LORE Raxxla
(09.04.2019, 20:23 UTC)USSER-PL napisał(a): Chyba przez dwie godziny za nim latałem... zgubiłem go w systemie "Ra". Właściwie to tam się zdematerializował. Te barwy wojenne z relacji z powyższego linku bezcenne. Zazdrość mode ON.

System "Ra" zalicza się do tych rdzennych systemów z poprzedniej gry FrontieraSmile
[Obrazek: 15654.jpg]
Odpowiedz
Tak mi wpadło przez oko podczas porządkowania dysku po spalonym lapku (spalił się gdy zacząłem szukać info o Raxli... zbieg okoliczności oczywiście [żartowałem, bawiłem się OC w celach VR] ).
Wpadło mi w oko sporo slajdów które robiłem na początku gry. Kiedy wszystko było jeszcze takie nowe, fajne.
Zmieszało się to oczywiście z postem na temat ukrycia przekazu w menu głównym. Jeśli to prawda i Raxla "chce" by ją odnaleźć to może takie kwiatki są rozsiane po całej grze? Tylko grindując zdobywając nowe środki na rozwój, nie zwracamy na to uwagi. Pamiętacie sondy Thargoidów i przepuszczenie ich sygnału przez spektogram? Boje nawigacyjne nadające morsem?
Może część informacji jest na wierzchu? Tylko ich nie widać. Napisy w stacjach? Te w hangarach. Z tego co widzę to nie zawsze są takie same. Nie mam zbyt dużej bazy porównawczej, ale może warto się temu "przyjrzeć" ?

(09.04.2019, 21:22 UTC)TRAWA napisał(a): System "Ra" zalicza się do tych rdzennych systemów z poprzedniej gry FrontieraSmile

Przez dłuższy czas miałem tam swoją "bazę główną" z uwagi na zbieżność nazwy systemu z moim nazwiskiem Wink Potem usłyszałem o TWH... i wsiąkłem w HR8444
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Witam szaleńców którzy obserwuja niebo
i wpadli do studni  Wink

[Obrazek: UBmhMxU.png]

To the jewel that burns on the brow of the mother of galaxies! To the whisperer in witch-space, the
siren of the deepest void! The parent's grief, the lover’s woe, and the yearning of our vagabond hearts. To Raxxla!"

— Alleged toast of the Dark Wheel

The legend of Raxxla has been circulating, in whispers, for centuries. The quest for this mysterious
place, the location of which is a deadly secret, was said to be the principal aim of the Dark Wheel, a
putative fraternity of legend-chasers from the early days of interstellar travel.

The earliest recorded mention of Raxxla dates from 2296, from the journal of Art Tornqvist, a
shipboard mechanic based in the Tau Ceti system. He writes: ‘Cora comes home soused and raving
with wild stories, a new one every night. She claims she’s found a map to some pirate stash, and all I
have to do is loan her my ship so we can go dig it up. Maybe we should go find Raxxla while we’re at
it!’ Although Tornqvist’s account is the first known attestation of Raxxla, it is clear from context that
the myth was already in circulation.

It is extremely difficult to find consistency among the various fragmentary rumours of Raxxla. Much
like the ancient myths of Atlantis, El Dorado and the kingdom of Prester John, interpretations of the
story range from the sceptical to the outlandish: Raxxla has been suggested to be anything from an
unremarkable moon to a state of cosmic enlightenment. The earliest documented stories tend to
agree on several points, however: that Raxxla is a de?nite place, and that it holds a mystical secret.

Several versions of the Raxxla story mention an alien artefact, the Omphalos Rift, described as a
gateway or tunnel through which parallel universes can be accessed. These details, however, were
later shown to bear a striking resemblance to the children’s story Princess Astrophel and the
Spiralling Stars, and soon lost credibility. Undaunted, some Raxxla seekers insisted that the story's
author had cunningly concealed facts about the mysterious locale in his book as hints for those with
eyes to see.

