Witam ,
Od kilku dni uzytkuje owa mate FFB firmy Gametrix. Mata w mojej wersji ma 8 punktów z taktycznie rozmieszczonymi silniczkami FFB.
Gametrix w grach można używać w 2 trybach - "sound mode" podpinany do karty dźwiękowej gdzie uzyskujemy mniej taktycznych informacji ale ciągle odczucia sa bardzo mocne i realistyczne oraz
bardziej skuteczny i informacyjny tryb "usb mode" korzystający z telemetrii gier poprzez dodatkowe sterowniki i oprogramowanie.
Jest tez funkcja masażu ale ponieważ w moim przypadku mata przylega do solidnego dedykowanego fotela masującego to wybaczcie ale nie mialem ochoty tego testowac

Do tej pory przetestowałem ja na kilku simach i podzielę sie z Wami moimi spostrzeżeniami i wrażeniami.
Na początku przez 2 godziny polatałem w Elite z goglami Vive izolując sie dodaktowo sluchawkami HD 800 , mata ustawiona na "sound mode"
- zadziałało to lepiej niz sie spodziewałem, nie musielm nic ustawiac , dostajemy mocne wibracje przy skokach pomiędzy systemami, lądowaniu na padach , planetach itp.
Mata taktycznie i mocno wibruje przy booscie oraz przelatujących obok nas statkach,
Moge smialo poprzez roznorodnoś odczuc wibracji odróżnić z której strony przelatuje wróg. Przednia strefa wibruje adekwatnie gdy strzelamy MC, Laserami , torpedami itp , wszelkie odgłosy walki potęgują wrażenia wynikajace z maty.
Do pelni szczescia brakuje to wibracji w momencie kontaktu z asteroidami i uderzeniami w ziemie. Niestety tutaj przydalby sie tryb telemetrii którego z winy FDEV narzie nie ma.
Na kolejny ogien poszeła gra Ił 2 BoS z dodatkowym DLC "Kuban"
Nie dojsc ze gra oferuje wg. mnie najlepsza implementacje trybu VR okraszona detaliczną i zróżnicowaną powierzchnia terenów ( góry i pagórki) z wszystkich simow lotniczych to dodatkowo Gametrix w trybie "sound mode" oferuje nam naprawdę solinego kopa w trakcie walki - absolutnie zachwyconym jestem wrazeniami FFB z 20 mm i 37 mm dział zamontowanych na pokladach myśliwców. Z początku delikatne drrrr.. drrrr...aby po uruchomieniu drugiej pary działek mata zaczela wibrować w sposób tak impulsywny ze niemal zaczolem na niej tańczyć

Rewelacja !
Wszystkie 3 zmysly zostaly urchomione - grajac, czulem ze jestem na froncie WW II

Warkot silników Spitfire V, odczuwalne trafienia przez wroga - wszystko poprawnie !
Przyszla pora na testowanie trybu USB - który wymagal dodatkowego oprgrmowania które zanabylem z sklepu Andre ( rozwija SimShaker Wheels i SS Aviator)
Za darmo otrzymujemy tylko soft dla DCS Word i Word Thunders oraz Word of Tanks
Testowalem przez 2 godziny Asseto Corsa i Dirt Rally.
Dostajemy mase dodatkowych informacji z maty - poslizgi , jazde po tarkach, silniki, przypieszenie, efekt hamowania , uderzenia w otoczenie..
Wszystko działa - jednak zauwazylem w Asseto ze gdy za duzo efektów naraz jest właczonych to wrazenia sa mniej realistyczne i wprowadzaja zbyt duzo informacji .
Wyłączałem w ustawieniach polowe opcji i juz było naprawdę dobrze. Mozna hotlapowac !
W Dirt Rally bardzo mi sie podobalo - w rajdzie caly czas mocno pracuje zawieszenie w polączeniu z efektem zmiany "biegu" i poprawa imersji natychmiastowa
Potestowalem jeszcze 30 minut z rożnymi ustawieniami na DCS Word 2.1 (mapa Nevada/ F15) - DCS podobno ma najlepsze wsparcie dla Gametrixa.
Fajny G-effecty, jednak nie jest to moj ulubiony Sim i ustawiania zostawiam sobie na później..
Minusy
- kable mogłyby byc dłuze i wychodzic z dołu maty a nei z boku ( w dodatku z lewej strony)
nie jest to oczywiscie jakis wiekszy problem ale musiałem dokupic dodatkowo 2 metrowe kable audio i USB
- brak trybu USB dla ED i IL 2 BoS
Podsumowując - zdecydowanie polecam wszystkim posiadaczom googli VR oraz osobom grającym bardziej imersyjne na 2~3 monitorach lub duzych ekranach.
Gametrix uruchamia dodatkowy "zmysł" po wrażeniach wzrokowych i słuchu dostajemy dzięki niej bardzo przyjemne drgania i wibracje.
Grajac i testując wczoraj bez przerwy prawie 6 godzin chyba po raz pierwszy od dłuższego czasu nie czułem zmęczenia wynikającego z przeciążenia i bólu mięśni pleców .
A to jest dla mnie dodatkowy atrybut !
Pozniej kilka fotosów z mojej instalacji na fotelu.
https://i.imgur.com/yohXXje.jpg
http://i.imgur.com/ujK71Dk.jpg
https://i.imgur.com/JmGaVzf.jpg
Oraz link do tematu Gametrix na fourm Fdev:
https://forums.frontier.co.uk/showthread...x-Jet-Seat