Liczba postów: 377
Liczba wątków: 19
Reputacja:
38
Platforma:
CMDR: CMDR's NAME:
Kris750PL (PC)
SpaceEmpiria (PS4)
do przepustnicy używałem pedałów od logitecha force GT, gaz (przód) i hamulec (tył) - latałem na takim układzie niemal 2 lata dokładnie to miałem kontroler od xboxa 360 z lewą gałką jako thustery analogowe, a prawy joy to był T16000m i jako że jestem kierowcą to nie miałem z tym najmniejszych problemów. Ostatecznie mam teraz HOTASA i ma on swoje zalety jak i wady.
Liczba postów: 5
Liczba wątków: 1
Reputacja:
2
CMDR: rado
15.05.2017, 18:25 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.05.2017, 18:26 UTC przez rado.)
Cześć,
Kilka faktów zanim przejde do opinii:
1. Używam Cobry m5 (sklep internetowy), oraz od tygodnia ch throttle pro (usa bo najtaniej).
2. Przesiadłem się na Cobre z (wciąż posiadanego) thrustmaster 1600m.
3. Testowałem przez tydzień przepustnice warthoga (ale już nie joystick bo nie ma twistu).
4. Miałem na samym początku standardowy hotas thustmastera (dobry na start)
5. przykładam bardzo dużą wage do ergonomiczności bindingu, zwłaszcza w walce, gdzie jedne akcej nie mogą zaburząć lub wykluczać innych (przykład: musze być w stanie używać ciągu kierunkowego, pipsów, przełączania grup broni, boost, faoff/on i rzecz jasna dwa spusty).
6. Aha, używałem też przez dłuuugi czas mysz + kbd (który uważam za *bardzo* dobry zestaw do ED).
Wnioski:
Cobra jest jednym z lepszych sticków ze względu:
* dwa kapelusze pod kciuk, jeden bardzo wygodny nie zaburzajacy pracy joya, idealny pod ciąg kierunkowy)
* super przycisk na mały palec (lub drugi spust)
* bardzo bardzo dokładny
* ma twist
Wady:
* bardzo lekko chodzi, trzeba się przyzwyczaić - ale po dwóch tygodniach się mniej zauważa
* wymaga dużej dłoni, lub doklejenia sobie podpórki
Jedyny konkurent to IMHO t1600m, przy czym ma mniej przycisków (te na dole to bzdura bo wymagaja drugiej reki która jest na kbd lub przepustnicy) oraz i tylko jeden kapelusz. Za to ma idealnie wyważony ciężar oporu. Generalnie t1600m jest b. dobrym joyem. tez go rekomenduje.
Nie polecam przepustnicy warthoga. Przyciski nie nadaja sie do szybkiego przelaczania.
Polecam chthrottle pro - jest super, o ile przy cobrze moge sie zastanowić, (ma zalety i wady w innych miejscach niż t1600m więc dla niektórych lepszy może być t1600m), o tyle ch thtrottle pro nie ma konkurentów bo:
* cztery kapelusze, z czego jeden analogowy
* dodatkowe przyciski
* świetnie zrobiony soft remapujacy - sam konkret, mozna z niej wszystko wycisnąć.
* czuła i dokładna w sam raz.
Jedyna wada: brak oporu w środku, powoduje że 'zera' nie da sie wyczuć, aczkolwiek po kilku dniach jest coraz lepiej.
W razie pytań proszę pytać.
p.s. pozdrowienia od nowego członka społeczności.
Reputacja:
0
CMDR: Masakari
15.05.2017, 18:55 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.05.2017, 19:33 UTC przez Neoqub.)
O nawet nie spodziewałem się tak dokładnego opisu bardzo dziękuje. Cobre biorę bo to chyba ostatnia okazja z tego co widzę. Zobaczę potem ty dual joy jednak czy te przepustnica od CH właśnie ten analog niby daje radę zastąpić drugi joy.
No k cobra zamówiona na allegro szkoda tylko że 1 generacja to jest a nie 2 ale najważniejsze, że nie 3 która ma problemy z czujnikami.
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 7
Gdzie aktualnie w Polsce jest dostępna Cobra M5?
Reputacja:
0
CMDR: Masakari
K Cobra jest i faktycznie spełnia wszystkie moje oczekiwania. Używana a mimo to 0 śladów prócz piszczenia(wazelina techniczna pomogła)
Teraz czekam na odpowiedź z VKB czy maja jeszcze kompletny zestaw moda na ich electronike.
Ale mimo niby tej gorszej działa świetnie. Teraz problem leży w lewym joyu, na razie to wysłużony 3d extrem w planach zakup T16000m. I faktycznie latanie na 2 to bajka w kwesti ewolucji.
Czy ktoś ma pomysł na jakieś pedały do tego zestawu ???
Liczba postów: 469
Liczba wątków: 7
(18.05.2017, 10:16 UTC)Neoqub napisał(a): Czy ktoś ma pomysł na jakieś pedały do tego zestawu ???
Tak
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/to...der_design