Students of Raxxla lore have noted that the legend exerts a strangely potent fascination on the
minds of seekers. Commentators have compared this sensation to ‘fernweh’, the unaccountable
longing for a place one has never seen. More than one interstellar treasure-seeker has become
obsessed with Raxxla to the exclusion of all other dreams, and spent his or her entire life in a futile
search for it.

Raxxla also plays a role in several conspiracy theories, most of which attest that it has already been
discovered by some kind of sinister cabal (or sole tyrant), which has leveraged its power to establish
covert dominance over humanity.

Whatever the truth of the matter, one thing remains irrefutable: the legend of Raxxla continues to
inspire explorers and conspiracy theorists to this day.

Tłumaczenie Google:

Do klejnotu, który płonie na czole matki galaktyk! Do zaklinacza w przestrzeni czarownic
syrena najgłębszej pustki! Smutek rodzica, biada kochanka i tęsknota za naszymi włóczęgami. Do Raxxli!

- Domniemane toasty z Ciemnego Koła

Legenda o Raxxli krążyła szeptem od wieków. Poszukiwanie tego tajemniczego
Miejsce, którego lokalizacja jest śmiertelną tajemnicą, uważano za główny cel Mrocznego Koła
domniemane braterstwo ścigających legendy z pierwszych dni podróży międzygwiezdnych.

Najstarsza wzmianka o Raxxli pochodzi z 2296 r. Z czasopisma Art Tornqvist
mechanik pokładowy oparty na systemie Tau Ceti. Pisze: „Cora wraca do domu z sosem i szaleje
z dzikimi opowieściami, nową każdego wieczoru. Twierdzi, że znalazła mapę do jakiejś pirackiej skrytki i wszystko, co ja
muszę pożyczyć jej mój statek, żebyśmy mogli go wykopać. Może powinniśmy znaleźć Raxxla, kiedy jesteśmy na miejscu
to! ”Chociaż konto Tornqvista jest pierwszym znanym atestem Raxxli, z kontekstu jasno wynika, że
mit był już w obiegu.

Niezwykle trudno jest znaleźć spójność wśród różnych fragmentarycznych plotek o Raxxli. Dużo
jak starożytne mity o Atlantydzie, El Dorado i królestwie Prestera Johna, interpretacje
zakres opowieści od sceptycznych do dziwacznych: sugerowano, że Raxxla jest czymś z rodzaju
niezwykły księżyc do stanu kosmicznego oświecenia. Najstarsze udokumentowane historie mają tendencję
zgadzam się jednak w kilku punktach: że Raxxla jest nieokreślonym miejscem i że ma tajemniczy sekret.

Kilka wersji historii Raxxli wspomina o artefakcie z kosmosu, Omphalos Rift, opisanym jako
brama lub tunel, przez który można uzyskać dostęp do równoległych wszechświatów. Te szczegóły były jednak
później wykazał uderzające podobieństwo do historii dzieci Księżniczki Astrophel i
Spiraling Stars i wkrótce stracili wiarygodność. Niezrażeni, niektórzy poszukiwacze Raxxli upierali się, że ta historia jest
autor sprytnie ukrył fakty o tajemniczym lokum w swojej książce jako wskazówki dla osób z
oczy do zobaczenia.

Uczniowie z wiedzy Raxxli zauważyli, że legenda wywiera dziwnie silną fascynację
umysły poszukiwaczy. Komentatorzy porównali to odczucie do „fernweh”, nie do wyjaśnienia
tęsknota za miejscem, którego nigdy nie widziałeś. Stało się więcej niż jeden międzygwiezdny poszukiwacz skarbów
miał obsesję na punkcie Raxxli, wykluczając wszystkie inne sny, i całe swoje życie spędził daremnie
szukaj go.

