AMD Radeon VII i Ryzen trzeciej generacji zapowiedziane
Trzecia generacja Ryzenów to "Matisse", zapewnią obsługę PCIE 4.0, na 8 rdzeniach Zen 2.

https://www.anandtech.com/show/13829/amd...eight-core

A Radeon VII jest robiona na litografii 7nm, wydajność jest porównywalna do nvidii 2080.

https://www.anandtech.com/show/13832/amd...th-for-699

Husaria są jak łódzkie Bałuty - reprezenuj ją godnie i dumnie. o7
Odpowiedz
Dobre wieści, sam kibicuję AMD od zawsze, moja przesiadka z Amigi do świata pc to był Duron 600Mhz. Oby ta wydajność nowych grafik była na poziomie kart od zielonych, trzymam kciuki.
Odpowiedz
Choć zdrowa konkurencja na rynku kart graficznych z pewnością by się przydała, osobiście sceptycznie podchodzę do tych rewelacji. Już raz słyszałem "weri kul, weri kłajet, emejzing ołsi"  Smile i niewiele z tego wynikło. Autor powyższych zapewnień uciekł do Intela, a AMD w najwyższym segmencie nie ma nic co mogłoby się przeciwstawić produktom Nvidii. Troche szkoda, bo ta ostatnia, nie czując gorącego oddechu konkurencji na plecach, coraz śmielej winduje ceny i przesuwa widełki kosztów dla poszczególnych segmentów rynku.
Fortuna toczy się kołem. Pod kołem to pojąłem.
A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki.
[Obrazek: 34417.png]
Odpowiedz
AMD nawet nie stara się dorównać NV bo karty konsumenckie nie są ich głównym kierunkiem. Poza tym jak dla mnie to AMD nie musi jakoś szczególnie gonić zielonych, bo po co? Żeby mieli parę fps'ów więcej? Wolę żeby nadal utrzymywali jakość wyświetlanych kolorów nie koniecznie przy miliardzie fpsów. NV idzie na ilość fps ale z kolorami to u nich na bakier. Testowo przesiadłem się na GTX'a i nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Nawet próba kalibrowania monitora za dużo nie pomogła. Wole mieć mniej fps'ów ale żeby te gry przyjemniej wyglądały.
[Obrazek: 26492.png][Obrazek: coLdRBJ.png]

Amor patriae nostra lex
Odpowiedz
(10.01.2019, 10:04 UTC)Elll napisał(a): AMD nawet nie stara się dorównać NV bo karty konsumenckie nie są ich głównym kierunkiem. Poza tym jak dla mnie to AMD nie musi jakoś szczególnie gonić zielonych, bo po co? Żeby mieli parę fps'ów więcej? Wolę żeby nadal utrzymywali jakość wyświetlanych kolorów nie koniecznie przy miliardzie fpsów. NV idzie na ilość fps ale z kolorami to u nich na bakier. Testowo przesiadłem się na GTX'a i nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Nawet próba kalibrowania monitora za dużo nie pomogła. Wole mieć mniej fps'ów ale żeby te gry przyjemniej wyglądały.

Masz jakieś screeny porównawcze, które demonstrują wspomniany efekt, bo jakoś sceptycznie do tego podchodzę. Tongue
Tak jeszcze dla pewności zapytam, o co dokładnie chodzi:
1. Sugerujesz, że proces renderingu przebiega inaczej na kartach AMD i Nvidia co powoduje różnice w finałowej ramce obrazu?
2. Nvidia ma mniej zaawansowane ustawienia kalibracji koloru, przez co mniej się da ustawić / uzyskiwane efekty są gorsze?
Odpowiedz
(10.01.2019, 11:47 UTC)Xeonary napisał(a):
(10.01.2019, 10:04 UTC)Elll napisał(a): AMD nawet nie stara się dorównać NV bo karty konsumenckie nie są ich głównym kierunkiem. Poza tym jak dla mnie to AMD nie musi jakoś szczególnie gonić zielonych, bo po co? Żeby mieli parę fps'ów więcej? Wolę żeby nadal utrzymywali jakość wyświetlanych kolorów nie koniecznie przy miliardzie fpsów. NV idzie na ilość fps ale z kolorami to u nich na bakier. Testowo przesiadłem się na GTX'a i nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Nawet próba kalibrowania monitora za dużo nie pomogła. Wole mieć mniej fps'ów ale żeby te gry przyjemniej wyglądały.

Masz jakieś screeny porównawcze, które demonstrują wspomniany efekt, bo jakoś sceptycznie do tego podchodzę. Tongue
1. Sugerujesz, że proces renderingu przebiega inaczej na kartach AMD i Nvidia co powoduje różnice w finałowej ramce obrazu?
2. Nvidia ma mniej zaawansowane ustawienia kalibracji koloru, przez co mniej się da ustawić / uzyskiwane efekty są gorsze?

Z moich doświadczeń z kartami AMD i nVidii, jest tak, że po "wyjęciu z pudełka" karty zielonych są szybsze, ale jednak karty AMD mają, że tak napiszę ładniejszy obraz, kolory. Oczywiście kalibracja zrobi swoje, tylko pytanie ilu użytkowników komputera ma skalibrowany monitor pod swoją kartę (czy odwrotnie Smile). Oczywiście mówię tu o kalibracji z użyciem odpowiednich narzędzi.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
(10.01.2019, 12:13 UTC)DevoloPL napisał(a):
(10.01.2019, 11:47 UTC)Xeonary napisał(a): Masz jakieś screeny porównawcze, które demonstrują wspomniany efekt, bo jakoś sceptycznie do tego podchodzę. Tongue

Z moich doświadczeń z kartami AMD i nVidii, jest tak, że po "wyjęciu z pudełka" karty zielonych są szybsze, ale jednak karty AMD mają, że tak napiszę ładniejszy obraz, kolory. Oczywiście kalibracja zrobi swoje, tylko pytanie ilu użytkowników komputera ma skalibrowany monitor pod swoją kartę (czy odwrotnie Smile). Oczywiście mówię tu o kalibracji z użyciem odpowiednich narzędzi.

Kalibrację robi się pod monitor, pod konkretną sztukę, bo każdy nieco się od siebie różni. To, że kolory na AMD wyglądają lepiej out of the box wynika pewnie z tego, że są bardziej podbite w ustawieniach. Za pewne w kartach Nvidi można osiągnąć to samo bez kalibracji, zwyczajnie podbijając wartości, ale grzebiąc w ustawieniach monitora. Tak, czy siak obecnie AMD nie ma za dobrych kart, jedynie 580 jako tako się opłaca.
Odpowiedz
(10.01.2019, 11:47 UTC)Xeonary napisał(a):

Nie mam. Nie miałem potrzeby robić. Ale spróbuje jak będę wracał do AMD (biorę RX 590+).
1. Nie sugeruję. Podzieliłem się jedynie faktem, który dotknął mnie w praktyce a że jestem wzrokowcem i do tego grafikiem to niestety karty NV jak na razie u mnie mają bana. (Nawet nie wiesz jak przeszkadza w ED przestrzeń, która powinna być głęboką czernią a jest... no nie jest czernią.)
2. Na to wychodzi.
[Obrazek: 26492.png][Obrazek: coLdRBJ.png]

Amor patriae nostra lex
Odpowiedz
(10.01.2019, 13:04 UTC)Elll napisał(a):
(10.01.2019, 11:47 UTC)Xeonary napisał(a): Masz jakieś screeny porównawcze, które demonstrują wspomniany efekt, bo jakoś sceptycznie do tego podchodzę. Tongue

Nie mam. Nie miałem potrzeby robić. Ale spróbuje jak będę wracał do AMD (biorę RX 590+).
1. Nie sugeruję. Podzieliłem się jedynie faktem, który dotknął mnie w praktyce a że jestem wzrokowcem i do tego grafikiem to niestety karty NV jak na razie u mnie mają bana. (Nawet nie wiesz jak przeszkadza w ED przestrzeń, która powinna być głęboką czernią a jest... no nie jest czernią.)
2. Na to wychodzi.

Bardzo ciekawe, naprawdę ciekawe. W sumie nie wiem jak wypadają możliwość kalibracji na kartach AMD vs Nvidia... Problem pewnie nie ma znaczenia gdy monitor pozwala na sprzętową kalibrację koloru.

Rzeczywiście kolory są bardziej nasycone... Jakie to jest dziwne....
https://www.youtube.com/watch?v=HTcFP1IS...u.be&t=176

Nie mam póki co czasu na czytanie tego, ale tu podobno jest co nieco wyjaśnione: https://pcmonitors.info/articles/correct...-amd-gpus/
Wychodzi na to, że Nvidia ma problemy z HDMI, czy to oznacza, że problem ten nie dotyczy DisplayPort?
Odpowiedz
No właśnie, zawsze AMD robił dużo szumu, że w końcu mają kartę lepszą od zielonych, ale weryfikacja na żywo była odwrotnością. A się właśnie zastanawiam czy nie przesiąść się z GTX 1060 na RTX 2060. Pierwsze testy, które się ukazały dziś i wczoraj pokazują, że karta RTX wydajnośćcią zbliżona jest do 1070Ti, a w niektórych tytułach nawet ją przewyższa, niewiele, ale jednak, no i cena oficjalna to 1619PLN za FE. Ja za swojego źródła mogę mieć za 1700PLN.

A oficjalnie potwierdzili, że AMD będzie odpowiadał za bebechy nowego XBOX-a. A najprawdopodobniej też będą w PS5.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz