Liczba postów: 1,283
Liczba wątków: 47
Reputacja:
115
Platforma:
CMDR: Yata_PL
05.07.2018, 19:35 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.07.2018, 19:36 UTC przez Yata_PL.)
(05.07.2018, 14:34 UTC)Marek Giovanne napisał(a): (07.04.2018, 08:59 UTC)Yata_PL napisał(a): Pimax na kicku pisal o 1080ti SLi w przypadku Pimaxa 8K X a nie zwyklego 8K
wez to sobie na logike , pimax przyjmuje i renderuje rodzialke 1440p na 1 oko , mniej wiecej tak samo jak w przypadku wiekszosci WMRw , roznica jest taka ze PIMAX upscaluje chipem ( a nie karta graficzna) ta rodzielczosc do rodzieczosci 2x 4K czyli tyle ile potrafi wyswietlic matryca. Oczywiscie w pimaxie jest wiekszy FOV ale tez max odswiezanie tylko 80 mhz. Brainwarp maja pokazac na dniach ktory podbno dziala mniej wiecej tak jak w PSVR tam golgle robia 60 Hz ale softwarowo podbija to 120 Hz, w Pimaxie ma byc 160hz
Dla mnie na logikę to jest kompletnie bez sensu to o czym piszesz. Jeśli Pimax ma upscalować chipem i robić to dobrze to będzie to wrowadzać opóźnienie które w przypadku VR jest nie do przyjęcia, więc strzelam, że będzie obraz w 1440 rozciągnięty na ekran 4K, więc to całe 4K na oko jest taką samą marketingową ściemą jak 8K w nazwie. Jedyny plus, że będzie mniejszy Screen Door Effect.
Tak to jest zrobione i nie ma opóźnień. Dokladnie tak - bedzie mniejsze SDE niz na zwyklej matrycy 1440 , dopiero wersja X to prawdziwe 4 k na oko. I dobrze bo na chwile obecna nie ma kart graficznych ktore to pociagna. Troche poztywnej roboty zrobi tez uklad pixeli samej matrycy (zastosowali uklad RGB a to lepsze niz to co mamy w Vive i Rifcie czyli Pen-tile)
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
CMDR: Marek Giovanne
Na chwilę obecną to on jeszcze nie wyszedł, a chodzą ploty, że za kilka miesięcy wyjdą karty Nvidii z serii 11 (np. lenovo zapowiedziało na listopad laptopa z kartą GTX 1160). Poza tym nie wszystkie gry są tak wymagające jak Elite Dangerous i spokojnie śmigają z SS ustawionym na 2.0 na np. GTX 1080Ti, a na nowszych będzie jeszcze lepiej. Dodatkowo zawsze lepiej jest mieć możliwość użycia natywnej rozdzielczości wyświetlacza niż go nie mieć, więc kompletnie nie rozumiem jak możesz pisać, że to dobrze, że jest tylko 1440... To jest kolejna rzecz która im się nie udała.
Takie małe podsumowanie:
- Premiera w styczniu - nie udana.
- Odśnieżanie 90Hz - nie udane.
- 4K na oko - nie udane.
- Zwykłe soczewki zamiast Fresneli - nie udane.
A jeszcze nie było testów na których wyjdzie co jeszcze jest nieudane...
Reputacja:
115
Platforma:
06.07.2018, 11:36 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.07.2018, 11:53 UTC przez Yata_PL.)
napisalem jak napisalem bo mam dostep do obszernej wiedzy , rowniez do tej ktora jest NDA, Twoje chasla ze cos jest udane lub nie, nie jest poparta znajomoscia rozwoju tego produktu. Merytoryczna rozmowa - „nie udane”
06.07.2018, 11:49 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.07.2018, 11:50 UTC przez Pajk.)
Na Laveconie jedna dziewczyna przywiozła Pimaxa - niestety, przez 2 dni nie udało jej się go uruchomić. Co mnie najbardziej uderzyło w tym całym projekcie, to podejście ludzi towrzących Pimaxa - wady pierwszego modelu okazały się nie do poprawienia, więc proponują wzięcie udziału w projekcie 8K - oczywiście za kolejną kasę, bo być może tym razem im się uda go doprowadzić do stanu, w którym będzie działał.
EDIT: - To podejście do złudzenia przypomina mi jedną grę, która się tworzy już 6 lat.
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
CMDR: Marek Giovanne
(06.07.2018, 11:36 UTC)Yata_PL napisał(a): napisalem jak napisalem bo mam dostep do obszernej wiedzy , rowniez do tej ktora jest NDA, Twoje chasla ze cos jest udane lub nie, nie jest poparta znajomoscia rozwoju tego produktu. Merytoryczna rozmowa - „nie udane”
Ale Ty za przeproszeniem pie@#$lisz.
Moje hasła, że coś jest nieudane nie są poparte znajomością rozwoju tego produktu? Śledzę informacje o tych goglach gdzieś od listopada zeszłego roku. Pierwsze modele miały zostać rozesłane już w styczniu, a mamy już lipiec. To co udała im się premiera czy nie? Nawet Ci YouTuberzy którzy dostali do testów ostatni prototyp mówili, że są rozczarowani tym jak ich Pimax traktuje. Mam na myśli Sebastaiana z Mixed Reality TV i tego łysego co u niego czasami gości ale ma swój osobny kanał poświęcony VR.
Ekrany w goglach miały mieć odśnieżanie 90Hz, a jest 80Hz. Tu także udało im się osiągnąć to co zamierzali? Nie wydaje mi się. Dodatkowo nie wiadomo co ze stabilnością tych 80Hz, bo wcześniej były problemy, a ta firma ściemnia na potęgę (podobnie jak Ty).
4K na Oko?
Już pomijam to, że w samej nazwie jest ściema bo 2x4K to nie jest 8K (8K to 4x4K) to jeszcze nie ma żadnego 4K na oko skoro sygnał jest 1440p na oko. Rozciągnięty obraz to nie to samo co natywny, a do tego czytałem, że obraz 1440p rozciągnięty na matrycę 4K wygląda nieco gorzej niż obraz 1440p na matrycy 1440p. ( np. tu: https://pclab.pl/news78236.html ). Sytuację trochę ratuje fakt, że wyższa rozdzielczość to mniejszy SDR, co we VR się przydaje, jednak nie zmienia to faktu, że zamiast zapowiadanego 4K na oko jest 1440p co już nie jest tak inponującą wartością.
O soczewkach sam wspominasz, że szkoda iż dają Fresnele. Przypominam, że zapowiadali zwykłe soczewki z jakimiś filtrami które miały wyeliminować wszelkie odblaski (god rays), a dają Frensele których wadą są odblaski.
Jeśli nie potrafią dać tego co zapowiadali i na kiedy zapowiadali to moim nieskromnym zdaniem im się to nie udało, ale Tobie to mogą pluć w twarz, a Ty będziesz twierdził, że deszcz pada i dalej będzieś ich wychwalał.
Piszesz o jakiejś tajemnej wiedzy a jednocześnie wyskakujesz z jakimś bullshitem jak brainwarp gdzie w magiczny sposób ma na wyświetlaczu 80Hz wyświetlić obraz w 160Hz przyrównując to do Sonowskiej reprojekcji gdzie jak wspomniałem wcześniej z 60fps robią 120fps, tylko pomijasz taki drobny szczegół, że PlayStation VR posiada wyświetlacz z odświeżaniem 120Hz, a nie z odśnieżaniem 60Hz, dlatego jest w stanie wyświetlić te 120 klatek i dlatego też Pimax 8K z wyświetlaczem 80Hz nigdy nie będzie w stanie wyświetlić obrazu w 160 klatkach.
Pimax 8K to nie są ich pierwsze gogle VR, poprzedni model Pimax 4K też zapowiadany był na cud techniki a wyszło im to średnio, bo ekran z odśnieżaniem tylko 60Hz i chyba też nie było natywnego 4K i nie było pełnego trackingu. Także to nie pierwszy raz gdzie ta firma robi wokół siebie szum za sprawą papierowej specyfikacji i sloganów w stylu 8K i 4K.
Reputacja:
115
Platforma:
06.07.2018, 20:11 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.07.2018, 06:54 UTC przez Yata_PL.)
(06.07.2018, 14:57 UTC)Marek Giovanne napisał(a): (06.07.2018, 11:36 UTC)Yata_PL napisał(a): napisalem jak napisalem bo mam dostep do obszernej wiedzy , rowniez do tej ktora jest NDA, Twoje chasla ze cos jest udane lub nie, nie jest poparta znajomoscia rozwoju tego produktu. Merytoryczna rozmowa - „nie udane”
Ale Ty za przeproszeniem pie@#$lisz.
Moje hasła, że coś jest nieudane nie są poparte znajomością rozwoju tego produktu? Śledzę informacje o tych goglach gdzieś od listopada zeszłego roku. Pierwsze modele miały zostać rozesłane już w styczniu, a mamy już lipiec. To co udała im się premiera czy nie? Nawet Ci YouTuberzy którzy dostali do testów ostatni prototyp mówili, że są rozczarowani tym jak ich Pimax traktuje. Mam na myśli Sebastaiana z Mixed Reality TV i tego łysego co u niego czasami gości ale ma swój osobny kanał poświęcony VR.