Raxxla odgrywa również rolę w kilku teoriach spiskowych, z których większość potwierdza, że już była
odkryta przez jakąś złowrogą kabałę (lub jedynego tyrana), która wykorzystała swoją moc do ustanowienia
ukryta dominacja nad ludzkością.

Niezależnie od prawdy, jedna rzecz pozostaje niepodważalna: legenda Raxxli trwa
inspiruj odkrywców i teoretyków spisku do dziś.

Mam teorie co do toastu TDW : Do klejnotu, który płonie na czole matki galaktyk! Do zaklinacza w przestrzeni czarownic
syrena najgłębszej pustki! Smutek rodzica, biada kochanka i tęsknota za naszymi włóczęgami. Do Raxxli!

Do klejnotu gwiazda Diadem która mocno jest związana z Gwiazdozbiorem Ryb a co za tym idzie Gwiazdozbiór Ryby Południowa (szczegóły póżniej)

Ryba Południowa związana jest również z syryjskim mitem o Atargatis (Grecy nazywali ją Derketo), która po dramatycznych perypetiach – po drodze zabijając swojego ukochanego i porzucając dziecko – została przemieniona w morską syrenę.

Asteryzm (mineralogia)
Minerał Szafir Efekt kociego oka ( istnieja "Cat's Eye" Nebula jedna z 8 do których  nie można dolecieć lub wrócić  Biggrin  )
Asteryzm w szafirze

Asteryzm – zjawisko optyczne polegające na pojawieniu się wąskich smug (pasm) świetlnych układających się w kształt "gwiazdy" na powierzchni kamieni szlachetnych, zwłaszcza szlifowanych w kaboszon. Zjawisko to powodowane jest przez obecność w sieci krystalicznej minerału inkluzji, np. w wypadku rubinu i szafiru są to inkluzje rutylu, takie same jak w wypadku efektu kociego oka. "Gwiazdy" powstające na skutek asteryzmu mają zwykle 4 lub 6 promieni, chociaż znane są okazy w których występuje 12 promieni. W "gwieździe" mogą też wystąpić "dziury" gdzie promień zanika – są to rejony pozbawione inkluzji. Wyróżniamy dwa typy asteryzmu:

epiasteryzm – powstający na skutek odbijania się światła od równolegle umieszczonych inkluzji wewnątrz minerału.
    diasteryzm – dotyczy światła przechodzącego, pojawia się po oświetleniu minerału z tyłu.

Asteryzm – w astronomii, układ gwiazd tworzący na sferze niebieskiej pewien widoczny wzór. Jednakże nie zaliczany do któregokolwiek z oficjalnych gwiazdozbiorów. Asteryzm to części jednego gwiazdozbioru oficjalnego lub sąsiadujących ze sobą. Gwiazdy tworzące asteryzm zwykle nie są ze sobą w żaden sposób fizyczne powiązane, a ich pozorna bliskość jest jedynie wynikiem rzutowania na sferę niebieską z punktu odniesienia obserwatora na Ziemi (lub innego punktu odniesienia).

Powszechnie rozpoznawanym, nawet przez laików, asteryzmem jest Wielki Wóz, często błędnie identyfikowany z konstelacją Wielkiej Niedźwiedzicy (Ursa Major), której w rzeczywistości jest częścią.

Diament Panny – asteryzm, w skład którego wchodzą cztery gwiazdy: Cor Caroli (Psy Gończe), Denebola (Lew), Spica (Panna) i Arktur (Wolarz). Jest niewiele większy od Wielkiego Wozu.
Wewnątrz Diamentu Panny prawie w całości znajduje się gwiazdozbiór Warkocz Bereniki.

