Kupno Smartfona
Hej. Chciałbym kupić smartfona dla Taty, ale kompletnie nie znam się na telefonach i prosiłbym aby doradzić mi jakieś konkretne modele. Smartfon ma być duży (ale nie za duży żeby wciąż mieścił się w kieszeni, ale większy trochę), miał doby aparat foto oraz dobrą jakość muzyki. To są trzy główne rzeczy, które telefon musi mieć, reszta jest bez większego znaczenia (Tata nie potrzebuje internetu). Cena do 500 zł.
Prosiłbym o pomoc i wskazanie jakichś dobrych modeli Smile

Odpowiedz
W tych pieniądzach ciężko znaleźć coś o parametrach które podałeś. Jak coś jest dobre to zazwyczaj nie jest tanie. Z doświadczenia i relacji znajomych mogę Ci polecić telefony marki Xiaomi, jakościowo są dobre a i nie są drogie. W sklepach internetowych BangGood i GearBest (oba sprawdzone przeze mnie - mam nawet status VIP tam) są teraz promocje na telefony. Wejdź sobie na http://cebula.online i znajdziesz tam kupony zniżkowe. Jak się da to zamawiaj z Europejskiego magazynu.
“There will be killing till the score is paid.” 
― Homer, The Odyssey

Hardware: Tobii EyeX 4C | Saitek X52 Pro | Logitech G13 | Corsair K65 RGB | Blue Yeti | Superlux HD681 EVOII | LG 29" UltraWide
Odpowiedz
Musisz szukać czegoś w stylu xiaomi albo meizu, w tym przedziale cenowym najtrudniej będzie znaleźć dobry aparat
Odpowiedz
Lumie są teraz bardzo tanie. L650 będzie chyba najciekawszą opcją do tej kwoty.
Odpowiedz
No mój Tata nie chce jakoś wiele wydawać na telefon i nie potrzebuje jakiegoś mega modelu. Ta lumia wydaje się być bardzo fajna Smile Jak macie jeszcze jakieś propozycje i porady to prosiłbym o napisanie. wszystko się przyda Smile

Odpowiedz
Domyślam się - dlatego polecam przyzwoity, budżetowy telefon.
Podsumowując zalety (i wady) w porównaniu do taniej chińszczyzny na Androidzie:

+ ogromne możliwości personalizacji, podobnie jak w desktopowej wersji W10 można przypiąć do pulpitu w zasadzie wszystko - od kontaktu przez dokument do video na YT. Niezwykle wygodne dla ludzi nie zaznajomionymi z technologią - po prostu wszystko co ważne pozostaje pod ręką na ekranie startowym.
+ wspólny ekosystem z PC w ramach konta MS - czyli współdzielenie poprzez chmurę (One Drive) zdjęć, kontaktów, dokumentów, notatek, wiadomości, zakładek etc. Bardzo wygodne jeśli używa się PC na Windows.
+ serwis i wsparcie techniczne w EU, a nie wątpliwy w ChRL.
+ bezpieczeństwo - z racji niszowego charakteru mobilnej wersji W10 (oraz architektury systemu) brak wirusów i zagrożeń phishing.
+ świetny ekran i bateria

- z racji niszowego charakteru mobilnej wersji W10 brak w sklepie popularnych aplikacji (snapchat, pokemonGo, niektóre banki etc.) dlatego warto sprawdzić czy niezbędne aplikacje są dostępne w sklepie.
- irytujące błędy "wieku dziecięcego" W10M - np nie znikające, po odczytaniu, powiadomienia lub ich brak w niektórych aplikacjach (Skype)

edit:
na minus również (z oczywistych względów) brak wsparcia dla usług Google np. aplikacji Google Maps (jest zamiennik Maps od MS, bazujący na mapach Here) i choćby oficjalnego klienta YT (są świetne zamienniki choćby MyTube i inne)

Jakby co to pytaj.
Odpowiedz

Zobacz czy coś takiego Cię będzie interesować Wink
[Obrazek: 36931.png]

Odpowiedz
(24.12.2016, 23:08 UTC)Palmer Eldritch napisał(a): Domyślam się - dlatego polecam przyzwoity, budżetowy telefon.
Podsumowując zalety (i wady) w porównaniu do taniej chińszczyzny na Androidzie:

+ ogromne możliwości personalizacji, podobnie jak w desktopowej wersji W10 można przypiąć do pulpitu w zasadzie wszystko - od kontaktu przez dokument do video na YT. Niezwykle wygodne dla ludzi nie zaznajomionymi z technologią - po prostu wszystko co ważne pozostaje pod ręką na ekranie startowym.
+ wspólny ekosystem z PC w ramach konta MS - czyli współdzielenie poprzez chmurę (One Drive) zdjęć, kontaktów, dokumentów, notatek, wiadomości, zakładek etc. Bardzo wygodne jeśli używa się PC na Windows.
+ serwis i wsparcie techniczne w EU, a nie wątpliwy w ChRL.
+ bezpieczeństwo - z racji niszowego charakteru mobilnej wersji W10 (oraz architektury systemu) brak wirusów i zagrożeń phishing.
+ świetny ekran i bateria

- z racji niszowego charakteru mobilnej wersji W10 brak w sklepie popularnych aplikacji (snapchat, pokemonGo, niektóre banki etc.)  dlatego warto sprawdzić czy niezbędne aplikacje są dostępne w sklepie.
- irytujące błędy "wieku dziecięcego" W10M - np nie znikające, po odczytaniu, powiadomienia lub ich brak w niektórych aplikacjach (Skype)

edit:
na minus również (z oczywistych względów) brak wsparcia dla usług Google np. aplikacji Google Maps (jest zamiennik Maps od MS, bazujący na mapach Here) i choćby oficjalnego klienta YT (są świetne zamienniki choćby MyTube i inne)

Jakby co to pytaj.

Jak dla mojego Taty to wszystko super! Mój Tata nawet google maps nie będzie używał (nie wie nawet co to jest) Biggrin Ważne żeby był aparat i muzyka i tyle Biggrin 

(25.12.2016, 13:35 UTC)Mr.Wormy napisał(a):

Zobacz czy coś takiego Cię będzie interesować Wink

Też bardzo ciekawy model, to będe miał dwa żeby pokazać a Tata się będzie decydował co mu się bardziej podoba Biggrin

Odpowiedz
Ja bym poszukał starego ale chwalonego Xiaomi Note
http://www.mi.com/en/minote/specs/
Wzmak TI i OIS w aparacie...
Note Pro też ma te bajery ale jest na problematycznym snapie 810 no i poza to zwykły note i tak jest wystarczająco szybki więc nie wiem czy jest sens dopłacać do pro...
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
Dziękuję wszystkim za komentarze, Tata z poleconych przez Was modeli zdecydował się na Lumię, ledwo ją ogarnia także łatwy interfejs pomógł (inaczej wcale by nie ogarniał) Tongue

Odpowiedz