[VR] Windows Mixed Reality - dyskusja ogólna
Za darmola jest opentrack+moonlight na smartfonie, ale to nawet nie stało obok wmr.
[Obrazek: Pic0g16.jpg]
Odpowiedz
Też się napaliłem na to WMR. Chcę kupić samsunga, ale że jako jest dostępny chyba tylko z USA, to się zastanawiam czy oprócz kosztów gogli, kosztów przesyłki i opłat importowych dojdą jeszcze jakieś koszty nałożone przez nasz urząd celny bądź skarbowy. nie chciałbym się zdziwić jakby przy odbiiorze przesyłki doszło do dodatkowych kosztów, o których teraz w momencie zamawiania nie wiem.
Odpowiedz
+23% vat i +6% cło
Odpowiedz
Kris skąd ta informacja? Czytałem wątek na forum Friontrera, że ludzie kupowali same google za 99$ i działają.

https://forums.frontier.co.uk/showthread...-DANGEROUS

Odnośnie rozwiązań darmowych i używanego TrackIR, to:

- Mam zrobiony zestaw z diodami na podczerwień oraz skonfigurowanego facetracknoir. Ale niestety, nie spełnia to moich oczekiwań (wygoda, płynność, konieczne oświetlenie w przypadku face...)
- Używany track IR jest w cenie googli Lenovo
Odpowiedz
(29.11.2018, 11:47 UTC)Kyokushin napisał(a): +23% vat i +6% cło

Z tego co wiem (do sprawdzenia), to 23% VAT można ominąć, jeśli nadawcą i odbiorcą przesyłki jest osoba prywatna. W niektórych stanach do ceny sklepowej trzeba doliczyć podatek (kilka procent).

Są też strony, które za opłatą (widziałem rzędu 50 USD) ściągają produkty z USA, ale wówczas nie wiem, jak jest z VATem i cłem.
Odpowiedz
(29.11.2018, 14:28 UTC)Coucz napisał(a): Kris skąd ta informacja?  Czytałem wątek na forum Friontrera, że ludzie kupowali same google za 99$ i działają.

- Mam zrobiony zestaw z diodami na podczerwień oraz skonfigurowanego facetracknoir. Ale niestety, nie spełnia to moich oczekiwań (wygoda, płynność, konieczne oświetlenie w przypadku face...)

taką informację podał mi po chwili szukania google, mi się wydaje że bez informacji o położeniu google nie będą dobrze działać - a te zbierają, skanując diody w kontrolerach. Bez tych diod nie wiem jak google mogą same orientować się w przestrzeni? Te kamery są na podczerwień i dają jakiś punkt odniesienia na podstawie położenia kontrolerów. W przypadku HTC i Oculusa masz stacje lub kamery na stałe umieszczone w pokoju, a w przypadku WMR rolę tych "stałych punktów" powinny zapewniać kontrolery. Bez nich można wykryć np. obrót i przyspieszszenie (tam jest akcelerometr) ale nie przemieszczanie się.
Ale może google się myli - jeśli znalazłeś inne informacje, to najlepiej jak za kilka dni sam sprawdzę, czy WMR działa bez włączonych kontrolerów czy nie. NIgdy nie widziałem aby ktokolwiek używał tego systemu bez kontrolerów a np. z kontrolerem od xbox.
Odpowiedz
Każdy WMR działa tak samo, tzn wymaga włączonych kontrolerów? Jak w takim razie grać w Elite na HOTASIE? Tongue
Odpowiedz
Nie wymaga kontrolerów w ogóle. Możesz je mieć, lub nie. Elite normalnie odpalasz i grasz hotasem.

(29.11.2018, 14:41 UTC)Thorghar napisał(a): Z tego co wiem (do sprawdzenia), to 23% VAT można ominąć, jeśli nadawcą i odbiorcą przesyłki jest osoba prywatna. W niektórych stanach do ceny sklepowej trzeba doliczyć podatek (kilka procent).

Są też strony, które za opłatą (widziałem rzędu 50 USD) ściągają produkty z USA, ale wówczas nie wiem, jak jest z VATem i cłem.

Tak, 50 usd za obsługę, do tego opłaty celne i podatkowe (vat i ewentualnie jakiś podatek w usa). Łącznie za Odyssey+ wychodzi ok 2400pln, za Acer VR wychodziło 1100, oba przypadki jak była promka.
Odpowiedz
(29.11.2018, 16:49 UTC)kris750PL napisał(a):
(29.11.2018, 14:28 UTC)Coucz napisał(a): Kris skąd ta informacja?  Czytałem wątek na forum Friontrera, że ludzie kupowali same google za 99$ i działają.

taką informację podał mi po chwili szukania google, mi się wydaje że bez informacji o położeniu google nie będą dobrze działać - a te zbierają, skanując diody w kontrolerach. Bez tych diod nie wiem jak google mogą same orientować się w przestrzeni? Te kamery są na podczerwień i dają jakiś punkt odniesienia na podstawie położenia kontrolerów. W przypadku HTC i Oculusa masz stacje lub kamery na stałe umieszczone w pokoju, a w przypadku WMR rolę tych "stałych punktów" powinny zapewniać kontrolery. Bez nich można wykryć np. obrót i przyspieszszenie (tam jest akcelerometr)  ale nie przemieszczanie się.
Ale może  google się myli - jeśli znalazłeś inne informacje, to najlepiej jak za kilka dni sam sprawdzę, czy WMR działa bez włączonych kontrolerów czy nie. NIgdy nie widziałem aby ktokolwiek używał tego systemu bez kontrolerów a np. z kontrolerem od xbox.

dobra, odpowiem sam sobie, bo nie doczytałem dokładnie, w WMR google mają pozycjonowanie za pomocą kamer wbudowanych w google, to trochę mnie teraz rozczarowało, sądziłem że będą działać na podczerwień jak oculus, stąd logiczne było, że wymagają kontrolerów, a to są chyba zwykłe kamery czyli w nocy nie pograsz tak?
Odpowiedz
Do skasowania
Odpowiedz