14.05.2019, 07:19 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.05.2019, 13:31 UTC przez Dziadostwo.)
(13.05.2019, 20:34 UTC)Kuba Wolf napisał(a): A szukacie czegos zwiazanego z mitologia grecka lub rzymska (gdzies mi sie o oczy obilo?)? Bo tak sobie latam po generation shipach i wiekszosc jak nie kazdy ma jakas mitologiczna nazwe.
Z wyjątkiem Zurary chyba. Z tego co mi się wydaje, nazwana została na cześć portugalskiego kronikarza zajmującego się ich wielkimi odkrywcami. Dlatego też, od jakiegoś czasu czytam o samym Zurarze i Henryku Nawigatorze oraz jego następcach. Skupiam się szczególnie portugalskich odkryciach w okolicach przylądka Bojador (długo by tłumaczyć czemu akurat tam), z którego (wg. legendy) przywieziono sześciolistną roślinę w postaci róży Św.Marii.
Swojego czasu b.dużo czytałem też o mitologii Majów - zaczęło się od tego, że zastanawiałem się, co to właściwie jest Xibalba, do której mnie ciągle ciągnie. Czytając o Xibalbie w ich mitologii (to ich świat zmarłych, odpowiednik Hadesu), znalazłem sporo "jakby dziwnie znajomych" rzeczy przypominających niektóre informacje z kodeksu (sześciokąty, szóstki,różne próby dla odważnych i nie tylko). Wertując lektury dalej, wydawało mi się kiedyś także, że znalazłem coś na kształt mapy. Można ją znaleźć np. w angielskojęzycznych wpisach na wikipedii na temat Xibalby czy wyobrażeniu Drogi Mlecznej i Wielkiej Szczeliny wg. Majów.
Fałszywy trop, czy nie - osobiście mam zacięcie do historii (studiowałem ją nawet przez rok, ale przerwałem ze względu na stan zdrowia) i nawet jeśli wszystko powyżej sobie zmyśliłem, to przynajmniej mam interesujące lektury.
O Majach polecam mimo wszystko poczytać - można się dowiedzieć fantastycznych rzeczy (np. w temacie ich wiedzy na temat astronomii), a jak ktoś lubi wątki sajensfikszonowo-spiskowe (np. o tym, że rzekomo odwiedzali ich przybysze z innych planet), to też znajdzie tam coś dla siebie.
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy

.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)