Słuszność wyboru - jest dobrze, ale zawsze można zrobić lepiej
Przyszedł wreszcie ten czas, który zawsze jest wyczekiwany przez każdego zapalonego "gamera" - czyli wybór nowego sprzętu.

Do tej pory, od jakiś 15 lat celowałem zawsze w laptopy gamingowe, lecz teraz zdecydowałem się powrócić do koncepcji pełnej skrzynki (oczywiście po kupnie będzie też pora na skrzynkę z piwem aby opić nowy zakup).
Od jakiś 2 miesięcy przeglądam różne stronki i filmy na YT powoli dobierając podzespoły do swojej "maszyny". Założenia były proste - coś co musi wystarczyć na przynajmniej 5 lat bez żadnych inwestycji.

Aktualni wybrałem taki zestaw: 

https://www.morele.net/configurator/redirect/985494

Odpowiadając na niektóre pytania - ilość RAM'u podyktowane jest uwielbieniem grania w Football Managera z bardzo wielką bazą danych. Chciałem wybrać najlepsze podzespoły możliwe w tym budżecie, dlatego zdecydowałem się na modele STRIX a nie TUF od ASUS'a zdając sobie sprawę z większego kosztu.

Wiem, że są na forum husarzy, którzy zęby zjedli na konfiguracjach różnego sprzętu i dlatego zwracam się o merytoryczną pomoć.

Komputer będzie kupowany w przeciągu najbliższych 2 tygodni, więc jest jeszcze pora na zmiany.
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
Jeśli jest to komputer do grania, to rozważ dołożenie trochę do Ryzena 5800x3d. W grach robi różnicę, zwłaszcza w porównaniu z 5800X.
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
Na 99% jutro będę zamawiał zestaw

Aktualna konfiguracja:

https://www.morele.net/configurator/redirect/986855

ktoś? coś? jeszcze?
[Obrazek: LNEyM4I.png]          [Obrazek: 49696.jpg]          [Obrazek: SvUXKFn.png]
Odpowiedz
(02.11.2022, 17:24 UTC)Kahea napisał(a): Na 99% jutro będę zamawiał zestaw

Aktualna konfiguracja:

https://www.morele.net/configurator/redirect/986855

ktoś? coś? jeszcze?

Arctic Liquid Freezer II 420 to przerost formy nad treścią, do wybranego procka 280 wystarczy, ja mam 360 i ryzena 5900x a temperatury 60-65st - tylko pamiętaj aby montować z offsetem dla nowych ryzenów
Grafika: Jeśli zależy Ci na efektach raytracing w grach, które to obsługują, to zostajesz przy 3070ti, natomiast ja proponuję Asus TUF Radeon 6800 XT Gaming OC 16GB GDDR6, która w czystej rasteryzacji jest wydajniejsza i ma 16GB pamięci vs 8GB przy nvidii, minus, to że jest wolniejsza przy włączonym raytracingu.
Odpowiedz
Jednak jeszcze po wczorajszych zastanowieniach i naradach ze znajomym wprowadziłem parę zmian:

https://www.morele.net/kategoria/dyski-s...gId=987024

Chłodzenie zostało zmienione na Noctua, mniejsza obudowa i inny mniejszy monitor. Dołożyłem myszkę od Logitecha i klawiaturę też od Logitecha, której nie ma w zestawie bo jest niedostępna na morele ale zakupie ją w Mediaexpert: G513 Carbon Tactile

Po pracy jak wrócę do domu biorę się za zamawianie
Odpowiedz
(03.11.2022, 07:58 UTC)Kahea napisał(a): Chłodzenie zostało zmienione na Noctua,

