie wsunąć.
przesuwasz do przodu - wsiadasz jak do auta - przesuwasz bliżej siebie - grasz.
Podejdziesz do pierwszego warsztau samochodowego z materiałem to ci majster za flaszkę przyspawa te uszka do tych większych profili (przykręcanych do blatu ). czas pracy pewnie 5 minut razem z oszlifowaniem spawu..

Trzeba tylko obliczyć długość tych węższych aby po przysunięciu blatu te profile nie wystawały do przodu poza blat. i tyle.
Do jednego z tych szerszych profili można od dołu wywiercić dziurkę 9mm i przyspawać nakrętkę z gwintem 8mm ( śrubka na klucz 13 ) - w ten sposób po przysunieciu blatu możesz go zabezpieczyć przed przesuwaniem się.
Oczywiście samej śrubki nie pokręcisz palcami - ten sam majster w warsztacie niech odetnie szlifierką gwint od łebka śrubki i przyspawa do niego wygięty pręt w kształcie V - bedziesz miał motylka którego palcami pokręcisz.

Nie chcesz żeby fotel się przewracał lub fiknął ?
Drewniany klin przyklejony na dolne nogi fotela od przodu - widzę że fotel na dole jest okrągły - zlikwiduj przednie dolne łuki - fotel będzie sztywny. Robisz w drzewie? możesz sobie te kliny nawet w odpowiedni kolor pomalować czy zabejcować...

to tak na szybko po obejrzeniu twoich zdjęć dłużej niż 1 minuta.
Nawet jeśli spróbujesz coś podobnego zrobić w drzewie to liczę że pomysł z klinem na pewno się przyda.

Aha - nadal nie rozumiem potrzeby ustawiania blatu pod kątem - laptop czy klawiatura ma wysuwane stópki które ustawiają go pod kątem.
Jeśli siedząc na fotelu masz nogi albo kolana powyżej podłokietników to kupiłeś o wiele za mały fotel do twojego wzrostu - a w takim wypadku siedzenie na nim będzie cię szybko męczyło i długo nie dasz rady grać.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Fotel do grania, mój prototypowy tuning fotela z IKEA :) - przez MAGNUM354 - 04.02.2020, 22:55 UTC