Dwa monitory a gra w Elite
WItam szanownych. Teraz czas na pytanie typowo techniczne jezeli chodzi o uzywanie dwoch monitorow na PC. Zakupilem drugi TV, ktory podlaczylem do PC, oraz ustawilem go tak, aby na druygim wyswietlaczu przerzucac sobie rzeczy ktore moge spokojnie ogladac w trakcie chociazby gry w Elite. Elite odpalam ze steama, a samo przerzucanie okienek na lewa strone (nowy wyswietlacz)  dziala bez problemu. Problem pojawia sie np wtedy kiedy na samym Discordzie staram sie odpisac, lub otwieram nowe okienko na Chromie. Niemal z automatu okno ELity na glownym wyswietlaczu niemal sie minimalizuje i zostaje ciemny jak na obrazku ponizej.

Czy ktos z tutejszych doswiadczonych ludzi moze mniej wiecej mnie nakierowca co mam zle odpalone lub jak moge zmienic ustawienia, aby ekran glowny ciagle mial ED aktywna? Wielkie dzieki z gory za jakakolwiek pomoc.

[Obrazek: otFLVfb.png]
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
W win 10, musiałem ekran na którym chodziła gra - mieć ustawiony jako dodatkowy , czyli pasek dolny był cały przeniesiony na tv i jak coś chciałem poprzeglądać, napisać używałem ekranu "głównego" czyli tv - a sama gra tak jakby chodziła w tle na ekranie dodatkowym czyli na oryginalnym monitorze .
W innym przypadku , każde kliknięcie na jakies aktywne okno nawet www, automatycznie opuszczało grę na dół abym mógł widzieć to co kliknąłem. Dopiero przeniesienie całego pulpitu na ekran który miał służyć jako pomocniczy rozwiazało problem.
Dodam jeszcze że samego STEAM zostawiłem na oryginalnym monitorze - aby na nim uruchamiał grę. Wystarczyło po przeniesieniu pulpitu na bok ( na tv ) ikonę STEAM przenieść na monitor, i następnie po odpaleniu STEAM ( które pokazało się na tv ) trzeba było przenieść też aktywne już okno STEAM na monitor oryginalny. Od tej pory każda uruchomiona gra odpalała się na monitorze a telewizorowi wydawało się ze jest ekranem głównym na którym pokazywały mi się strony www, discord itd.

Inna sprawa jest pewnie przy win 11 - bo ten system ma wbudowane kopiowanie pulpitów, więc rozwiazanie tego może byc trochę inne - nie mam niestety możliwości nawet postawić drugiego monitora więc nie sprawdzałem takiego rozwiązania na obecnym systemie , ale może stara sztuczka zadziała?

Najbardziej polecam ci zapytać bezpośrednio jakiegoś stremera Twitch, oni zwykle na kilku monitorach pracują.. pewnie nasz Hetman wie więcej na ten temat Smile
Odpowiedz
Hej. SZKODI jak masz ustawiona elite? Full screen czy okna? Ja z tym walczylem pod vr i zauwazylem ze lepiej dzialaja okna jak elitka jest uruchomiona w okienku bez ramek Wink sprobuj tak pokombinowac
Odpowiedz
Jak Misty napisał: borderless powinno rozwiązać problem przy zmianie focusa na inne okno
Star Citizen kod referencyjny: STAR-7T7J-3QFX
YT: Obywatel Yautja - YouTube
Odpowiedz
DisplayFusion

Blokada działa tylko w wersji Pro
Odpowiedz
Dzięk wielkie Panowie. Borderless zadziałało już wczoraj w nocy, bo miałem trochę czasu na zabawe i jakoś przeżyje, że trzeba spowrotem kliknąć na Elite aby była aktywna. Teraz to jest piękno.
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz
Jak używasz Voice attak to możesz sobie komende zrobić. Zrobiłem sobie taką komendę "okno Elite" i samo wraca do okna Smile polecam jak Ci się nie chce klikać
Odpowiedz
Pamiętaj tylko że w trybach obsługujących myszkę (np. zewnętrzna kamera, bieganie na nóżkach, działko w SRV, etc.) będziesz musiał klasycznie "Alt-Tabować " żeby się wydostać z okienka ED. 
No i jeszcze jedna sprawa, na której nie raz się już przejechałem, i w sumie ciągle mi się to zdaża. Utrata sterowania w odpalonej grze, w momencie kiedy akurat potrzeba natychmiastowej reakcji Wink
Przykładowo: Odpalam skok do kolejnego systemu, klikam na "monitor obok" bo akurat coś tam w międzyczasie sprawdzam, kątem oka widzę że skok się skończył, lecę prosto w gwiazdę, łapię za joya i przepustnicę i ..... kicha, ląduję w piekarniku, bo okienko z grą nieaktywne i mogę sobie machać joyem do znudzenia Tongue
[Obrazek: E5QT3y3.png]

Odpowiedz
A probowales jakiegos programu do makr?

Widzialbym 2 makra:
1 - makro ktore wlacza makro 2 kiedy okno elitki traci focus
2 - makro ktore wykrywa input z joya - mysle, ze os x i os y wystarczy... i po wykryciu akcji aktywuje okno elitki i wylacza sie

No i akurat w przypadku lotu prosto w gwiazde po hyperjumpie to w sumie wystarczy wlaczyc dethrottle w ustawieniach statku Wink
Odpowiedz
U mnie ED również działa na drugim monitorze. Na podstawowym mam wszystkie pozostałem, używane w trakcie, aplikacje.

Tryb pełnoekranowy nie jest używalny przy wielu monitorach, trzeba zawsze uruchamiać gry w oknie (borderless - najwygodniej) inaczej gra będzie się minimalizować albo wystąpią problemy z przełączaniem focusa - zależnie od uruchomionego tytułu.

Opisany problem utraty sterowności - cóż, to jest wyłącznie sprawa przyzwyczajenia i wyrobienia sobie schematów zachowań: w przypadku skoków - akcelerator zawsze na zero gdy procedura jest już w trakcie, po krótszym lub dłuższym treningu robi się to intuicyjnie.
Ech, i nigdy nie musiałem "Alt-Tabować" Huh

Makra, dobra rzecz. Chętnie zobaczyłbym takie rozwiązanie dla joy input.

I jeszcze jedno: nie wyobrażam sobie już pracy/zabawy przy jednym monitorze, ale u mnie to jest na pewno zboczenie zawodowe Wink
[Obrazek: 240414.jpg]
Odpowiedz