Obserwowanie nieba.
Właśnie wróciłem z miejscówki 2h samochodem w jedną stronę - warunki miały być idealne: czyste niebo (takie przynajmniej było u mnie w miejscowości w momencie wyjazdu), księżyc za horyzontem, miejscówka z niemal zerowym light pollution i do tego noc Leonidów, na które i tak zbytnio nie liczyłem - planowałem fotografować drogę mleczną z ewentualnymi Leonidami w kadrze.
Na miejscu okazało się, że niebo jest zasnute szczelnie niskimi chmurami... nawet statywu nie rozłożyłem - wypiłem kawę i wsiadłem do samochodu - bywa.. może za rok się uda Smile
Odpowiedz
(17.11.2017, 08:41 UTC)DYoda napisał(a): Czy pośród nas jest ktoś z bakcylem do patrzenia w gwiazdy - ale te prawdziwe? Już od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu teleskopu, tym bardziej, że córka przejawia zainteresowanie tym tematem. I jako całkowity laik w tym temacie potrzebował bym porady co kupić.

Pytaj, pomogę mam i bakcyla i trochę sprzętu, jeszcze więcej przewineło się przez moje ręce.

Pozdrawiam
CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX, CO TO JEST SHOUTBOX
Odpowiedz
Cytat:tu możesz zobaczyć jak wyglądał aparat z tą folią i jak wyszły zdjęcia.

Polecam taki filtr zrobić ze starej dyskietki. Założyłem sobie taki na lustrzankę i zdjęcia wychodzą całkiem spoko...
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości