Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
Czyli chyba dobrze wybrałem. Rozważałem lustrzany gdyż większość małych jednostek o ograniczonej liczbie hardpointwów posiada głównie lasery. Sam też ich używam jako podstawowego oręża bo są chyba bardziej uniwersalne. Najważniejsze dla mnie to poradzić sobie z tarczami, a dopirero w drugiej kolejności z kadłubem. Na Cobrze miałem 2 średnie beamy i 2 małe cannony aby demolować nie tylko kadłub ale i moduły. Na podstawie tych doświadczeń wybór padł na reaktywny. Dylemat pojawił się gdy kupiłem Vulture i wybór jedynie laserów.
Odpowiedz
(05.06.2017, 15:14 UTC)Bolthorn napisał(a): Czyli chyba dobrze wybrałem. Rozważałem lustrzany gdyż większość małych jednostek o ograniczonej liczbie hardpointwów posiada głównie lasery. Sam też ich używam jako podstawowego oręża bo są chyba bardziej uniwersalne. Najważniejsze dla mnie to poradzić sobie z tarczami, a dopirero w drugiej kolejności z kadłubem. Na Cobrze miałem 2 średnie beamy i 2 małe cannony aby demolować nie tylko kadłub ale i moduły. Na podstawie tych doświadczeń wybór padł na reaktywny. Dylemat pojawił się gdy kupiłem Vulture i wybór jedynie laserów.

Z tego co wspominałeś, bawisz się z Inżynierami, Polecam Ci zrobić Cobrę na samych multicanonach MULTI-CANNON - OVERCHARGED (GRADE 5)

Efekty:
2x medium, 1x small - Incendiary Rounds
1x small - Corrosive Shell

Jedyny minus tego buildu, że co jakiś czas trzeba uzupełniać amunicję  Wink

Zabawa z inżynierowanymi brońmi, nakładanie efektów - to jest to, co tygryski lubią najbardziej.  Biggrin

Ostatnio się bawię wyinżynierowanym Vulture, bez tarcz, z plazmami i odpowiednimi efektami - ganiam graczy PVE w różnych statkach i nie ma lepszej frajdy, jak Anakonda podwija ogon i ucieka, albo robi Combat Log  Wink
Odpowiedz
Nie, niestety nie bawię się jeszcze Inżynierami bo nie zakupiłem jeszcze horizons. Gra jednak zaczyna mnie wciągać niczym czarna dziura, więc jak opanuję w pełni podstawy to z pewnością rozpocznę zabawę w Inżynierów. Tylko po tym co zobaczyłem na INARA śmiało mogę stwierdzić, że to najciekawszy aspekt tej gry.
Odpowiedz
Explorer już lata i zarabia jak taxi. Pomimo, że kosztował mnie prawie 20M to zwrócił się po dwóch godzinach. Jako, że nie zamierzam pchać się nim w kłopoty to wywaliłem tarcze 5 i wstawiłem 3. Nie chcąc jednak pozostać zupełnie bezbronnym i przygotowanym na ewentualną ucieczkę (nie walkę) zamontowałem na nim podwójne chaffy, point defence i... pokaźny zestaw wyrzutni min jak broni defensywnej. Nie liczę na jakieś spektakularne wyniki, ale podczas ewentualnej ucieczki oczywiste jest aby skierować stakek w taki sposób, żeby wroga mieć zawsze na kusie 180 zarówno w pionie i poziomie, czyli centralnie na ogonie. Teoretycznie liczę więc na to, że zostawiając za sobą miny przede wszystkim zmuszę wroga do zmian kursu przez co pościg stanie się mniej efektywny a także nie pozwolę mu spokojne przycelować sobie w tyłek. Oprócz tego chaffy mają zamylać gimbale. Tyle teorii, a jako że praktyki mam niewiele zwracam się do Was z prośbą o opinię i ocenę ewentualnej skuteczności takiego manewru.
Odpowiedz
(06.06.2017, 11:10 UTC)Bolthorn napisał(a): Explorer już lata i zarabia jak taxi. Pomimo, że kosztował mnie prawie 20M to zwrócił się po dwóch godzinach. Jako, że nie zamierzam pchać się nim w kłopoty to wywaliłem tarcze 5 i wstawiłem 3. Nie chcąc jednak pozostać zupełnie bezbronnym i przygotowanym na ewentualną ucieczkę (nie walkę) zamontowałem na nim podwójne chaffy, point defence i... pokaźny zestaw wyrzutni min jak broni defensywnej. Nie liczę na jakieś spektakularne wyniki, ale podczas ewentualnej ucieczki oczywiste jest aby skierować stakek w taki sposób, żeby wroga mieć zawsze na kusie 180 zarówno w pionie i poziomie, czyli centralnie na ogonie. Teoretycznie liczę więc na to, że zostawiając za sobą miny przede wszystkim zmuszę wroga do zmian kursu przez co pościg stanie się mniej efektywny a także nie pozwolę mu spokojne przycelować sobie w tyłek. Oprócz tego chaffy mają zamylać gimbale. Tyle teorii, a jako że praktyki mam niewiele zwracam się do Was z prośbą o opinię i ocenę ewentualnej skuteczności takiego manewru.

Jako obrona 2x chaff by spamować nim na zmianę OK, point defence przy małej tarczy OK, do tego HS (heat sink) obowiązkowo, by zniknąć na chwilę z radaru i zrzucać z siebie locka - wtedy wrogie rakiety seeker nie zdążą Cię namierzyć, do tego HS przerywa skanowanie.

Odnośnie min, miało by to sens jeśli zostały by ulepszone przez inżynierów z efektem wyłączającym silniki. W przypadku gołych jak masz obecnie, jest to strata miejsca i niepotrzebne dociążanie statku.

Dodatkowo, jeśli zdarzy Ci się, że wrogi statek zdejmie Ci tarczę, wchodzisz w Silent Run i starasz się wyskoczyć do innego systemu. Wtedy HS będzie konieczny, gdyż temperatura statku zacznie wzrastać, bo nie ma gdzie uchodzić.
Odpowiedz
Na ASPie jak dobrze pamiętam, trzeba również zwrócić uwagę na którym Hardpoincie montuje się miny. Pamiętam, że jak zamontowałem na tych centralnie od przodu... to wyrzucając miny wleciałem w nie chwilę potem Biggrin
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Heat sinki mam w zestawie obowiązkowym, po przygodzie z illegal passengers. Będąc taksiarzem muszę ich używać dość często, ale za to ładnie płacą. W warunkach bojowych do tej pory ich nie używałem, ale teraz będę o nich pamiętał. Wpływ masy wyrzutni min na parametry statku jest znikomy. O ile dobrze teraz pamiętam to skok spadł o jakieś 0,3 ly, a prędkość o 3 m/s.

Co do min faktycznie obawiałem się czy montowanie ich na przednich hardpointach nie skończy się tragicznie dla mnie. Przetestowałem kilkukrotnie i na żadną nie wleciałem.
Odpowiedz
A tak z innej beczki, rozumiem że serwery dla PC i XO są oddzielne? Domyślam się że z ps4 będzie tak samo :/ nie ma możliwości grać między platformami, nawet na jakiejś prywatnej grupie?
Odpowiedz
(06.06.2017, 15:50 UTC)mateuke napisał(a): A tak z innej beczki, rozumiem że serwery dla PC i XO są oddzielne? Domyślam się że z ps4 będzie tak samo :/ nie ma możliwości grać między platformami, nawet na jakiejś prywatnej grupie?

Niestety nie
Odpowiedz
(06.06.2017, 16:16 UTC)Baton napisał(a):
(06.06.2017, 15:50 UTC)mateuke napisał(a): A tak z innej beczki, rozumiem że serwery dla PC i XO są oddzielne? Domyślam się że z ps4 będzie tak samo :/ nie ma możliwości grać między platformami, nawet na jakiejś prywatnej grupie?

Niestety nie

Szkoda Sad
Jest tu ktoś może, kto będzie grał również przez ps4? Pytam z ciekawości. 
Zastanawiam się jak będzie sterowalo się padem, ktoś z xo podzieli się wrażeniemi? Wink
Odpowiedz