Przedstaw się
Witajcie.

Nazywam się Irek. Dopiero co zarejestrowałem się na forum tak żeby zadać kilka pytań jako powiedzmy nowy gracz ze średnim mysliwcem i t6 (tak przy okazji nie mam pojęcia jak wy wyciągacie z tego kloca 20ly ale to będzie w innym temacie  ) 
Lubię roleplay więc jeśli kontaktować się będę z wami w grze to tylko w ten sposób. Głównie pisze po angielsku tak z wygody i dla ćwiczeń. 
Hobbystyczne zajmuje się ASG, IT i mechaniką samochodową. Rocznik 88. Ten najlepszyWink
Odpowiedz
Witam wszystkich serdecznie!
Nazywam się Maciek, rocznik '91. Mieszkam w Polsce.
W Elite gram jakoś od pół roku. Dorobiłem się Pythona pod handel i transport towarów, Vulture'a do zadań z zabójstwami i łowieniem hultajów oraz ASP explorer'a. Ostatnim statkiem wybrałem się w odmęty kosmosu znaleźć system który otrzyma w podpisie mój login Smile
O husarzach dowiedziałem się przekopując YouTube w poszukiwaniu poradników i informacji o Elite Dangerous i z CD Action.
Interesuje się grami komputerowymi i okalającym je światkiem, ziołami i ich zastosowaniem praktycznym oraz trochę majsterkowaniem Smile
Do gry podchodzę z dystansem i nie uzależniam swojej codzienności od grania tak więc zdaża się, że pojeżdżę łazikiem po powierzchni planety pół godzinki i muszę kończyć a czasem zagrywam parę godzin.

Planuję przylecieć do domowego systemu Husarii i trochę dla was polatać Smile
Może w przyszłości z checią wstąpię w szeregi.
Odpowiedz
Witam wszystkich.Mam na imię Piotrek,mieszkam w Polsce Świętokrzyskie.Zaczyna swoją przygodę w grze
Odpowiedz
(31.10.2015, 14:20 UTC)Administrator napisał(a): Witaj na forum Skrzydlatej Husarii, Pilocie!

Jeśli to Twoja pierwsza wizyta lub jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś - przywitaj się z husarską bracią i napisz kilka słów o sobie Smile
Witajcie,

Mam na imię Radek rocznik 1978, i od 1993 roku jestem wielkim fanem Frontier Elite II. Później zagrywałem się w Frontier First Encounterts i od dwóch lat w Elite Dangerous.
Interesuję się Fizyką, zwłaszcza kwantową, astrofizyką i (zawodowo) fizyką ciała stałego. Oprócz tego moja pasja to książki, filmy i gry sciene fiction, komponuję również muzykę na syntezatorach.
Niestety mało jest na to wszystko czasu bo najważniejsza oczywiście jest rodzina, praca i rozwój naukowy.

W 2008 roku ukończyłem moje dwa projekty dotyczące FEII i FFE, wydałem (nieoficjalnie) patche PL do tych gier. Frontier Elite II PL jest w wersji tylko na Amigę, natomiast Frontier First Encounters bazuje na patchu Johna Jordana i na FFE_GL. Jeśli chodzi o patche PL do w/w gier wszystkie informacje znajdziecie tu w dziale "Patch PL" i "Downloads" link . Polski serwis "Frontier" niestety od lat jest nieaktualizowany, natomiast nadal można pobierać pliki. Sick - admin i twórca serwisu przepadł w meandrach codzienności (życie, praca), ale do tej pory mam z nim kontakt. Serwis "Frontier" Kiedyś był jedynym takim miejscem w polskim internecie, w którym można było pogadać z innymi "fiołami" na punkcie FFE i FEII. Organizowaliśmy nawet Ligę FFE (takie zawody przez internet - każdy dostawał taki sam save, i trzeba było na czas wykonać wszystkie zlecone przez autora save zadania w grze). Pisaliśmy opowiadania (jeden zaczynał jakiś wątek i inni dopisywali do niego swoje tak aby wszystko trzymało się sensu Smile . Można powiedzieć, że byliśmy pionierami FEII i FFE w Polsce. Wiem, że kolega BartTP też pamięta czasy tego serwisu Smile . Wspaniałe wspomnienia.... .

Ci z Was którzy chcieliby pograć we Frontier Elite II na Amidze (albo nauczyć się jak w nią grać) zapraszam na organizowane co kwartał zloty fanów komputera Amiga, gdzie zawsze odpalam Frontiera Smile . Szczegóły tu: SACP  i tu PPA .

Wracając do Elite Dangerous, zacząłem grać późno. Dopiero po wydaniu dodatku Horizons zakupiłem grę. Nauczony wolności i swobody jaką dawały FEII i FFE nie mogłem się przełamać, żeby zagrać w "nowego Frontiera" i nie móc lądować na planetach. Choć Horizons to po części umożliwia, to pod tym względem nadal jest to proteza Frontier Elite II i Frontier First Encounters. We Frontier Elite II można było lądować nawet na średnich gigantach gazowych jeśli miało się odpowiednik silnik (ciąg) i umiejętności, o planetach z atmosferami nie wspomnę. Cały czas się łudzę, że Frontier Developments da nam wreszcie taką możliwość.

