Liczba postów: 818
Liczba wątków: 14
Reputacja:
105
Platforma:
CMDR: Nizm0
.png) .png) .png) .png) .png) .png) .png)
12.01.2017, 13:49 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2017, 13:53 UTC przez Nizm0.)
Ostatnio spodobał mi się pomysł ze schowaniem kompa w biurku i zrobienie szybki na sprzęt albo dać szklany blat. Coś takiego właściwie będzie wymagało chłodzenia wodnego z powodu małego przewiewu i ograniczonego miejsca na wiatraki.
Niestety znając moje umiejętności manualne i dostępny czas na majsterkowanie może to zająć rok albo i dwa 
Jeżeli też chcecie się nakręcić polecam tą playlistę z różnymi setapami przesłanymi z całego świata ostrzegam oglądasz na własne ryzyko
Liczba postów: 311
Liczba wątków: 23
Reputacja:
102
Platforma:
CMDR: Dr.Kobayashi
(12.01.2017, 13:22 UTC)Xeonary napisał(a): (10.01.2017, 21:51 UTC)Quarion napisał(a): Mmmm.... 'cieczowe chłodzonko' 
Jak będę miał kiedyś warunki to też sobie coś takiego strzelę 
No i repol idzie, choćby za ten wkład pracy 
Jakiś czas też miałem chłodzenie cieczą, ale z racji tego że było sporo zachodu gdy chciałem coś w kompie zmienić to się pozbyłem na rzecz Noctua D15. Tak naprawdę przy obecnych procesorach Intela, bez zrywania obudowy procesora (IHS) nie ma sensu pchać się w LC. W zasadzie jeśli chodzi wyraźny spadek temperatur to jedynie ma to sens z kartą graficzną i blokiem full cover. Niestety koszt bloku to 500zł i co generację kart trzeba go zmieniać razem z kartą .
No chyba że robisz LC tylko dla bajeru, wyglądu itp. (ja dlatego robiłem ) to ma to sens ;P. Od razu mówię nie warto oszczędzać i polować na okazję po potem kupujesz trzy razy to samo bo to pierwsze nie spełnia Twoich oczekiwań. Najlepiej odrazu kupić kilka tysięcy i kupić takie elementy żeby być z nich w 90% zadowolonym (bo na 100% nigdy nie będziesz - zawsze będziesz chciał coś zmienić ).
Co prawda, to prawda... samo chłodznie to jakies 4K, no i te bloki wodne w kosmicznych cenach.
Sens to oczywiśćie ma.. w lato przy 30C na zewnątrz, temperatura procka nie przekracza 40C, zaledwie jakieś 10C wiecej na bloku karty.
Zimą różnica jest jeszcze większa, bo pod obciążeniem procek ma teraz 34C ( w domu jest jakieś 22C).
Ale co prawda to prawda.... bez zainwestowania,wydasz 2 razy tyle, może nie od razu... po prostu z czasem zrozumiesz co potrzebujesz i czego Ci brakuje... zanim jednak to się stanie wywalisz w błoto połowę całych kosztów chłodzenia... jak nic
Liczba postów: 1,085
Liczba wątków: 37
Reputacja:
49
Platforma:
CMDR: Xenderr
RSI Handle: xendur
(12.01.2017, 13:49 UTC)Nizm0 napisał(a): Ostatnio spodobał mi się pomysł ze schowaniem kompa w biurku i zrobienie szybki na sprzęt albo dać szklany blat. Coś takiego właściwie będzie wymagało chłodzenia wodnego z powodu małego przewiewu i ograniczonego miejsca na wiatraki.
Niestety znając moje umiejętności manualne i dostępny czas na majsterkowanie może to zająć rok albo i dwa 
Jeżeli też chcecie się nakręcić polecam tą playlistę z różnymi setapami przesłanymi z całego świata ostrzegam oglądasz na własne ryzyko
Co do biurko-komputera - zwróć uwagę że blat może być bardzo gruby przez co będzie nie wygodnie. Jest jeszcze kilka innych modeli tej firmy: https://www.morele.net/obudowa-lian-li-u...1x-667774/
(12.01.2017, 18:20 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): (12.01.2017, 13:22 UTC)Xeonary napisał(a): (10.01.2017, 21:51 UTC)Quarion napisał(a): Mmmm.... 'cieczowe chłodzonko' 
Jak będę miał kiedyś warunki to też sobie coś takiego strzelę 
No i repol idzie, choćby za ten wkład pracy 
Jakiś czas też miałem chłodzenie cieczą, ale z racji tego że było sporo zachodu gdy chciałem coś w kompie zmienić to się pozbyłem na rzecz Noctua D15. Tak naprawdę przy obecnych procesorach Intela, bez zrywania obudowy procesora (IHS) nie ma sensu pchać się w LC. W zasadzie jeśli chodzi wyraźny spadek temperatur to jedynie ma to sens z kartą graficzną i blokiem full cover. Niestety koszt bloku to 500zł i co generację kart trzeba go zmieniać razem z kartą .
