EDMC - przydatne narzędzie czy zagrożenie.
Witam,

Ostatnimi czasy wielu Commander'ów polecało mi kilka narzędzi np.: EDEngineer, jednym z tych narzędzi był także EDMC.
Powiedziałem ok, EDEngineer się przydał to zobaczymy co to jest. Zainstalowałem i ku mojemu zdziwieniu pokazał się panel z podaniem Loginu i hasła do ED, od razu zapaliła się czerwona lampka. Pytanie Czy tak aplikacja jest bezpieczna? czy podajecie swój login(email) i hasło bez zastanowienia? Czy da się korzystać ze stron EDSM, Inara bez podawania Loginu i Hasła?

Napiszcie proszę co o tym uważacie

Pozdrawiam
Odpowiedz
Wiele nie pomoge bo niestety z EDMC akurat nie korzystam a na INARA i tym podobnych mam poprostu inne hasła ustawione niż w ED Jednynie nazwę komandera pozostawiam taka samą
[Obrazek: 83018.jpg]
Odpowiedz
Ja tam nigdzie nie podałbym swojego hasła do Elity, ale to mój pogląd i nikogo nie będę przekonywał. Używam EDDiscovery które się integruje z EDSM i nie wymaga logowania.
Odpowiedz
Wiem że zarówno Inara jak i EDSM mają możliwość ręcznego wgrywania logów. Czy w takim razie nie jest to bezpieczniejsza opcja?
Czy biorąc udział w ekspedycji tak opcja istnieje?

P.S. Dziś założyłem sobie konto na EDSM

P.S.2 Ponieważ EDMC jest na GitHubie a co za tym idzie jest to open source, rozpocząłem wgryzanie się w kod. Niestety jest to pyton którego nie widziałem od czasów liceum. Jednak z tego co widzę EDMC wykorzystuje jakieś API pod tytułem "Companion"...ciekawe co znajdę Smile
Odpowiedz
Wczoraj zainstalowałem EDMC z wtyczka BGS i nigdzie nie podawałem hasła i loginu a wszystko działa
Odpowiedz
Z tego co udało mim się ustalić przeglądając kod. EMDC zapisuje dane logowania w rejestrach "HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Marginal\EDMarketConnector" są tam zapisane wszystkie dane. Na tyle ile pozwoliła mi wiedza ustaliłem że kod sam nie wysyła nigdzie tych danych więc wszystkie dane logowania powinny pozostać na komputerze, API Companion o którym wcześniej wspomniałem to API Frontiera, już nie wspierane, które służyło w systemach iOS. Więcej Niestety nie udało mi się ustalić. Jeżeli komuś uda się dowiedzieć czegoś więcej niech pisze. Tak więc życzę bezpiecznego korzystania z EDMC.
Odpowiedz