Cor Caroli (Psy Gończe)
Cor Caroli is the traditional name for the binary star also designated Alpha Canum Venaticorum ( Canum Venaticorum, abbreviated Alpha CVn, CVn) -- Cor Caroli

Denebola (Lew)
Denebola , designated Beta Leonis (ß Leonis, abbreviated Beta Leo, ß Leo) -- Denebola

Spica (Panna)
Spica, also designated ? Virginis ( Alpha Virginis, abbreviated Alpha Vir,  Vir) -- Spica

Arktur (Wolarz)
Arcturus, also designated Boötis ( Alpha Boötis, abbreviated Alpha Boo,  Boo) -- Arcturus

Asterism "circlet of Pisces."
utworzonego z:

Gamma ( Piscium)
Kappa ( Piscium)
Lambda ( Piscium)
TX Piscium
Iota ( Piscium)
Theta ( Piscium)

Gamma Piscium (Gamma Psc,  Piscium,  Psc) Simmah -- ? (Gamma Pictoris)
Kappa Piscium ( Piscium) -- ? (Kappa Pictoris)
Lambda Piscium -- ? (Lambda Pictoris)
TX Piscium (19 Piscium) -- ?
Iota Piscium (Iota Psc,  Piscium,  Psc) -- Iota Piscium
Theta Piscium -- ? (Theta Pictoris)

Warkocz Bereniki

Alpha Comae Berenices (? Comae Berenices, abbreviated Alpha Com, ? Com) Diadem -- Diadem
Beta Comae Berenices (ß Comae Berenices, ß Com) -- Beta Comae Berenices
i wiele innych Smile

Istnieje jeszcze jeden duży asteryzm, który, podobnie jak Diament Panny, składa się z pary trójkątów równobocznych. Syriusz (? CMa), Procyon (? CMi) i Betelgeuse (? Ori) tworzą jedną na Północ (Trójkąt Zimowy), podczas gdy Syriusz, Naos (? Szczeniak) i Phakt (? Col) tworzą kolejną na południu. Jednak w przeciwieństwie do Diamentu, trójkąty te spotykają się, a nie podstawa z podstawą, ale wierzchołek z wierzchołkiem, tworząc egipski X. Nazwa pochodzi zarówno od kształtu, jak i dlatego, że gwiazdy osiadają na równiku niebieskim

Wygląda znajomo?

[Obrazek: 440px-Symbole_du_signe_astrologique_des_poissons.png]

[Obrazek: latest?cb=20170714191402]

Tak zodiak ryby czy też Gwiazdozbiór Ryb.
Spora część Sirius Corporation znajduje się w tym gwiazdozbiorze.

Asterism - Winter Hexagon:
(http://www.wikiwand.com/en/Winter_Hexagon)

Zimowy Sześciokąt lub Zimowy Krąg / Owal to asteryzm pojawiający się w postaci sześciokąta z wierzchołkami w Rigelu, Aldebaranie, Capelli, Polluksie, Procyonie i Syriuszu. Znajduje się głównie na sferze niebieskiej półkuli północnej. W większości miejsc na Ziemi (z wyjątkiem Wyspy Południowej Nowej Zelandii i południa Chile oraz Argentyny i dalej na południu) ten asteryzm jest wyraźnie widoczny na niebie od około grudnia do marca. W tropikach i na półkuli południowej to (nazywane wówczas „sześciokątem letnim”) można rozszerzyć o jasną gwiazdę Canopus na południu.

Mniejszy i bardziej regularny kształt to Trójkąt Zimowy (znany również jako Wielki Trójkąt Południowy [potrzebny cytat]), w przybliżeniu trójkąt równoboczny, który dzieli dwa wierzchołki (Syriusz i Procyon) z większym asteryzmem. Trzeci wierzchołek to Betelgeuse, który leży w pobliżu środka sześciokąta. Te trzy gwiazdy to trzy z dziesięciu najjaśniejszych obiektów widzianych z Ziemi poza Układem Słonecznym. Betelgeuse jest również szczególnie łatwa do zlokalizowania, będąc ramieniem Oriona, które pomaga stargazerom w znalezieniu trójkąta. Po zlokalizowaniu trójkąta można znaleźć większy sześciokąt.