Ekrany w goglach miały mieć odśnieżanie 90Hz, a jest 80Hz. Tu także udało im się osiągnąć to co zamierzali? Nie wydaje mi się. Dodatkowo nie wiadomo co ze stabilnością tych 80Hz, bo wcześniej były problemy, a ta firma ściemnia na potęgę (podobnie jak Ty).
4K na Oko?
Już pomijam to, że w samej nazwie jest ściema bo 2x4K to nie jest 8K (8K to 4x4K) to jeszcze nie ma żadnego 4K na oko skoro sygnał jest 1440p na oko. Rozciągnięty obraz to nie to samo co natywny, a do tego czytałem, że obraz 1440p rozciągnięty na matrycę 4K wygląda nieco gorzej niż obraz 1440p na matrycy 1440p. ( np. tu: https://pclab.pl/news78236.html ). Sytuację trochę ratuje fakt, że wyższa rozdzielczość to mniejszy SDR, co we VR się przydaje, jednak nie zmienia to faktu, że zamiast zapowiadanego 4K na oko jest 1440p co już nie jest tak inponującą wartością.
O soczewkach sam wspominasz, że szkoda iż dają Fresnele. Przypominam, że zapowiadali zwykłe soczewki z jakimiś filtrami które miały wyeliminować wszelkie odblaski (god rays), a dają Frensele których wadą są odblaski.
Jeśli nie potrafią dać tego co zapowiadali i na kiedy zapowiadali to moim nieskromnym zdaniem im się to nie udało, ale Tobie to mogą pluć w twarz, a Ty będziesz twierdził, że deszcz pada i dalej będzieś ich wychwalał.
Piszesz o jakiejś tajemnej wiedzy a jednocześnie wyskakujesz z jakimś bullshitem jak brainwarp gdzie w magiczny sposób ma na wyświetlaczu 80Hz wyświetlić obraz w 160Hz przyrównując to do Sonowskiej reprojekcji gdzie jak wspomniałem wcześniej z 60fps robią 120fps, tylko pomijasz taki drobny szczegół, że PlayStation VR posiada wyświetlacz z odświeżaniem 120Hz, a nie z odśnieżaniem 60Hz, dlatego jest w stanie wyświetlić te 120 klatek i dlatego też Pimax 8K z wyświetlaczem 80Hz nigdy nie będzie w stanie wyświetlić obrazu w 160 klatkach.
Pimax 8K to nie są ich pierwsze gogle VR, poprzedni model Pimax 4K też zapowiadany był na cud techniki a wyszło im to średnio, bo ekran z odśnieżaniem tylko 60Hz i chyba też nie było natywnego 4K i nie było pełnego trackingu. Także to nie pierwszy raz gdzie ta firma robi wokół siebie szum za sprawą papierowej specyfikacji i sloganów w stylu 8K i 4K.
Zastanawialem sie czy wogole jest sens zeby Ci odpisywac bo uzywasz zamaskowanych wulgaryzmów oraz zarzucasz mi ze "sciemniam" . Odpisze Ci ten ostani raz na Twoje trollolo
Powiadasz ze sledzisz informacje , gdzie sledzisz ? na redicie z trollami ? ja mam informacje bezposrednio z forum Pimaxa gdzie pokazna grupa osób je miala na glowie, codzienie sobie rozmawiamy , mam tez prywatny kontakt besposrednio z 2 testerami, ktorzy z wzgledu na NDA nie moga publicznie recenzowac. Jako early backers otrzymuje srednio co tydzin lub 2 informacje od Pimaxa jako update kickstartera. Ciebie jednak nie zauwazylem na liscie backerow.
- primo poprosze o linka w którym MRTV (Seba) i SweViwer nazeka ze ich Pimax zle traktuje ? akurat kanaly ich znam, ogladam, lysy jest zawsze bardzo poztywnie nastawiony do Pimaxa i wg mnie to i to co piszesz to wyssana z malego palca opowieść z świata Mchu i Paproci.
-4k na oko (input res.) nigdy nie bylo zapowiadane natywnie w Pimax 8k - bylo czytac kistatrtera, 4k ( input res. ) na oko bylo i jest zapowiadane w wersji Pimax 8k-X. Wiec sie pytam co sie nie udalo ? czytaj z zrozumieniem.
Twoj link PC lab opisuje matryce monitorowe gdzie niektorzy producencie takich matryc z względu na koszty wrzucają je do monitorow 1440p. Co ma piernik do wiatraka ? Skad wiesz jakiego producenta jest matryca zeby pisac taki bzdury.
- soczewki , od samego początku ( kickastartera) zapowiadali customizowane Frensele 2-gie generacji, na soczewki zwracalelem uwage przy prototypach v5 ale od czasów CES zrobili juz kilka kolejnych rewizji soczewek caly czas je optymalziujac, przy tak dzuym FOV dla kazdego producenta jest to wyzwanie i dlatego opóźnili premiere ,ale TY juz wiesz ze sa nie udane ? skad ? w dodatku klamiesz ze zapowiadali zwykle soczewki (nie frensesle) . Gdzie link ze tak pisali?