No chyba że robisz LC tylko dla bajeru, wyglądu itp. (ja dlatego robiłem ) to ma to sens ;P. Od razu mówię nie warto oszczędzać i polować na okazję po potem kupujesz trzy razy to samo bo to pierwsze nie spełnia Twoich oczekiwań. Najlepiej odrazu kupić kilka tysięcy i kupić takie elementy żeby być z nich w 90% zadowolonym (bo na 100% nigdy nie będziesz - zawsze będziesz chciał coś zmienić ).
Co prawda, to prawda... samo chłodznie to jakies 4K, no i te bloki wodne w kosmicznych cenach.
Sens to oczywiśćie ma.. w lato przy 30C na zewnątrz, temperatura procka nie przekracza 40C, zaledwie jakieś 10C wiecej na bloku karty.
Zimą różnica jest jeszcze większa, bo pod obciążeniem procek ma teraz 34C ( w domu jest jakieś 22C).
Ale co prawda to prawda.... bez zainwestowania,wydasz 2 razy tyle, może nie od razu... po prostu z czasem zrozumiesz co potrzebujesz i czego Ci brakuje... zanim jednak to się stanie wywalisz w błoto połowę całych kosztów chłodzenia... jak nic 
Jaki masz procesor? Ja na 6700k z obniżonymi napięciami do max 1.26, block XSPC Raystorm, chłodnica HW Labs SR1 420, pompka MCP355, wentylatory alphenfohn, obudowa LD Cooling v7 miałem 50 stopni. Generlanie na LC nie jesteś wstanie zejść niżej z nowymi mainstreamowaymi prockami Intela bo jest glut pod IHSem ;/
Na GPU z blokiem full cover masz 50 stopni?
Liczba postów: 553
Liczba wątków: 2
Reputacja:
54
40 k za szklany stolik z metalową obudową? ktoś sie chyba pomylił o przynajmniej jedno zero
Liczba postów: 1,085
Liczba wątków: 37
Reputacja:
49
Platforma:
CMDR: Xenderr
RSI Handle: xendur
(12.01.2017, 18:39 UTC)Myr0n napisał(a): 40 k za szklany stolik z metalową obudową? ktoś sie chyba pomylił o przynajmniej jedno zero 
To 4k
Liczba postów: 311
Liczba wątków: 23
Reputacja:
102
Platforma:
CMDR: Dr.Kobayashi
(12.01.2017, 18:30 UTC)Xeonary napisał(a): (12.01.2017, 13:49 UTC)Nizm0 napisał(a): Ostatnio spodobał mi się pomysł ze schowaniem kompa w biurku i zrobienie szybki na sprzęt albo dać szklany blat. Coś takiego właściwie będzie wymagało chłodzenia wodnego z powodu małego przewiewu i ograniczonego miejsca na wiatraki.
Co do biurko-komputera - zwróć uwagę że blat może być bardzo gruby przez co będzie nie wygodnie. Jest jeszcze kilka innych modeli tej firmy: https://www.morele.net/obudowa-lian-li-u...1x-667774/
(12.01.2017, 18:20 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a): (12.01.2017, 13:22 UTC)Xeonary napisał(a): Jakiś czas też miałem chłodzenie cieczą, ale z racji tego że było sporo zachodu gdy chciałem coś w kompie zmienić to się pozbyłem na rzecz Noctua D15. Tak naprawdę przy obecnych procesorach Intela, bez zrywania obudowy procesora (IHS) nie ma sensu pchać się w LC. W zasadzie jeśli chodzi wyraźny spadek temperatur to jedynie ma to sens z kartą graficzną i blokiem full cover. Niestety koszt bloku to 500zł i co generację kart trzeba go zmieniać razem z kartą .
Jaki masz procesor? Ja na 6700k z obniżonymi napięciami do max 1.26, block XSPC Raystorm, chłodnica HW Labs SR1 420, pompka MCP355, wentylatory alphenfohn, obudowa LD Cooling v7 miałem 50 stopni. Generlanie na LC nie jesteś wstanie zejść niżej z nowymi mainstreamowaymi prockami Intela bo jest glut pod IHSem ;/
Na GPU z blokiem full cover masz 50 stopni?
Procek jedyny najrozsądniejszy I7-3770K @4.5 GHz, blok EK, 2 chłodnica na 3 wenty Phobya albo Alphacool..bo nie pamiętam.
Tak po zrezygnowaniu z obudowy kompa i wrzuceniu go "otwartego" na ściane różnica w temperaturach jest kolosalna.
Ale czy to Wiedźmin 3 czy ED na full detalach, temperatura max jaką widzialem to 60C
Liczba postów: 441
Liczba wątków: 3
Reputacja:
24
Jak obiecałem na shoutboxie, wrzucam i swoją konstrukcję
Stanowisko jest oczywiście TYMCZASOWE, do momentu aż się wyprowadzimy od teściów i będę już mógł zbudować wszystko od podstaw we własnym domu (oraz przewieźć moje akcesoria z domu rodziców) 
Ważne, że spełnia podstawowe zadanie, czyli zapobiega świeceniu dziecku w nocy.
Liczba postów: 763
Liczba wątków: 8
Reputacja:
29
Platforma:
CMDR: Pienias
RSI Handle: Pienias
.png) .png) .png) .png)
Ale ze wsadzasz tam glowe?
Liczba postów: 553
Liczba wątków: 2
Reputacja: