Husarsa Farma Nanitów - Perpetuum mobile
Instrukcja Bezpiecznej Obsługi Husarskiej Farmy Nanitów im. Czułego Wojtka

[Obrazek: 3BFKVzk.jpg]

Witajcie Husarze Podróżnicy

Oto przed Wami pierwsza Husarska Farma Nanitów, zbudowana przeze mnie na terenach ofiarowanych naszej społeczności przez Husarza Podróżnika Czułego 
Wojtka
. Dla wszystkich pragnących łatwo i szybko zdobyć mnóstwo Nanitów.
   Nie muszę nikomu mówić jak ważne są w tej grze Nanity. Szczególnie jeśli chcemy mieć wypasiony sprzęt. Trzeba wtedy mnóstwo technologii wyrzucić na śmietnik żeby znaleźć tą najlepszą.
Ale dosyć wstępu, wracajmy do naszej Farmy, na początku chciałbym podziękować Odkrywcy miejscówki z dwoma polami Uciekającej Pleśni Podróżnikowi Czułemu Wojtkowi, dzięki niemu Nanity nie będą już dla nikogo problemem.

Opis Farmy
 Farma składa się z czterech części (zabudowań):
  1. Centrum, posiadające: dwa lądowiska, Terminal, trzy teleporty, Galaktyczny Terminal Handlowy, jednostki do uzupełniania zdrowia i ochrony kombinezonu, Przetwarzacz składników odżywczych (gdyby ktoś zgłodniał i chciał coś sobie ugotować), na poziome poniżej znajdziecie także skrzynie i beczki których zawartość jest do zdobycia dzięki AtlasPass W.1 (nie mam pojęcia co ile się odnawiają więc proszę nie pytać).
  2. Poczekalnia, która ma na celu umożliwienie jednoczesnego farmienia przez dwóch Podróżników. Znajdziecie w niej: wszystkie magazyny, 10 rafinatorów, 2 Reaktory Antymaterii, na ziemi, pod samą Poczekalnią usytuowane są także Żniwiarki Tlenu. Bardzo zmyślne urządzenia z 80j węgla możecie zrobić 250j Tlenu, po czy można je przerobić 1:1 z powrotem. Jest tam także kilka skrzyń i beczek z materiałami oraz Przetwarzacz składników odżywczych. Obowiązkowo, tak jak w Centrum są tam jednostki do uzupełniania zdrowia i ochrony kombinezonu.
  3. Pole nr.1 - 3965 jednostek Uciekającej Pleśni, czyli 793 nanity.
  4. Pole nr.2 - 7334 jednostek Uciekającej Pleśni, czyli 1466 nanitów.
Opis działania

Lądujemy w Centrum, przenosimy się jednym z teleportów na wybrane przez siebie Pole. Zbieramy Pleśń po czy przenosimy się na drugie, zbieramy tam Pleśń i powtarzamy cały cykl.
W przypadku gdy farmi dwoje Podróżników z jednego pola na drugie przenosimy się przez Poczekalnię, opuszczamy ją dopiero po pojawieniu się w niej drugiego Podróżnika. Aby Pleśń się odtworzyła musimy oddalić się od pola na odległość około 700j, jedynie Poczekalnia nam to umożliwia.
   Dodatkowo, dzięki urządzeniom zamontowanym w Poczekalni możemy wyprodukować sobie nieco Tlenu i Antymaterii. W tym celu z Centrum udajecie się prosto do Poczekalni, ładujecie Żniwiarki Tlenu oraz Reaktory Antymaterii. Po farmieniu Pleśni odbieracie z nich urobek.

Przydatne porady
  • Dla zmaksymalizowania zysków polecam zainwestować pierwsze zdobyte nanity w Technologie przyspieszające zbieranie i zwiększające zyski. Np. ja w tej chwili z obu Pól zbieram 21274 Pleśni czyli 4254 nanity, przy podstawowych 11299/2259. Prawie 100% więcej, a to nie jest jeszcze maksimum.
  • Na początku Farma może się nie wczytywać, można mnie pingnąć, przylecę tak szybko jak tylko będę mógł. Z czasem będzie coraz bardziej widoczna.
  • Pomaga założenie Posterunku na planecie, a przynajmniej w systemie. Nie wiem co na to odkrywca, przed tym wypadało by go zapytać.
  • Odradzam przerabiania Pleśni na Nanity w Rafinatorach u siebie na Frachtowcu lub u kogoś w bazie. Na Frachtowcu lubią znikać, trzeba stać i czekać aż się przerobią. A gdy robimy to u siebie, w Bazie na planecie, to nawet po crashu gry zawartość rafinatorów z reguły ma się dobrze. Co prawda na Farmie, w Poczekalni są rafinatory i inne urządzenia, lecz używanie ich jest TYLKO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. Gra ma też swoje błędy i nie miejcie do mnie pretensji jeśli stracicie urobek.
  • Te Żniwiarki Tlenu to bardzo zmyślne urządzenia, z 80j węgla produkują 250j Tlenu co daje nam po przerobieniu w Rafinatorze 250j Węgla. Część zysków możecie wrzucić do Reaktora Antymaterii, otrzymacie z każdego po 20 sztuk Antymaterii. Niestety, nie mam pojęcie jak długi jest cykl obu urządzeń, nigdy tego nie sprawdzałem.

Plan Farmy

Opisałem tu tylko i wyłącznie usytuowanie Teleportów krótkiego zasięgu. Resztę wyposażenia bez problemów znajdziecie sami.
(Poczekalnia jeszcze jest w budowie, nie zagospodarowałem poziomu 0 oraz +1, jestem w trakcie robienia zabudowy)

CENTRUM
1. Teleport do Pola nr.1
2. Teleport do Pola nr.2
3. Teleport do Poczekalni

POCZEKALNIA
1. Teleport na zewnątrz Poczekalni
2. Teleport do Pola nr.1
3. Teleport do Centrum
4. Teleport do Pola nr.2

POLA Z NANITAMI
1. Teleport do drugiego Pola
2. Teleport do Centrum
3. Teleport do Poczekalni

Adres Planety
[Obrazek: FKIkK6I.jpg]
Lokalizacja Bazy: +8.94 / +23.32

BHP, WAŻNE!

Jako że elementy obu Pól oraz Poczekalni mają tendencję do wczytywania się z opóźnieniem dla własnego bezpieczeństwa, po skoku z Teleportera zostańcie na nim w bezruchu aż do wczytania się podłogi. W najlepszym przypadku spadniecie na ziemię, w najgorszym polecicie w stronę jądra planety.
    Na obu Polach Teleporty są tak ustawione że gdy zmaterializujemy się po skoku możemy łatwo wskoczyć na lądowisko które ładuje się najszybciej. Po kilku próbach dojdziecie do prefekcji. A w Poczekalni najlepiej nie ruszać się po skoku aż do wczytania się podłogi.

Narzędzie do kopania

Postanowiłem dodać ten mały fragment dotyczący narzędzia do kopania nanitów. Zdobyłem ostatnio doskonałe narzędzie, broń Atlantydów: Atlantid Multitool i postanowiłem się tym z Wami podzielić.
Oto namiary na planetę i dane kartograficzne, w drugim zrzucie ekranu widać namiary ze stacji kosmicznej.
  A tutaj widok gotowej broni po rozbudowaniu i podniesieniu klasy do S. Oryginalnie była klasy B. W drugim widok z zainstalowanymi technologiami:
  Na koniec powiem Wam co to daje. W podstawowej wersji można zebrać z obu pól 11299 pleśni (2259 nanity), przy pomocy mojej najnowszej Koparki uzyskujemy 25338 pleśni która daje nam aż 5067 nanitów.

Życzę Wszystkim miłego farmienia Smile
Husarz Podróżnik,
Detson
[Obrazek: 51626.jpg]
Odpowiedz
Świetny budynek, ale czemu nie opisałeś tego w temacie Zabawy w No Mans Sky? tylko nowy wątek specjalnie?
Odpowiedz
Witajcie Podróżnicy.

Zerknijcie na pierwszy post, jest nieco zaktualizowany. Dodałem część z narzędziem do kopania. Zwiększa zyski ponad 100%!

Pozdrawiam,
Husarz Podróżnik Detson
[Obrazek: 51626.jpg]
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości