Pomoc w wyborze kierownicy
Cześć wszystkim

Chcę wymienić kierownicę na coś lepszego. Obecnie mam Thrustmaster-a T150. W sumie przy moim budżecie w grę wchodzą dwa modele: Logitech G29 lub Thrustmaster T300. Pytanie co wybrać. Na szybko Logitech ma obszycie skórą i podobno lepsze pedały w standardzie, przede wszystkim sprzęgło, które T300 nie ma. T300 z kolei jest konstrukcją nowszą na paskach, a nie zębatkach, ale z kolei czytam, że T300 często pada, a G29 można nazwać "długowiecznym". Ktoś, coś... macie, może podzielicie się swoimi wrażeniami. Może ktoś ma/miał obie i się wypowie. Temat w sumie pilny, zbliżają się moje urodziny i żonę namówiłem, że sobie taki prezent sprawię, zamiast sportowego cabrio, jak większość facetów po 40-ce Smile
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
Popieram.
Od cabrio włosy lecą...
Zamów obie, jedną oddaj po paru dniach.
By Janusz.
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Pan Kolega @DevoloPL uderzy na jakieś profesjonalne forum dotyczące simcarów np. tutaj http://simracing.pl/forum/
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
obie sa warte swojej ceny.

Powiem tak, ktorej bys nie wybral bedzie dobrze.

Bedziesz uzywal tylko z PC czy tez konsola?

Sprzeglo tak naprawde nie jest tutaj zadnym argumentem, bo i tak biegow nie masz w zadnym zestawie (ani G29 ani T300, w kazdym z nich trzeba dokupic osobno). Watpie zebys uzywal sprzegla przy zmianie biegow majac tylko 'flappy'.

Moim zdaniem, T300 bedzie lepszym wyborem (co nie znaczy, ze G29 jest zla kierownica, absolutnie nie).
Na korzysc T300 przemawia:
- direct drive,
- lepszy FFB,
- mozliwosc zmiany kola kierownicy
- najwazniejsze - 1080 stopni obrot (przy 900 - G29).
Odpowiedz
(05.03.2019, 10:13 UTC)Dako napisał(a): Pan Kolega @DevoloPL uderzy na jakieś profesjonalne forum dotyczące simcarów np. tutaj http://simracing.pl/forum/

Przez to forum i parę innych się już przekopałem i stąd właśnie moje wątpliwości.
Odpowiedz
(05.03.2019, 11:36 UTC)DevoloPL napisał(a):
(05.03.2019, 10:13 UTC)Dako napisał(a): Pan Kolega @DevoloPL uderzy na jakieś profesjonalne forum dotyczące simcarów np. tutaj http://simracing.pl/forum/
Przez to forum i parę innych się już przekopałem i stąd właśnie moje wątpliwości.

T300 jest chyba trochę lepsza, cichsza, bardziej "realistyczna".
[Obrazek: ICnDx3E.png]
Odpowiedz
Właśnie się skłaniam bardziej w stronę T300 (z T150 jestem zadowolony), tylko martwi mnie ta awaryjność na którą dużo ludzi narzeka.
@Pueblo częściej będę grał na konsoli Smile
Odpowiedz
Szwagier miał Logitecha G29 i odsprzedał po 2 tygodniach, nie poradził sobie z ustawieniami na xboxie one, na PC nie potrafił ustawić nowej forza horizon 4, jechałeś na prostej i nagle samochodem zaczynało bujać... ale z drugiej strony omnibusem to on nie jest i może po prostu nie potrafił...

Co do wykonania, to bardzo solidnie, skóra, porządny system do skręcenia do biurka, a siły ma tyle ze w Dircie na wybojach ręce ukręca.
Odpowiedz
(05.03.2019, 09:26 UTC)DevoloPL napisał(a): Cześć wszystkim

Chcę wymienić kierownicę na coś lepszego. Obecnie mam Thrustmaster-a T150. W sumie przy moim budżecie w grę wchodzą dwa modele: Logitech G29 lub Thrustmaster T300. Pytanie co wybrać. Na szybko Logitech ma obszycie skórą i podobno lepsze pedały w standardzie, przede wszystkim sprzęgło, które T300 nie ma. T300 z kolei jest konstrukcją nowszą na paskach, a nie zębatkach, ale z kolei czytam, że T300 często pada, a G29 można nazwać "długowiecznym". Ktoś, coś... macie, może podzielicie się swoimi wrażeniami. Może ktoś ma/miał obie i się wypowie. Temat w sumie pilny, zbliżają się moje urodziny i żonę namówiłem, że sobie taki prezent sprawię, zamiast sportowego cabrio, jak większość facetów po 40-ce Smile

Ja mam T500 + Sparco obrecz, zamieniam na Fanateca w tym roku . Potwierdzam ze Thrsumastery maja kiepskiej jakosci adaptery mocujace obrecz do bazy.
Podmienilem juz pedaly na Fantec ClubSport V3 inverted wiec ide tym nurtem dalej..
Moim zdaniem kazdy budle z Fanateca ( nawet CSL Elite) bedzie lepszym wyborem niz makretowe Logitechy lub Thrustmastery. Ceny od 420 Euro do nieskonczonosci ;-)
https://www.fanatec.com/eu-en/
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.

Odpowiedz
(06.03.2019, 09:36 UTC)Yata_PL napisał(a):
(05.03.2019, 09:26 UTC)DevoloPL napisał(a): Cześć wszystkim

Ja mam T500 + Sparco obrecz, zamieniam na Fanateca w tym roku . Potwierdzam ze Thrsumastery maja kiepskiej jakosci adaptery mocujace obrecz do bazy.
Podmienilem juz pedaly na Fantec ClubSport V3 inverted wiec ide tym nurtem dalej..
Moim zdaniem kazdy budle z Fanateca ( nawet CSL Elite) bedzie lepszym wyborem niz makretowe Logitechy lub Thrustmastery. Ceny od 420 Euro do nieskonczonosci ;-)
https://www.fanatec.com/eu-en/

Fanatec spoko, ale 550€ za CSL Elite PS4 to trochę dla mnie za dużo.
Odpowiedz