Dodatkowy kokpit
Po sporej przewie grze (wcześniej próbowałem swoich sił na PS4), w związku z updatem mojego sprzętu PC i Free wersją ED za dwa dni postanowiłem polatać sobie trochę na PC.
Niestety będę skazany na początku na jakiś podstawowy joystick i klawiaturę. W związku z ogromną (wg mnie) klawiszologią trudną do opanowania (na szybko) na klawiaturze postanowiłem sobie zrobić dodatkowy panel sterowania.
Wykonany on jest na podstawie telefonu z systemem android łączącego sie przez wi-fi z PC (ew. tablet) z oprogramowaniem Macro Deck (na PC i smartfonie) dzięki któremu mam stojący obok dotykowy panel sterowania ( z przypisanymi skrótami) posiadający kilka "subekranów" ułożonych tematycznie (wg "profesji).

Z ciekawych opcji jest możliwość przypisania do danego przycisku na panelu w telefonie sekwencji klawiszy przez co np. w sytuacji gdy muszę prosić o zgodę na dokowanie nie "przeklikuję" ekranów tylko po wciśnięciu przycisku ZEZWOLENIE NA DOKOWANIE wymusi mi całą sekwencję prowadzącą do tej opcji w odpowiednim panelu i "samoistnie" wyśle pytanie.

Wstępnie wygląda tak (aktualnie w fazie początkowej - wersja rozwojowa):

[Obrazek: 01.jpg]

[Obrazek: 02.jpg]

[Obrazek: 03.jpg]

[Obrazek: 04.jpg]

[Obrazek: 05.jpg]

[Obrazek: 06.jpg]
Odpowiedz
fajne
- nawet bardzo fajne, informuj o postępach Smile
Odpowiedz
Shut up and take my money Smile
Odpowiedz
kiedy wrzucisz jakiś poradnik lub pliki do tego cuda. Z chęcią bym go wypróbował Wink
[Obrazek: 75287.png]
Odpowiedz
(17.11.2020, 19:27 UTC)DevoloPL napisał(a): kiedy wrzucisz jakiś poradnik lub pliki do tego cuda. Z chęcią bym go wypróbował Wink

Na Yt po wpisaniu w wyszukiwarkę "Macro Deck" są poradniki, które prowadzą za rękę jeśli chodzi o ogolne działanie i jest to wystarczające do zrobienia tego z DOMYŚLNYM wyglądem. Minimalnie sie sprawa komplikuje jak sie dba o imersję i chce się zrobic w wyglądzie/kolorystyce/własnymi ikonami. Jak sprawdzisz ogólne działanie czy będzie Tobie pasowało to mogę wrzucić opis jak zmieniłem wygląd (zamiana wyglądu to podmiana dwóch plików .png z tłem, zamiana 3 kodów koloru w jednym z plików ... ale najwięcej pracy (99%) to edytor graficzny i tworzenie według własnego uznania ikon (przycisków)).

Link do programu: https://www.macrodeck.org/
Odpowiedz
Hmm bardzo podobne do aplikacji Game Glass
W teorii teoria i praktyka to to samo. W praktyce tak nie jest.
[Obrazek: 46vvVvg.png]
Odpowiedz
(18.11.2020, 16:20 UTC)Kadmilos napisał(a): Hmm bardzo podobne do aplikacji Game Glass

Game Glass chyba płatna i w niej chyba za każdy panel spersonalizowany pod profesję się dopłaca - aczkolwiek ma się wtedy gotowca. Game Glass mnie zainspirował do zastosowania stream decka do takiej funkcjonalności Smile
Apka (stream deck) od Roccat wygląda w domyślnych "templatkach" zdecydowanie ładniej niż Macro Deck ale chyba nie jest już wspierany. Ma zakładki (dwa panele free) za pozostałe trzeba zapłacić ale nie jest to majątek 3,70 zł za zakładkę (więc tak naprawdę free) z 24 przyciskami - i tam można zmienić rozmiary przycisków - np. można zrobić przycisk na dwa pola lub cztery itp.

Sprawdziłem dokładniej w Game Glass panel do latania i walki jest free - dopłaca się za spersonalizowany panel pod górnictwo i eksplorację po 7 dolarów za sztukę - w sumie też nie majątek Smile
Odpowiedz
Jak uzyskałeś:

- kafle bez zaokrągleń?
- miejsca bez kafli?
Odpowiedz
(18.11.2020, 21:09 UTC)Tirith_PL napisał(a): Jak uzyskałeś:

- kafle bez zaokrągleń?
- miejsca bez kafli?

Szukałem w plikach gdzie zmienić i się poddałem. zastosowałem ikony takie żeby kwadratowe ikony wpisały się w te zaokrąglone - oczywiście kosztem wielkości.
Jutro opiszę dokładne zmianę templatki
Odpowiedz
TUTORIAL – PRZED WSZELKIMI CZYNNOŚCIAMI NALEŻY ZROBIĆ KOPIĘ ZAPASOWĄ PLIKÓW - WSZELKIE ZMIANY WYKONUJECIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ
1.
Link do programu: https://www.macrodeck.org/
Apka na telefon w sklepie Google Play

2. Po zainstalowaniu w programie na PC stosuję takie ustawienia:
- Zakładka GRID: kolumny: 8, Wiersze: 4
- Zakładka APPEARANCE: zaznaczone “Send theme to client” (KONIECZNE ŻEBY APKA NA TELEFONIE ZACIĄGNĘŁA ZMIENIONY WYGLĄD TEMPLATKI) oraz na liście rozwijanej Theme wybrane “Macro Deck-Gray”
- Zakładka INSTALLATION: odznaczone (wyłączone) automatyczne wyszukiwanie aktualizacji

3. Przygotowanie plików do podmiany
!!! Nie edytuję plików w lokalizacji programu , kopiuję je w inne miejsce i po zamianie nadpisuję w oryginalnej lokalizacji

Trzeba edytować pliki ( przedstawione w punkcie 4)

- background.png i  explorer.png – w edytorze graficznym zmieniam sobie na kolor jaki mi odpowiada ( w obu plikach ten sam kolor)

- colors.txt – dwie ostatnie linijki kodu – podmieniam kod koloru na taki sam jaki ustawiłem w plikach powyżej – w moim przypadku jest to: #2F1A09

4. Podmiana plików

-W lokalizacji: Pliki programów (x86) > Macro Deck > Themes > Macro Deck-Gray
podmieniam zmodyfikowane pliki:
- *txt “colors”
- *png “background”
- W lokalizacji: Pliki programów (x86) > Macro Deck > Themes > Macro Deck-Gray > Buttons > Backgrounds
podmieniam zmodyfikowany plik:
- *png “explorer”

5. Moje ikony
Ikony własne przygotowuję w edytorze graficznym, zapisuję w formacie *png żeby zachować przeźroczystość tła.
Wymiary ikony:
Przeźroczyste tło: 250 pikseli na 250 pikseli, rozdzielczość 72 piks/cm
Wielkość kolorowego kwadratu wstawionego na powyższe tło: 200 piks na 200 piks
Te wymiary powodują to, że kolorowy przycisk wpisuje się w oryginalny zaokrąglony przycisk i nic nie jest obcięte (zaokrąglone).

Ikona z avatarem i tekstem “ Zalogowany: CMDR AICEDD” zrobione są w ten sam sposób – wstawione one są jako normalne przyciski ze skrótem klawiaturowym (takim którego na pewno nie będę używał – w moim przypadku przypisałem klawisz Num0 ponieważ na laptopie na którym gram nie mam klawiatury numerycznej więc nie wywołam akcji przez przypadkowe naciśnięcie)

6. Konfiguracja panelu
- po prawej stronie w programie tworzę sobie foldery – odpowiedniki paneli w tworzonym kokpicie – przyciski wywołujące je konfiguruję przez: Macro Deck > Switch folder
- przyciski (skróty klawiaturowe) konfiguruję przez: System > Hotkey, w przypadku utworzenia sekwencji przycisków (makra) przez: System > Multi hotkey – w tym przypadku trzeba ustawić Delay na 200 ms

Po wybraniu jakiegoś przycisku :
- w zakładce Configure ustawia się np. Skrót
- Backround koniecznie wybieram pierwszą od lewej (jest to tło przycisku, które wcześniej podmieniłem w plikach programu: explorer.png
- Icon – otwiera okno z domyślnymi ikonami, przez przycisk Add można dodać własną ikonę
- Label: automatycznie dodaje napis z wybraną opcją z “Configure” np. skrót klawiaturowy (A,B, W itd) – ja usuwam tą nazwę ponieważ w tworzeniu ikon w edytorze graficznym własnoręcznie wstawiam sobie tekst

PLIKI DO PODMIANY, FONT, MOJE IKONY (te które na tą chwilę mam zrobione) udostępniam na dysku google tutaj: https://drive.google.com/file/d/1HdCdpfZ...p=drivesdk
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości