Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
W naszych systemach na open, w systemach "gorących" nieprzystosowanym statkiem - w prywatnej grupie Husarii.
Jeżeli to był obcy gracz u nas, nie reagował na wezwanie do inspekcji, a ja leciałem "przypadkowo" korwetą, no to sorki, no mercy.
Odpowiedz
Byłem wczoraj w Maskelyne bo blisko mam,ale nikogo nie zastałem w domu.Pewnie po innych systemach latają.
Lepiej mieć zero informacji, niż być zdezinformowanym, bo oznacza to informację ujemną, mniejszą od zera.

Stanisław Lem, Opowieści o pilocie Pirxie

Odpowiedz
Proszę o pomoc bo łapię limpetami śmieci z kosmosu i ni jak nie wiem jak je wrzucić do ładowni, jak próbuję się do nich odwrócić to cały czas są za mną i migają do czasu końca jakiejś aktywacji, czy to jakiś klawisz czy co trzeba wcisnąć? Chyba że jakiś inny system , bo zmieniłem statek i nie pamietam jaki coś z celownikiem chyba. Przeglądam poradniki i nie mogę znaleźć.
Odpowiedz
(18.12.2020, 21:46 UTC)Plebix 007 napisał(a): Proszę o pomoc bo łapię limpetami śmieci z kosmosu i ni jak nie wiem jak je wrzucić do ładowni, jak próbuję się do nich odwrócić to cały czas są za mną i migają do czasu końca jakiejś aktywacji, czy to jakiś klawisz czy co trzeba wcisnąć? Chyba że jakiś inny system , bo zmieniłem statek i nie pamietam jaki coś z celownikiem chyba.

To co miga to są te limpety które wysłałeś czekające żeby oddać towar czy co tam mają do ładowni. Generalnie musisz wysunać cargo scoopa żeby móc zbierać cokolwiek z kosmosu, żeby to zrobić wystarczy wejść w prawy panel->ship->cargo scoop i ma być deployed, wtedy będziesz mógł te rzeczy zbierać
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
Odpowiedz
(18.12.2020, 22:17 UTC)Torvan napisał(a):
(18.12.2020, 21:46 UTC)Plebix 007 napisał(a): Proszę o pomoc bo łapię limpetami śmieci z kosmosu i ni jak nie wiem jak je wrzucić do ładowni, jak próbuję się do nich odwrócić to cały czas są za mną i migają do czasu końca jakiejś aktywacji, czy to jakiś klawisz czy co trzeba wcisnąć? Chyba że jakiś inny system , bo zmieniłem statek i nie pamietam jaki coś z celownikiem chyba.

To co miga to są te limpety które wysłałeś czekające żeby oddać towar czy co tam mają do ładowni. Generalnie musisz wysunać cargo scoopa żeby móc zbierać cokolwiek z kosmosu, żeby to zrobić wystarczy wejść w prawy panel->ship->cargo scoop i ma być deployed, wtedy będziesz mógł te rzeczy zbierać

Mistrzu o to mi właśnie chodziło. Dzia
Odpowiedz
ja bym tam wcisnał HOME - bedzie szybciej
Uważaj tylko bo END powoduje wyrzucenie wszystkiego z ładowni - najlepiej sobie ten guzik w options skasuj.
Odpowiedz
Witam  Wszystkich,

Comandor Amberos here Biggrin

jestem nowy w grze i na forum.
Ponieważ gra rozwaliła mi głowe zamierzam w nią grać. Już jest Hotas i myśe o VR.
Tymczasem mam dwa pytania:

1. 
Mam problem w misjach na plantech (horizons), kiedy mam misje w której trzba zgarnąć jakieś pojemniki (carnisters) SRV otwieram cargo scoop i nie mogę ani stargetować carnistra, ani pomimo otwarcia cargo scoopa nie widze w ogóle tej niebieskiej ramki, nie jestem w stanie podjąć carnistra, dojeżdżam, podjeżdża, najeżdżam i nic. Natomiast udaje mi się  stargetować carnister i załadować cargoscoopem ze statku, co jest dość trudne, bo obijam się o grunt. Woałbym to zrobić SRV.
Co jest nie tak?