Kilka gwiazd na sześciokącie można również znaleźć niezależnie od siebie, podążając za różnymi liniami prowadzonymi przez różne gwiazdy w Orionie.

Gwiazdy na sześciokącie są częściami sześciu konstelacji. Przeciwnie do ruchu wskazówek zegara wokół sześciokąta, zaczynając od Rigela, są to Orion, Byk, Auriga, Bliźnięta, Canis Minor i Canis Major.

A oto asteryzm jaki znalazłem nie daleko Siriusa

[Obrazek: kHLxeVP.jpg]
[Obrazek: VBoZnM6.jpg]

Zabawne jest to że jeśli w mapie galaktyki podążymy za strzałką natkniemy się na systemy Guardian Biggrin 

Kolejnym asteryzm jaki napotkałem jest związany z systemem Hodack który jest zablokowany permitem i jest około 30Ly od Shinrarta Dezhra
a dokładnie z tym logiem na ramieniu Laverna
[Obrazek: Am6eRoi.png]

[Obrazek: UiLhrLU.jpg]
[Obrazek: lXU6gBm.jpg]

Chyba nie jestem w dobrym miejscu na ten asteryzm nic ciekawego tu nie mam (nie szukałem lepszego systemu - brak czasu) Ale zbiór gwiazd jakie tworzą ten obraz (nie jest wieki ale widoczny i nie wiem czy skatalogowanym nie szukałem) to Gwiazdy typu A i F są na tle  gwiazdozbioru ryby w przestrzeni kontrolowanej przez Li Yong-Rui czyli Sirius Corporation

Dobry punkt widzenia może zmienić obraz na lepszy, to jak spojrzeć na California Nebula
[Obrazek: 1evNx2f.png]

Przypomina lwa, zabawna jest tak kropka w oku to system California Sector BA-A e6 a w nim Mic Turner Base Wink
[Obrazek: 36772.png]
Odpowiedz
@Fikus i co, żeś narobił?? Teraz już na pewno nie zasnę. I dryfowałem przez dobre pół godziny szukając asteryzmów... :/
Dobra robota to zdecydowanie za mało powiedziane. Czekam(y?) na więcej!
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
(27.04.2019, 21:11 UTC)USSER-PL napisał(a): @Fikus i co, żeś narobił?? Teraz już na pewno nie zasnę. I dryfowałem przez dobre pół godziny szukając asteryzmów... :/
Dobra robota to zdecydowanie za mało powiedziane. Czekam(y?) na więcej!

CzekaMY, CzekaMY... Wink
"Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!" - Witkacy

Odpowiedz
Wariaci, oszaleli normalnie Smile
Odpowiedz
To dobre szaleństwo Wink
[Obrazek: hEwp3B1.png] [Obrazek: 57086.png]Qui desiderat pacem praeparet bellum

Odpowiedz
Doleciałem do Trójkąta i okazało się że to Gwiazdozbiór Byka Biggrin  który z Ziemi znajduje się między Plejadami. Mniej więcej w środkiem trójkąta znalazłem gwiazdę Ain a w systemie jest Unregistered Comms Beacon z zaszyfrowaną wiadomością (odsłuch o równych godzinach). Wiadomość prowadzi do Taylor Keep (to baza INRA ta z której startuje Commander Jameson z misja zniszczenia napędu FSD Thargoickiego-ulu). Gdyby wcześniej wysnuł teorie o asteryzmach pewnie bym odnalazł tą stacje Wink 

Jeśli chcecie odnaleźć  asteryzm musicie mieć grafikę galaktyki na max.
Na co czekacie?
Odpowiedz
Raxxla is coming ?
Odpowiedz
(12.05.2019, 12:29 UTC)FIKUS napisał(a): Raxxla is coming ?

Nie no dzieki wracam do domu z DW2 ale bez przesady Wink  Piwo wystarczy Smile

A na serio @Fikus wez nie badz jak FDEV i nie gadaj zagadkami Smile
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości