Wasze opinie o Joystick'ach X52 i X56
Planuję powrót do grania w ED i przymierzam się do zakupu joysticka.
Mam pytanie do użytkowników Saiteków X52 i X56. Jakie są Wasze opinie o tych joystickach?
Jak się na nich gra w ED?

Chętnie też przeczytam opinie o innym sprzęcie.
Odpowiedz
Do tych joyów polecam mieć większą łapę Smile Są bardzo dobre, zdecydowanie wyżej niż TM t-flight czy M16000. To na pewno kolejny krok od tych :budżetowych" do warthoga, winwinga i virpila Smile
Ja mam, w sumie od niedawna, x52pro. Z wad: wielka łapa wskazana, lekutka podstawa bardzo - będę dociążał. Poza tym, przesiadłem się z TM hotas4 - zupełnie inna półka i feeling tego x52pro.

I nie to, żeby Hotas4 był jakiś zły! setki godzin przelatał i dalej sprawny. Mi w nim tak na prawdę przycisków brakowało (mini-joyów). A że się używany x52pro za grosze trafił - to zmieniłem Smile
Tak więc i najtańszy, obecnie na promocji za 170zł hotas4 (czy tam hotasX) też jest jak najbardziej porządnym sprzętem (w swojej klasie). I tego hotasa4 też kupiłem używanego za kilka dyszek dosłownie Smile Więc czort wie ile on ma wylatane godzin.
Odpowiedz
Co do X56 to podobnie jak powyżej, "wielka łapa wskazana" chociaż podstawa jest wystarczająco ciężka to jest też dosyć wysoka i jeśli się go trzyma na biurku to bywa niewygodnie.
Odpowiedz
X52, precyzyjny i dość trwały z wyjątkiem przycisku "pinky", który jest z przodu dżoja i robi za shift. Po około półtora miesiąca używania przestał działać. Przyczyną złe wykonanie. Naprawa polega na rozebraniu "rączki" dżoja ale ostrożnie by nie pozrywać kabli, a następnie dopasować "cycek" do wyłamania i solidnie zalać klejem na gorąco. Chodzi po dziś dzień.
Pod Windowsem odradzam instalację oprogramowania od Saiteka; na windowsowych sterach chodzi bardzo dobrze, problemy pod Linuxem (nie wszystkie manipulatory są widoczne w grze).
Jeśli jednak już zdecydujesz się na oprogramowanie Saiteka to musisz też ściągnąć profil pod Elitkę, a później i tak żmudne bindowanie, gdyż ustawienia są bardzo mało intuicyjne. No i licz się z tym, że przed wejściem do gry trzeba załadować "profil", a same stery od czasu do czasu "wylatują" podczas gry, trzeba wyjść do pulpitu i ponownie załadować profil by wszystko furgało.
Polecam też zakup na biurko kawałka pleksy pod przyssawki, które na tejże bardzo dobrze trzymają (mam pleksę 80x60cm)
Mnóstwo manipulatorów co pozwala praktycznie wszystkie funkcje przypisać do dżoja i przepustnicy bez konieczności używania klawiatury za wyjątkiem wyszukiwania systemów na mapie.
Co do "wielkiej łapy" nie zgadzam się z przedmówcami → dżoj ma podpórkę na dłoń. Okręcając śrubę na kabłąku i odpowiednio podnosząc lub opuszczając ją można dopasować nawet do dłoni dziecka. Przepustnica zaś pozwala na różne sposoby uchwytu: w spokojnym locie można trzymać przy lewym krańcu, dobrze wyprofilowana, podpiera dłoń, zaś podczas intensywnego manewrowania np w czasie walki przesuwamy dłoń w prawo, do "główki" z dużym pokrętłem i przyciskiem "E". Z przodu przepustnicy manipulator umożliwiający (po zbindowaniu) sterowanie lotem w osiach góra-dół i lewo-prawo oraz "kółko" (używam do zarządzania bronią), które jest też wciskane dając w ten sposób kolejny przycisk.
Pod kciukiem 2 pokrętła, suwak, 4 przyciski plus manipulator w osiach X,Y.

To chyba na tyle Smile
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz
Dzięki za informację.

Zdecydowałem się na X52 Pro. Trochę poczytałem o obydwu Joyach w necie i suma summarum cena zadecydowała Smile

@Gnievmir, dzięki za wyczerpujący opis. Rozumiem, że bez oprogramowania Saiteka, na standardowych sterownikach Windowsa, konfiguracja w grze odbywa się standardowo poprzez bindowanie każdego przycisku w "Opcjach ustawień sterowania"?!
Odpowiedz
W obu wypadkach.
Choć Elitka umie wykryć typ manipulatora i zasugeruje konfig to nie jest on poręczny więc większość i tak trzeba "przemapować" pod siebie. Np sterowanie SRV to jak dobrze pamiętam odchylanie dżoja lewo-prawo co bardzo przeszkadza podczas lotu, dlatego w locie mam sterowanie jak statkiem, a w czasie jazdy kieruję obracając drążek dżoja czyli prawie jak kierownica w autku Wink
Przynajmniej tak było dla X52. Piszę "było" bo nie wiem czy obecnie jest taki sam konfig jak wtedy, gdy ja zaczynałem przygodę z ED
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz
Dzięki @Gnievmir.
Joy już do mnie dotarł. Po odpaleniu gry, faktycznie został wykryty. Na razie zdążyłem posprawdzać mapowanie sterowania statku. Generalnie było ok, z małymi poprawkami. SRV jeszcze nie ruszyłem.
Ogólnie joystick bardzo mi się podoba. Jest całkiem wygodny. Rozmieszczenie przycisków pomimo ilości jest dla mnie dość optymalne.
Jedyną uwagę mam do przepustnicy. Po krótkim użytkowaniu zakres pracy nie "schodził" do zera i musiałem skorygować to przez ustawienie w "dead zone" osi Z. Ale po tym zabiegu jest ok.
Odpowiedz