rozjaśniają się Wam ciemne strony planet nadal?
(19.08.2017, 21:08 UTC)Kethrax napisał(a): Mi się rozjaśnia.
Nie jest to efekt taki, że jak planeta jest ciemną stroną skierowana na centrum galaktyki, to się rozjaśnia, a w przeciwnym wypadku nie? Smile

Dokladnie, to samo slyszalem, ze winny jest silnik gr,y ma tylko jedno dynamiczne zrodlo swiatla w jednej chwili i przeskaukje na centrum galaktyki i rozjasnia planete. Jak strona jest skierowana od gwiazdy i od centrum galaktyki to pozostaje ciemna. Ale nie jestem do konca pewny bo slyszalem to bardzo dawno jak chcialem to wylaczyc.
Odpowiedz
Podlatując do ciemnej strony księżyca, który jest zwrócony w ciemność także się rozjaśnia. Nie stopniowo, ale trochę skokami, najbardziej jasno jest w GLIDE i już w normalnej przestrzeni nad planetą/księżycem.
[Obrazek: 70464.png]
Odpowiedz
No nie do końca prawda, jak kolega na początku wspomniał jeśli polecicie do mgławicy węglą (hłe hłe przetłumaczone dosłownie) to tam się nie rozjaśnia, z prostego powodu planeta nie odbija żadnego światła innych gwiazd, mam zdięcia ale nie mam jak ich tutaj wstawić moge wysłać komuś na FB jeśli chce dowodu :> Im mniej gwiazd w układzie tym po ciemnej stronie plany jest ciemno Biggrin
[Obrazek: 17086.png]
Odpowiedz
ano w systemach z czarną dziurą na przykład bywa ciemno Smile

[Obrazek: KLh6DPN.png]
Odpowiedz
Wchodząc w Glide na pograniczu jasnej i ciemnej strony gra czasem nie nadąża z rozjaśnianiem i lądując masz ciemno, tak to zaobserwowałem i nie wiem czy to jest reguła.
Odpowiedz
Jeżdżę SRV po ciemku bez świateł nic nie widać i to przez cały czas, wydaje mi się, że chodzi o to jak było wspomniane o skybox z gwiazdami bądź bez
Odpowiedz
https://youtu.be/_qcKQNsiVKo tutaj macie na filmiku zaciemnienie i potem kompletną ciemność
Odpowiedz
Tak, macie racje, przyglądałem się ostatnio, od strony gdzie jest dużo gwaiazd (mleczna droga) się rozjaśnia, od drugiej już niezbyt.

Przy okazji zauważyłem, że to bardzo pomaga przy robieniu fotek mgławic, zwykle starałem się odlecieć od głównej gwiazdy na 2000ls żeby mgławica się przyzwoicie rozjaśniła, ale się okazało, że wystarczy się schować w cieniu jakiejś planety i już jest OK, poza tym w ten sposób można robić różne fotki, które by normalnie nie wyszły, bo normalnie będąc powiedzmy 50 ls od słońca to mgławicy nie widać:

[Obrazek: 8cspiYG.png]
Odpowiedz