2.
Kupiłem sobie CobreMKIII -statek z  dwoma miejscami na  załoge, zakontraktowałem na stacji bota załoganta -ma status inactive i nie wiem w jaki sposób go zaktywować i sprawić żeby latał ze mną. (fotel obok mnie jest pusty)

Prośba o podpowiedź, bo mi się pomysły skończyły ;P

Z góry dziękuje
Odpowiedz
Mnie ciekawi jedno.
Jestem w husari od początku roku, trochę porobionych tych misji bylo.
Zrodziła się myśl, może usprawnieni, może nie, otóż pobieramy misje z BGSa i widzę że większość jest włączona z TIMEem na 24h? czy nie można by było ustawić na 36h lub 48 h ? Dla was pewnie też byłoby łatwiej. Czy ten czas/ puntkacja jest na celu motywacji nas graczy wokól "dbania" o Imperium TWHE. Z drugiej strony punktacja na tą chwilę nam mrówkom nic nie daje.
Napewno Wy - dowódcy, doświadczeni zauważyliście ile graczy oddaje w całości zrobione, jaki to ma wpływ na system - więc można by było zrobić pewne ograniczenia.
Odpowiedz
(21.12.2020, 12:34 UTC)Amberos napisał(a): Witam  Wszystkich,

Ponieważ gra rozwaliła mi głowe zamierzam w nią grać. Już jest Hotas i myśe o VR.

1. 
Mam problem w misjach na plantech (horizons), kiedy mam misje w której trzba zgarnąć jakieś pojemniki (carnisters) SRV otwieram cargo scoop i nie mogę ani stargetować carnistra, ani pomimo otwarcia cargo scoopa nie widze w ogóle tej niebieskiej ramki, nie jestem w stanie podjąć carnistra, dojeżdżam, podjeżdża, najeżdżam i nic. Natomiast udaje mi się  stargetować carnister i załadować cargoscoopem ze statku, co jest dość trudne, bo obijam się o grunt. Woałbym to zrobić SRV.
Co jest nie tak?

2.
Kupiłem sobie CobreMKIII -statek z  dwoma miejscami na  załoge, zakontraktowałem na stacji bota załoganta -ma status inactive i nie wiem w jaki sposób go zaktywować i sprawić żeby latał ze mną. (fotel obok mnie jest pusty)

Z góry dziękuje
1.
Jeśli grasz na klawiaturze w srv targetujesz prawym przyciskiem myszy, a nie T jak w statku. Możesz to zmienić w ustawieniach, polecam tam trochę pogrzebać.

2.
Żeby "uaktywnić" członka załogi potrzebujesz mieć nie tylko statek, który się do tego nadaje, ale także wyposażenie, z którego ten załogant będzie korzystał. NPC najbardziej się przydaje w Ship Launched Fighterze, niestety Cobra MK III nie ma możliwości zamontowania dla tego myśliwca hangaru. Najtańszym statkiem z możliwością zamontowania takiego hangrau jest o ile się nie mylę Keelback. Natomiast jak już zamontujesz potrzebne wyposażenie, załoganta uaktywnia się w Crew Lounge na stacjach, klikając na niego i ustawiając "set as active"
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
Odpowiedz
(21.12.2020, 12:34 UTC)Amberos napisał(a): Witam  Wszystkich,

1. 
Co jest nie tak?

2.

Z góry dziękuje

1. nie podjezdzaj za blisko pojemnika - tak zeby byl na wprost szyby, mozna tez targetowac z poziomu dzialka, np sa upierdliwe (dla poczatkujacego) nadajniki ktore sie wysuwaja - w takich misjach odnosnie skanowania informacji w bazach
2. Zmiana NPC z inactive na active robi sie na stacji w crew lounge https://youtu.be/2CA0W3GTSfA?t=40 wiem ze jest potrzebny gdy masz fighter hangar - w takim wypadku npc moze sterowac albo fighterem albo statkiem glownym, zalezy czym chcesz polatac Smile. Nie wiem czy poza tą funkcją do czegos npc ci sie przydaje chyba nie - nie sprawdzalem. Bo dzialka typu turret sa sterowane albo przez winga albo przez komputer pokladowy.
Dodatkowo taki npc bedzie zabieral ci z zysku - takze nie trzymaj armi pilotow Tongue

Odpowiedz