Nowy komp, w co iść?
Drogie koleżanki, drodzy koledzy Smile
Potrzebuję wskazówek do zrobienia nowego zestawu. Obecny chyba zaczyna mi powoli umierać (coraz częstsze blue screeny z różnych przyczyn pomimo utrzymywania oprogramowania w należytym porządku jak i samego sprzętu).
Po części skanibalizuję obecny zestaw: obudowa i zestaw dysków (nie wiem, czy zasilacz podoła). Cała reszta będzie potrzebna nowa. Na szybko poskładałem coś w konfiguratorze komputronika, ale to raczej punkt wyjścia i kierunek - np. kompletnie nie znam się na gamingowych kartach graficznych. Nie będę się też upierał przy intelu Wink Budżet do 9 tys.

[Obrazek: Konfigurator-zestaw-w-PC-karty-graficzne...-10-32.png]

Co polecacie?
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
Nie wiem, co masz za zestaw obecnie, ale losowe blue screeny nasuwaja mi pierwsze pytania - jaki masz zasilacz, w jakim % wykorzystana jego moc i ile on ma lat? Ogolnie pewnie przydalby sie dobry elektronik, ktory podpialby oscyloskop i sprawdzil jak wygladaja jego napiecia.

Z wymienionych elementow w sumie tylko dyskami SSD ostatnio sie zajmowalem i obecnie raczej Kingston KC ciesza sie lepsza opinia od Samsungow... Samasung podobno bawil sie ostatnio w machlojki ze zmianami podzespolow w soich seriach.
Odpowiedz
Popraw dysk SSD na Terowy Samsungi są bardzo spoko. Proc to troche overkill do tej karty. No chyba że grasz w 1080p. Co do kart ASUS TUF - bardzo fajne chłodzenie z serii 40 ograniczałbym wybory do TUF i SUPRIM od MSI. Tylko pamiętaj o podpórce pod kartę bo tam chłodzenie waży tyle że złamie laminat/powyrywa pady z laminatu. Ale generalnie wygląda na fajowy setup. Pomyślałbym nad dedykowanym chłodzeniem do proca ale tak to bardzo ładnie to wypada.
Odpowiedz
ot taki budżetowy komputer za 10 tyś Wink masakra te ceny sprzętu... a karta muzyczna? bo lubisz? jakoś porzuciłem karty muzyczne po tym jak te montowane na płytach poszły w miarę rozsądną jakość. warto to kupować? możę lepiej przesunąć środki w stronę karty 4070 ?

a i o chodzeniu zapomniałeś.
Odpowiedz
Jeśli komp ma być głównie do grania to lepiej wziąć 13700k. Niewiele niższa wydajność a sporo tańszy i mniej się grzeje.
Różnice w cenie przeznaczyłbym na lepszy zasilacz. Np https://www.x-kom.pl/p/540599-zasilacz-d...tinum.html
Odpowiedz
(11.06.2023, 11:14 UTC)MistyPL napisał(a): ot taki budżetowy komputer za 10 tyś Wink masakra te ceny sprzętu... a karta muzyczna? bo lubisz? jakoś porzuciłem karty muzyczne po tym jak te montowane na płytach poszły w miarę rozsądną jakość. warto to kupować? możę lepiej przesunąć środki w stronę karty 4070 ?

a i o chodzeniu zapomniałeś.

Dźwiękówka w sumie tak z ciekawości, czy faktycznie będzie plumkać lepiej niż ta wbudowana na płycie. 

A powinienem pomyśleć o chłodzeniu? Karta nie ma własnego?
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
Skoro ma być Intel 13-th generation, to ja bym jednak poszedł w i7-13700K. Ma odblokowany mnożnik, jest tańszy, i potrafi mieć wyniki co najmniej równie dobre jak i9-13900.
Co do chłodzenia, to kolega pisał o CPU, GPU ma swoje i to całkiem dobre Wink 
Do CPU, jesli nie jakieś dobre wodne, to gorąco (nomen-omen będzie zimno Biggrin ) polecam Noctua NH-D15.
Z dźwiękówki też bym zrezygnował, a z kaską zaoszczędzoną na CPU i dźwiękówce rozejrzałbym się za wyższym modelem GPU (4070 Ti, a może nawet 4080?)
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
Karta graficzna ma oczywiście swoje wentylatory ( jedyna opcja to wsadzić na nią chłodzenie płynne - ale to już tuning dla speców - natomiast zapomniałes o chłodzeniu na procesor Smile Pewnie coś tram jest w pudełku razem z procesorem .. ale od razu to wywal i kup coś dużego i ciężkiego - nawet z dwoma wentylatorami ( np. coś od Silentium ) jeśłi się zmieszczą obok kości RAM.
Możesz też zamontować zamiast tego chłodzenia po prostu gotowy zestaw chłodzenia płynnego tzw. AIO - są to gotowe ( już skręcone w całość ) zestawy z pompką przy procesorze i chłodnicą (jak w aucie ) z własnymi wentylatorami - gotowe do przykręcenia do obudowy.
U mnie mam zamontowaną chłodnicę u góry ( temperatura sama idzie w górę + pchają ją wentylatory ) a z przodu obudowy mam dwa wiatraki 140mm które pchają powietrze do środka. Jak komp dłużej pracuje to w górę idzie strumień powietrza który czuć ręką Smile

Oczywiście taki zestaw AIO wymaga innej obudowy - a swoją chcesz zostawić - ale nie jestem pewien czy założysz w ogule nowoczesną płytę do starej obudowy - musisz to obowiązkowo sprawdzić . Nowa płyta może być montowana na zatrzaski.. zamiast śrubek ( ja kupowałem wszystko nowe więc nie zastanawiałem się nad obudową ani przez chwilę ).
Dodatkową zaletą nowych obudów jest organizacja kabli - wszystko idzie tyłem ( za ścianą płyty głównej ) a na wierzch wychodzą tylko pojedyncze kabelki do złączek. W tym momencie "od przodu" masz pusto , dosłownie i powietrze pchane przez wentylatory rzeczywiście przepływa przez konstrukcję i odbiera temperaturę z komponentów..
No i kolejna zaleta - większość nowych obudów ma ładne duże wydajne wentylatory to co masz obecnie w swojej obudowie nie odciągnie powietrza z dużo mocniejszych i większych elementów jak np 4060...

Ten nowy zasilacz z zestawu - podoła.
Twój stary raczej na pewno jest za słaby. Właśnie co do tych blue screenów - obstawiam właśnie zasilacz - pewnie ma już spuchnięte kondensatory (? ) czy coś takiego, jak rozebrałem swojego kiedyś to niektóre te większe wyglądały jak fasolki Smile w odpowiedniej skali oczywiście.
Odpowiedz
Na różnych portalach znajdziesz polecane zestawy w różnych widełkach cenowych. Takie zestawienia robi m.in. TechLipton, najnowszy znajdziesz tutaj:

https://techlipton.pl/2023/polecane-zest...wiec-2023/

chociaż ja bardziej ufam purepc, których czerwcowe zestawy znajdziesz tutaj:

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-g...ych-cenach

Do wyborów autora zazwyczaj nie mam powodów się przyczepić, zestawy są dość sensowne.

Daj znać jeśli Ci coś podpasuje to pomyslimy czy faktycznie ma to sens.
Odpowiedz
Sprawdzenie PSU w warsztacie może być dobrym pomysłem, jeżeli jednak zamierzasz składać nowy zestaw to biorąc pod uwagę Twój orientacyjny koszyk i tak będziesz potrzebował nowego zasilacza. Seria RTX 40 wymaga nowego gniazda zasilającego (złącze 12 + 4pin) i nowych wtyczek PCIe 5.0 12VHPWR (chociaż karty z serii RTX 40 w dalszym ciągu są kartami ze standardu PCIe 4.0) - tak, to są te które lubią się palić Biggrin
Jako, że zasilacz to najważniejszy element każdego pc i chyba każdy się ze mną zgodzi, że nie ma co na nim oszczędzać. Imo tylko Corsair lub beQuiet! i minimum 80 Plus Gold, zważywszy na omawiane wyżej CPU i ewentualny upgrade GPU, dzisiaj 1000W to jest minimum. Oczywiście ze względu na powyższe 12VHPWR to zasilacz musi być w standardzie ATX 3.0

Odnośnie procesora, rozumiem że nie stanowi dla Ciebie problemu Win11? Pytam, ponieważ spotykam się z bardzo mieszanymi opiniami na jego temat, a istotą systemu Win11 jest zaimplementowany w nim nowy scheduler dla nowych generacji procesorów Intela - Intel Thread Director. I tak też od 12 generacji, aby w pełni wykorzystać moc rdzeni Performance i Efficient trzeba zainstalować Win11. Teoretycznie można dalej korzystać z Win10, jednak ze spadkiem wydajności rzędu od 5 do nawet 30% (zależnie od źródła i sposobu wykonywanych testów).

Na tym etapie podepnę się pod propozycję Paka - i7 13700K imo będzie zdecydowanie lepszym wyborem:
technicznie 13700K ma tylko(!) 8 E-Core (8P-Core/8E-Core/24T) gdzie i9 13900 posiada ich 16 (8P-Core/16E-Core/32T) i mogłoby wydawać się, że będzie o wiele mocniejszym CPU.
W praktyce jednak należy zajrzeć do dokumentacji technicznej obu procesorów i z niej dowiemy się, że bazowa częstotliwość dla 13900 to 1.5GHz dla E-Core i 2GHz dla P-Core, natomiast 13700K bazowo ma odpowiednio 2.5GHz oraz 3.4GHz dla P-Core. Oba procesory mają zbliżoną maksymalną moc taktowania rdzeni - różnica dla P-Core wynosi raptem 100MHz na korzyść 13700K (E-Core w obu przypadkach 4.2GHz). W intelowskim trybie Turbo Boost 13900 jest o 100MHz szybszy (5.5GHz vs 5.4GHz dla 13700K). Oczywiście wyższe bazowe zegary "siódemki" będą miały odzwierciedlenie w wyższym poborze mocy z zasilacza względem "dzięwiątki", ale mimo tego różnica w wydajności pomiędzy obojgiem CPU wynosi tylko ~5%(!) na korzyść i9.
Może też ze względu na 6MB większą pamięć L3 (i9 36MB vs i7 30MB) - gdyby miały tyle samo pamięci to spodziewam się, że różnica w wydajności byłaby praktycznie niezauważalna.
Do tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać fakt iż i7 jest łatwiejsza w schłodzeniu ze względu na mniejszą ilość E-Core.
Biorąc pod uwagę powyższe i różnicę w cenie około 700 zł (na dobrej promce nawet 1000zł), czy w dalszym ciągu jest sens dopłacać to odpowiedz sobie sam Wink

Brałeś może pod uwagę Ryzeny od AMD? Taki Ryzen 9 7900X3D (12C/24T) w grach jest wydajnieszy od i9 13900K, trzymając przy tym delikatnie niższe temperatury oraz mniejszy pobór energii.

Odnośnie chłodzenia, może i faktycznie Noctua NH-D15 jest obecnie jednym z najlepszych coolerów na rynku i bardzo dobrym wyborem jeżeli chodzi o stosunek cena/możliwości, jednak to chłodzenie jest dość problematyczne w montażu ze względu na swoje rozmiary. 168 milimetrów wysokości od podstawy i 161mm szerokości (z założonymi wentylatorami) - nie każda obudowa pomieści tego kolosa. W przypadku dużych radiatorów, trzeba też mieć na uwadze że czasami blokują one dostęp do dwóch pierwszych gniazd RAM i konieczne będzie zastosowanie w takim przypadku kości pamięci typu low profile - te pamięci które wybrałeś nie zmieszczą się pod Noctuę.
Drugą kwestią jest jego spora waga, sam radiator waży aż 980 gram (to jest prawie kilo!) do tego dwa wentylatory i robi się 1320g. Domyślam się, że płyta będzie zamontowana domyślnie w pionowej orientacji, więc zwracaj uwagę czy producent podaje maksymalną wagę chłodzenia dla płyty. Tak, czasami takie informacje też trzeba wziąć pod uwagę, żeby później nie było niespodzianek z pęknietym laminatem wokół gniazda CPU.
Cenowo niestety Noctua do tanich nie należy, a że jest to mieszanka miedzi i aluminium to uważam że trochę ich poniosło z ceną. Gdyby to było 100% miedź to jeszcze bym zrozumiał, materiał drogi ale w tej sytuacji wolałbym dołożyć do AiO. Większa kultura pracy i umysł spokojniejszy, że 1.5 kilogramowy kawałek żelastwa nie wisi mi nad GPU.

RAMu szukaj z CL 36, delikatnie droższe ale ogólnie szybsze.

Od Gigabyte po ostatniej akcji z backdoorem trzymałbym się z daleka. Generalnie mobo są obecnie bardzo drogie a te z chipsetem Z szczególnie.
Czego oczekujesz od płyty? Co chcesz do niej podpiąć dodatkowo? Ile dysków i w jakiej konfiguracji?

Yautja napisał(a):Dźwiękówka w sumie tak z ciekawości, czy faktycznie będzie plumkać lepiej niż ta wbudowana na płycie.
90% płyt dostępnych na rynku ma chipset Realteka i każdy Sound Blaster ze swoim Sound Core 3D "zaplumka" o niebo lepiej pod warunkiem, że z drugiej strony podepniesz jakieś sensowne audio pod tego Creative'a. Dla przeciętnych słuchawek albo prostego 2.0/2.1 na biurku, ten Sound Blaster będzie przesadną sztuką dla sztuki.

No i na deser skrzynka. W tej którą posiadasz i chcesz zostawić, masz wystarczająco dużo miejsca żeby zmieścić GPU na długość?
Taki 4060TI TUF ma 30 cm długości, ale wersja Gaming X Trio od MSI to już 34cm. Natomiast 4080 ROG Strix to już 36cm.

Magnum354 napisał(a):[...]Pewnie coś tram jest w pudełku razem z procesorem .. [...]
Akurat model i7 13700K i cała seria i9 13xxx nie mają załączonego chłodzenia, więc tak czy inaczej trzeba przewidzieć kilka stówek w budżecie na cooler.
Odpowiedz