- odświeżanie ( nie "odśnieżanie" jak 2 krotnie blednie piszesz) gdy kupowalem gogle na kicku byla informacja 75/90 hz. Pisali wilokrotnie ze beda dazyc do 90 hz ale stabilnie osiągnęli 82 hz i w efekcie wersja 8k ( upscalowana) ma potwierdzone 80 hz , dla mnie to nie problem . Jesli na Vive lub Oculusie z 90 fps spadnie do 80 fps to obraz lekko traci na jakosci z powodu reprojekcji ale tutaj nie bedzie reprojekcji przy 80 hz bo to wartość zalockowana softwarowo.
- pimax nie ma wyswietlacza/matrycy z max 80 Hz jak blednie podajesz, nie wim skad Ty czerpiesz taka wiedze ? To co ogranicza wersje 8K do 80~82hz jest zastosowany bridge chip ANX7530 z funkcja upscalera . W czerwcu Pimax potwierdzil ze modele Pimax 5k i Pimax 8k X ( bez upscalera) osiagaja 90 hz. Ja osobiscie nie wybralem wersji z inputem 4k na oko bo uwazam ze gry w ktore gram tego nie pociągną ( symulatory) i zostalo to zreszta nieoficjalnie potwierdzone przez testerów . Elite to nie jest jakas super ciezka gra w VR tutaj akurat podbijam SS do 2.0 ale takie gry jak IL 2, X-plane 11, Project Cars 2 to ledwo 1.5 z duzym kompromisem w opcjach graf. Byc moze w przyszlosci skusze sie na Pimaxa 8k-X jak pojawi sie modul i software obslugujacy fovated rendering lub pojawia lepsze i przystepne cenowo grafy Nvidi (mam Gtx 1080Ti)
- premiera w styczniu ( pewnie chodzi Ci o wyslke do backerow bo premiere konsumencka zapowidali na pozniej), tutaj zgoda nie wyrobili sie, moze nawet celowo dali zbyt optymistyczny termin aby zebrać więcej backersow ale nie oni jedyni.
I dla Twojej wiedzy nie wychwalam Pimaxa ale informuje o postepach ich prac. Ty wchodzisz w temat i wyszkujesz oraz akcentujesz tylko podkniecia tak jakby gogle gen 1 w postaci Vive i Oclusa ich nie mialy. Nikt Cie tutaj nie namawia.
(06.07.2018, 11:49 UTC)Pajk napisał(a): Na Laveconie jedna dziewczyna przywiozła Pimaxa - niestety, przez 2 dni nie udało jej się go uruchomić. Co mnie najbardziej uderzyło w tym całym projekcie, to podejście ludzi towrzących Pimaxa - wady pierwszego modelu okazały się nie do poprawienia, więc proponują wzięcie udziału w projekcie 8K - oczywiście za kolejną kasę, bo być może tym razem im się uda go doprowadzić do stanu, w którym będzie działał.
EDIT: - To podejście do złudzenia przypomina mi jedną grę, która się tworzy już 6 lat.
Ja mam w domu 2 produkty Appla , mowili mi ze super firma - zabralem tableta na wakacje , dalem koleżance zony Ipada ale ona nie mogla go odpalic , dzien wczesniej robilem aktuazliacje iOSa , cos poszlo nie tak lub user error..
Wracajac do tematu Pimax 4k to imho padaka 3 dof bez kontrolerow , mura i slabym odswiezaniem. Sam kiedys bardzo sceptycznie podchodzilem do tematu 8k, z wzgledu na 4k jadnak sporo osob z branzy IT ktore z niejednych gogli juz chleb jadly mialy Pimaxa 8k na glowie i mówią ze jest ok ,nie doskonale ale i tak duzo lepsze niz to co maja w domu ( gen 1 i WMRy)
Reputacja:
115
Platforma:
Reputacja:
115
Platforma:
17.10.2018, 17:44 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.12.2018, 21:08 UTC przez Yata_PL.)
..................
Reputacja:
115
Platforma:
Mikołaj sie wyrobil w tym roku
https://i.imgur.com/HvWJWEW.jpg
Haha, praktycznie jak moje biurko, ale inny kontroler, przepustnica i kierownica. Tylko VR u mnie powoduje sprint do łazienki. Monitor zakrzywiony 34 cale? Ciekaw jestem, czy rzeczywiście poprawili sprzęt, bo dla mnie niesmak z potraktowania klientów poprzedniej wersji jest nie do przejścia.
|