[DYSKUSJA] Jaką kartę graficzną kupić?
(23.03.2017, 21:39 UTC)Galactic Trader napisał(a): Nie mogłem się doczekać, kupiłem RADEONA RX 480 8GB DDR5 8000Mhz itd. itp, na pokładzie procek Phenom II 9550 .

ELITE idzie w UHD z ustawieniami na MAKSA, aż miło.

To piąte życie mojego kompa i chyba ostatnie, aczkolwiek oby wieczne.

Jak Shamoth słusznie zauważył Ryzen drugiej edycji będzie lepszy, bardziej dopracowany i tańszy , w dodatku VEGAaaaa, warto czekać  chyba z dwa lata ?

Polecam każdemu wymienić grafikę, różnica ogromna z RX 480 lata się wyśmienicie Smile

Super, gratuluję! Smile
Możesz wrzucić jakaś przykładową fotę (np. sprzed coriolisa jakiegoś) jak to wygląda? Też czaję się na RX480... ale to w przyszłym miesiącu.
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Pierwsza edycja ryżego już jest niezła tylko kwestia oprogramowania które go wykorzysta, niestety ale choroba szybkich pojedynczych rdzeni nadal się szerzy ale prędzej czy później to się skończy bo ile można podnosić taktowanie czy wydajność na takt.

Jeśli masz win10 i poczekasz aż vulkan wraz z dx12 się spopularyzują to dorzucisz drugiego rx480 8gb i będzie miał kolejne życie bez zmiany całego podsystemu czy nawet cpu, może ramu więcej choć i teraz 16gb rzadko kiedy udaje się zapchać w codziennym użytkowaniu.

Nie wykluczone że już pod koniec maja początek czerwca będą odświeżone RX4xx jako RX5xx, z drugiej strony jak by się tak człowiek cały czas wstrzymywał to by nigdy nic nie kupił ale w tym przypadku bym poczekał. Po release pewnie znowu pójdzie fala prawie nowego sprzętu od zawiedzionych nabywców Smile
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Mathias opowiedz proszę o  swoim odczuciu kiedy zobaczyles że Twoja 1080 kosztowała tyle co dzisiejsza  1080Ti Smile Mnie lekko oko zbielało i chyba trzeba będzie pognać 1080 i nabyć 1080 Ti....
I`m Going Back To Maskelyne Vision...Where I Only Die A Little Every Day.
Odpowiedz
Wlasnie kupilem rx480 Smile I wszystko inne. Ale dla mnie to jak przesiadka z konia na Ferrari wiec ciezko bedzie mi byc obiektwynym.
Odpowiedz
(24.03.2017, 11:05 UTC)Pienias napisał(a): Wlasnie kupilem rx480 Smile I wszystko inne. Ale dla mnie to jak przesiadka z konia na Ferrari wiec ciezko bedzie mi byc obiektwynym.

Kusicie mnie kusicie żebym wcześniej kupił. Smile @Pienias a jakiej firmy kupiłeś?

P.S. No i jak wyżej do GT prośba o jakiegoś screena jak dasz radę Smile
"Make peace with life, make good of ails, make done all wins and fails, before you follow into shadows the Silver Comet's trail" - Tales From The Frontier

Odpowiedz
Polecam właścicielom RX'ów aktualizację vbios'u i poczytać o undervoltingu i zastosować. 
Może wąskie ale dość trafne kompendium. 

...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Do kolejnego kompa przymierzałem się z GTX1060 głownie ze względu na Experience (bardzo wygodne narzędzie do nagrywania filmów z gier i zajmujące mało zasobów), ale Kofi z chłopakami poinformował mnie że w AMD też już jest wygodne narzędzie do tego (nie biorę pod uwagę Gaming Evolved z którego AMD zrezygnowało)... także też wezmę 480 w tej wersji http://www.komputronik.pl/product/330675...ing-x.html

Nawet jakaś promocja jest i DOOM-a dodają - https://www.komputronik.pl/lp/amd-radeon-bundle/

Ja jeszcze czekam czy 1070 spadnie do poziomu ok.1600PLN, bo jak tak bo być może bym się zdecydował na ten model.

Ogólnie po wejściu 1080TI w cenie ok. 3600PLN ceny GTX1080 spadły do poziomu 2300-2800PLN, natomiast 1060 można trafikć ok 100 zł taniej... wyjątek stanowią 1070, które utrzymują ceny! ...sporo osób chcąc wydać teraz na 1070 ok.2200 decyduje się dołozyć 200-300 PLN do 1080...
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz
to ja podpytam z ciekawości, obecnie mam 7970 -
czy cpu i5 3690k 3.5 gB (jeszcze nie kręcony) - nie będzie bottleneckiem jeśli bym planował przesiadkę na 1080 ?
Odpowiedz
Ja kupiłem gtx 1060 (mam w sumie 2 teraz, na obu Fhd). Karta w zasadzie to samo, może 4 gry chodzą lepiej na dx 12, w innych różnica pomijalna (czasami nawet na korzyść gtx ale to juz zależy od testu i terminu). Na gtx za to lepsze działanie starszych gier typu gta i mi to pasuje, i tak do 10 na razie nie jestem przekonany chociaż może już czas. Karta się spisuje, nie ma żadnych problemów (w gta tylko ramu brakuje w jednym komputerze Sad ) No i przy okazji 300-400 zł taniej od rx480 8 Gb znalazłem a to robi różnicę przy tych cenach. Czy to dobry wybór przekonamy się dopiero za rok do max dwóch. Wtedy albo nvidia przestanie robić pogarszające sterowniki albo radeon wyjdzie na prowadzenie. Na razie się cieszę.
Odpowiedz
(24.03.2017, 11:09 UTC)Drakkainen napisał(a):
(24.03.2017, 11:05 UTC)Pienias napisał(a): Wlasnie kupilem rx480 Smile I wszystko inne. Ale dla mnie to jak przesiadka z konia na Ferrari wiec ciezko bedzie mi byc obiektwynym.

Kusicie mnie kusicie żebym wcześniej kupił. Smile @Pienias a jakiej firmy kupiłeś?

P.S. No i jak wyżej do GT prośba o jakiegoś screena jak dasz radę Smile

Power Colour bo dostalem malo uzywana po dobrej okazji. Wrzuce cos jak tylko skoncze wszystko ustawiac bo komp calkowicie od nowa budowany i dopiero dzis wieczorem sie do niego dobiore Smile
Odpowiedz