05.08.2018, 09:04 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.08.2018, 10:11 UTC przez Galimathias.)
Moze nie pomoge bezposrednio bo skoro wentylatory juz halasuja to mleko juz sie rozlalo, ale takie cos, tez mam karte polpasywna i zawsze mam na niej ustawione minimalne obroty. Jeszcze z fizyki w podstawowce pamietam, ze najwieksze przeciazenia na czymkolwiek wystepuja w momencie startu/uruchomienia, a co za tym idzie najwieksze zuzycie. Jesli np twoja karta w pewnym jakims momencie dochodzi do granicy gdzie wiatraki nie sa potrzebne to moze co chwile nastepowac rozruch i zatrzymanie, a to na pewno znacznie obniza zywotnosc. Z tego co wiem podobna zasada wystepuje w tradycyjnych dyskach talezowych, ze lepiej zeby chodzily caly czas jak je zatrzymywac. Inna ciekawa sprawa jest ile wytrzymaja dzisiejsze nowoczesne sliniki w rownie nowoczesnych samochodach ktore maja ta wlasciwosc ze na swiatlach sie wylaczaja podczas postoju, zeby za chwile po nacisnieciu pedalu gazu uruchomic sie ponownie i ruszyc. Normalnie eco. Kazdy producent twierdzi ze to nie wplynie na zywotnosc. Pewnie tak, podobnie jak sprawa z nowoczesnymi zarowkami
.