Do grania w Elite Dangerous używam mojego starego ale jarego dżoja Logitech Force3D Pro i monitora FullHD Eizo Foris FS2434. Komputer napędzany jest i7 4790K 4GHz na płycie Asus Z97A, trzema dyskami SSD Crucial MX300 (500GB, 1TB i 275GB), 16GB RAM, Gigabyte Geforce GTX 1080 Xtreme Gaming z panelem pod VR. Od dwóch dni jestem również posiadaczem zestawu gogli VR Oculus Rift + Touch, który z wielką pomocą Mathias'a udało mi się wreszcie skonfigurować i po dopieszczeniu hula płynnie w ustawieniach na Ultra.

W  świecie Elite Dangerous gram najczęściej solo, na open wejdę aby zagrać ze znajomymi BartTP, Krzychu072 i inni. Żyję głównie z walki i wykonywania zamachów, często wykonuję również misje planetarne (skanowanie datapaneli). Czasami poprzewożę coś dla kogoś (towary), albo polatam jako "autokar" Smile . Mam obecnie 12 statków, wszystkie rozbudowane u inżynierów, ale nic poza standard. Nie mam żadnych Prismatic Shields, hammerów, shock cannonów itd. Więcej informacji o mnie znajdziecie na Inara. Moja ranga bojowa to Deadly (obecnie 13% Elite). Aktualnie pracuję dla Sojuszu (Friendly), ale Federacja też mnie bardzo lubi. W imperium też nie mam źle, staram się ze wszystkimi (globalnie) żyć w zgodzie. Dla Federacji mam jednak 100% Allied, więc taki Federał w sumie ze mnie Smile .

Mój ulubiony statek to obecnie Krait MKII, ale zmienia mi się to często Smile . Lubię kilka dni polatać np Viper MKIV, Imperial Eagle, Cobra MKIII czy Asp Explorer.

Możecie również pooglądać moje filmiki z Elite Dangerous i nie tylko na YT. W google wystarczy wpisać "azzorek elite dangerous" .

Tyle ode mnie i sorki za przydługawy wstęp.

Pozdrawiam,

Azz
Odpowiedz
@Azzorek
Powiem tak.
Szczena opadła mi na parter i jeszcze zęby po schodach zbieram.
Hail hydr... ekhm... Azzorek
[Obrazek: 102165.png]
Odpowiedz
Jeszcze prośbę mam.
Nowy dział o ED1/2
Odpowiedz
Kupie Amigę
"Apacz" z zamiłowania
[Obrazek: YL0DFrF.png]
Odpowiedz
(20.10.2018, 14:30 UTC)Usser napisał(a): Jeszcze prośbę mam.
Nowy dział o ED1/2

W sumie Elite Dangerous to czwarta część serii autorstwa Davida Brabena. Czekałem na nią bardzo długo i nadal to nie jest to o co mi chodzi co nie znaczy, że jest źle Smile .

Według kolejności było tak:

- Elite (1984r)
Wydane chyba na wszystkie ówczesne komputery ośmiobitowe i później szesnastobitowe. Nie można było lądować na planetach, tylko latać ze stacji do stacji. Powstało wiele klonów tej gry i opartych na jej pomyśle, w tym między innymi seria X (Beyond the Frontier, Tension, X2, X3 itp.)

- Elite II Frontier (1993r)
To przeskok olbrzymi w stosunku do Elite. Dużo ładniejsza grafika (wektorówka i proste bitmapy), można lądować na planetach, dużo statków, misje dla Federacji i Imperium (dla mnie wzór do naśladowania jeśli chodzi o interakcje z planetami). Gra była na jednej dyskietce 3,5" o pojemności 880kB (Amiga) i 1,44MB (PC). I cała galaktyka którą mamy w ED (systemy słoneczne) tam się wtedy zmieściły Smile . Gra wyszła tylko na komputery szesnastobitowe: Amiga (wersja OCS/ECS i AGA), Atari ST, PC DOS.

- Frontier First Encounters (1995r)
W sumie rozwinięcie FEII. Grafika z cieniowaniem na teksturach, ale nie taka przełomowa. Więcej statków, wprowadzono fabułę (gazetki), był niby jakiś cel (znalezienie statku Argent Quest i spotkanie z Thargoidami). Gra wyszła tylko na 32-bitowego PC DOS. Można ją było także uruchomić na systemie Linux, BeOS i MacOS. Początkowo powstawała też na 32-bitową Amige 1200, ale ostatecznie nie wydano jej ze względu na słabą kondycję firmy Commodore. Poza tym oceniając jakie gra miała wymagania na PC-DOS (grało się przyjemnie dopiero na procesorze Pentium I 133MHz), na Amidze potrzebna by była minimum karta turbo z procesorem Motorola 68040 40MHz lub szybszym i 16MB RAM.

- Elite Dangerous (2014r)
Przez oczekujących nazywana Elite IV . To już znacie.

To takie małe wyjaśnienie dla tych co ciekawi.

Pozdrawiam,

Azz
Odpowiedz
Dziękuję za informację
Nie taki mały rep poleciał Smile
Odpowiedz
(20.10.2018, 19:06 UTC)BADDOG1978 napisał(a): Kupie Amigę

Ja grałem na Atari ST, ale już chyba nie mam, jak znajdę, kto ma, to Ci dam znać, bo grę mam, nawet oryginał kupiony w UK. Będziesz miał wtedy absolutny komplet 5 różnych platform. (A nie, jeszcze Mac Ci zostanie).
Odpowiedz