Moim zdaniem Arctic Liquid Freezer II 280 byłby lepszym wyborem, i to nie jest jakieś moje widzimisię, też miałem tą noctuę. Wydajność lepsza i mniejszy hałas. Minus taki, że za kilka lat wydajność będzie spadać bo płyn odparowuje i trzeba się bawić w uzupełnienie.
Odpowiedz
Tak wpadłem zobaczyć co się dzieje więc dorzucę swoje 3 grosze.
Biorąc pod uwagę że pewnie sięgniesz po Star Citizen...
Zdecydowanie brałbym RX6800 z 16gb czy XT, RT jest raczej niezauważalny w ferworze walki no chyba że lubisz się delektować takimi smaczkami to zostań przy zielonych, lub nawet RX6900XT jeśli używka wchodzi w grę a można złapać na gwarancji poniżej 4k.
Możesz trochę urwać na RAM kupując IRDM PRO od GoodRam, nie zauważysz różnicy między między CL16 a CL18 ale LPX to także bardzo dobry wybór, zdecydowanie 2x16 bo i tak niedługo będziesz dokupować kolejne 2x16 Wink
Zasilacz, zasilacz, zasilacz to podstawa wszelkich niewyjaśnionych problemów ze stabilnością systemu. Zdecydowanie mocniejszy niż 850 jeśli ma starczyć na 5 lat. Na oko zestaw będzie ciągnąć jakieś 450W lub więcej w szczycie. Po 5 latach trzeba założyć że zasilacz dysponuje 60-50% swojej mocy przy zachowaniu sprawności ewentualnie refurbish przez wymianę kondensatorów i będzie prawie jak nowy.
Wsadziłbym jakiś tani SSD czy NVME 256/512gb na sam system, nie musi być pieruńsko szybki chyba że zależy Ci na urywaniu sekund z bootowania. NVME 1tb zostawić na gry. Idealnie jeszcze softowa macierz RAID1, wolumin dublowany z poziomu windowsa, jako magazyn na dwóch HDD np P300 na zdjęcia czy inne narzędzia, instalki i tym podobne, lub gry które nie wymagają pieruńsko szybkich nośników ale i tak będzie szybciej niż na pojedynczym HDD. Możesz wtedy skonfigurować magazyny dokumentów i innych na tą macierz żeby nie zapychało dysku systemowego na którym będzie swap i page. Kiedy dysk systemowy się wypali wymieniasz i stawiasz tylko system bez utraty pozostałych danych.
Pasta Gelid GC Extreme chyba że będziesz wymieniał ją co jakiś czas to Thermal Grizzly Kryonaut, gelid wolniej się starzeje.
Pieruńsko ważna rzecz żeby oszczędzić Ci nerwów na przyszłość. Dyski półprzewodnikowe SSD czy NVME nie lubią być wysycane, jeśli zapchasz po brzegi to tracą wydajność. Dlatego przy zakładaniu partycji zostaw minimum 10% z całkowitej przestrzeni dysku nieprzydzielone. Ewentualnie jak dasz 100% pilnuj żeby usuwać śmieci kiedy dysk zacznie się wypełniać w 80-90%.
I nie kupuj klawiatury G613, straszny chatter ma, tak jak wyznaję tylko logitech'a za jakość i podejście do klienta w odniesieniu do polskich zrypanych serwisów tak ta klawiatura im nie wyszła. Myszka G604 polecam z czystym sumieniem.
No i wodnego chłodzenia unikam, w szczególności AIO które z czasem staje się problematyczne. Custom'a uzupełnisz bez problemu płynem, wycieki to najmniejszy problem o ile nie lejesz z kranu bo nie powinny spowodować zwarcia. Problemem jak dla mnie jest cicha praca, nigdy nie wiesz kiedy pompa siądzie a tego nie usłyszysz a sprzęt odczuje. Ewentualnie monitor temperatur z alertami żeby wcześnie się zorientować o problemie.
Warto też zapuścić Ryzen Master na Per Core i dać mu zrobić swoje, otaguje mocne rdzenie i odpowiednio ustawi, chyba że wiesz co robisz to z palca samemu w biosie.
Przy ustawieniu synchronicznym pamięci 3600 i infinitefabric/FLCK 1800 na wszelki wypadke włączyć w biosie geardown.
...intrygujący jak łechtaczka w miejscu pępka...

[Obrazek: image.php?u=46096&type=sigpic&dateline=1446680040]
Odpowiedz
To taki dział ogólny chyba, mam tak, że może pewnie powinienem wiedzieć ale zapytam, w stacjonarnym popsuł się zasilacz 650 i chciał bym mu kupić 700 , czy to 700 go zabije ? czy zostanie nadmiar jak bym chciał jakiś inny dodatkowy mocniejszy "moduł" w przyszłości zamontować ;p ?
Odpowiedz
Nadmiar bedzie. Bierz smialo. Sprawdz tylko kable czy maja wyjscia jakie ci potrzebne
Odpowiedz