Ocena wątku:
  • 5 głosów - średnia: 4.8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PORADNIK Kilka praktycznych nawyków/rozwiązań przydatnych przy eksploracji
+REP za kolejny fajny punkt widzenia.

Napisz cos wiecej o tej "agresywnej" anomalii. Do tej pory glownie zauwazylem ze te slimakopodobne reaguja jak sie je potraci (naprawde wyskoczyl mi przed maske) i szturchaja statek wtedy a nawet raz jakby zawolal kolegow i szturchali mnie w kilku.
Uswiadomiles mi ze przez to stanie w miejscu podczas DW2 zapomnialem sprawdzic jak to z tymi beaconami jest. NSP (niezaleznie czy chmury czy tylko krysztaly) pojawiaja sie na FSS jako jeden z sygnalow na lewo od beltow i tak mozna sie latwo zorientowac ze sa w systemie, wydaje mi sie ze obiekty w przestrzeni rowniez. Problemem pozostaja instalacje/miejsca planetarne. Generalnie wstepne info otrzymujemy juz na etapie FSS, ale coraz bardziej mysle ze to jednak strata czasu. Jak pisalem na Discordzie jakis czas temu, planety jesli maja sygnaly geologiczne skanuja sie dlugo, ale jesli trafilem na planety bez geologii ale z samymi sygnalami biologicznymi to informacja o nich i ich ilosci byla natychmiastowa. Widze ze tez jestes troche zakrecony zeby znalezc cos "wyjatkowego" Smile  Chetnie bede wymienial sie spostrzezeniami (choc calkowicie sie zgadzam ze to czesto sa nasze przypuszczenia i domysly) na temat calej otoczki eksploracji obecnie. Np czy wg ciebie Codex i mapa sa "wszechwiedzacy" czy jednak nie?
Co do statkow explo to jak zawsze jestem skazony tym ze musza skakac daleko, ale sie lecze (lece Phantomem ze skokiem tylko 65LY, Conda skaczaca 76LY stoi po drodze do Colonii Biggrin ). Moje zdanie jest takie ze jesli nie robisz ultra daleko skaczacej Anacondy do odwiedzania pojedynczych gwiazd na obrzezach lub nad/ponizej plaszczyzny galaktyki to rzeczywiscie kilka LY skoku cie nie zbawi, moze ucierpierc wygoda w niektorych miejscach i czas podrozy. Kazdy jednak szuka czegos troche innego i kazdy ma inne kryterium wyznaczania punktow A i B na mapie. BTW AFMU nic nie wazy wiec nawet w ASPie jest na niego miejsce, a modyfikacje podstawowego pancerza statku tez nie zmieniaja jego masy. Ale do czego zmierzam. Robilem w lato maly "eksperyment" (tak robie eksperymenty w ED Sad  ) i jesli chodzi o to czy lecimy ekonomicznie, czy skaczemy na max'a rodzaj i jakość planet nie roznia sie znaczaco o tego co sie zwykle obserwuje. Po prostu gwiazd i systemow jest tyle ze za kazdym razem to rzut kostka.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kilka praktycznych nawyków/rozwiązań przydatnych przy eksploracji - przez Kuba Wolf - 16.02.2019, 19:09 UTC