Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(21.05.2023, 15:32 UTC)FrankDolas napisał(a):
(21.05.2023, 13:28 UTC)moscalt napisał(a): Dla materiałów manufactured polecam odwiedzić Dav's Hope.
Układ: HYADES SECTOR DR-V C2-23
Planeta: A 5
Koordy: 44.818, -31.389

Potrzebujesz do tego łazika. Nie ma tam żadnej walki tylko jeździsz dookoła bazy zbierając materiały. Jak zbierzesz wszystko to nie wychodząc z łazika robisz relog (do menu i znowu do gry) i masz kolejny pakiet materiałów porozrzucany po bazie.

Jak czegoś ci zabraknie to lecisz do tradera i wymieniasz to co znalazłeś na to co potrzebujesz.
Tylko nie narzekać potem, że ta gra to jeden wielki grind Tongue. Materiały zdobyć można też normalnie grając (bez relogów): zbierając złom w sygnałach fss, rozwalając inne statki, bądź robiąc misje na stacjach (w ramach wynagrodzenia za nie). Brakujące metariały można wymienić u handlarzy materiałami na niektóruch stacjach (szukaj na Inarze).

Można również odwiedzić podobne bazy w celu zebrania i przeczytania logów, większość z nich powinna też mieć jakieś walające się po okolicy materiały. Myślę że samych takich baz w bańce i plejadach powinno być z 40+ parę rozbitych statków, o ile pamiętam również powinno mieć nieco złomu. Nawet wiki elity ma kompletną liste.
Odpowiedz
(21.05.2023, 15:36 UTC)Diego De La Wega napisał(a):
(21.05.2023, 15:32 UTC)FrankDolas napisał(a): Tylko nie narzekać potem, że ta gra to jeden wielki grind Tongue. Materiały zdobyć można też normalnie grając (bez relogów): zbierając złom w sygnałach fss, rozwalając inne statki, bądź robiąc misje na stacjach (w ramach wynagrodzenia za nie). Brakujące metariały można wymienić u handlarzy materiałami na niektóruch stacjach (szukaj na Inarze).

Ja polecam też misje pasażerskie w Robigo. Można w krótkim czasie wyrwać pelno materiałów manufactured i encoded 5 gradeu. Co prawda są to wciąż te same materiały ale potem można je wymienić na inne u handlarza. Dodatkowo sporo kasy wpada czyli przyjemne z pożytecznym. Ja się zastanawiam gdzie można w miarę łatwo zdobyć materiały RAW wyższych gradeów? Jeśli ktoś ma dobre metody, chętnie się zapoznam hehe Smile

racja...nie u tego inzyniera patrzylem i na inna modyfikacje...ale jak juz wiem gdzie szukac i za czym patrzec to juz powinienem sobie dac rade. i dzieki za zwrocenie uwagi

a o ktorego inzyniera i czy w ogole mozna upgradowac fuel scoopy?
Odpowiedz
Inara prawdę ci powie:
https://inara.cz/elite/engineers/

Fuel scoop można inżynierować ale IMO nie ma to żadnego sensu.
Odpowiedz
Ok pół roku po ostatnim poście i jest akcja z obcymi na planetach, można powiedzieć mówisz i masz  Wink Oby więcej, i oby to byl dopiero poczatek Smile  Jak ktoś już robił misje przywracania zasilania w bazach zajętych przez obcych, to czy w pancerzu Dom na grade 2 w ogóle się tam wybierać, czy nie ma sensu, bo mnie odstrzelą na dzień dobry i lepiej poinwestować wcześniej u inżynierow? Jak ktoś wie, to jaki sprzęt dobrze zabrać na taką wycieczkę? Jak gdzieś juz jest wątek na Forum to prośba tylko o link, bo nie znalazłem, może słabo kopałem.
Odpowiedz
Hejka.
Chyba w odpowiednim miejscu zadaje to pytanie?
W czym pomagają wynajmowani członkowie załogi?
Siedzą sobie na stacjach czy latają z Toba i pomagają np.w walce?
Jak już zatrudniłeś jakiegoś to trzeba coś więcej robić czy co?
Próbowałem szukać tego tematu na naszym forum ale poległem niestety.
Odpowiedz
(10.07.2023, 21:42 UTC)Telesfor napisał(a): Hejka.
Chyba w odpowiednim miejscu zadaje to pytanie?
W czym pomagają wynajmowani członkowie załogi?
Siedzą sobie na stacjach czy latają z Toba i pomagają np.w walce?
Jak już zatrudniłeś jakiegoś to trzeba coś więcej robić czy co?
Próbowałem szukać tego tematu na naszym forum ale poległem niestety.

Ci wynajmowani członkowie załogi (NPC) przydają się tylko do walki.
Jeśli masz na statku hangar na myśliwiec to możesz wysłać w nim takiego NPC lub samemu wsiąść do myśliwca, a NPC będzie kontrolował główny statek.

Po zatrudnieniu trzeba go jeszcze aktywować na stacji w menu „Crew Lounge”. To nie musi być stacja na której był zatrudniony, może to być dowolna stacja.
I to czy można go aktywować zależy od ilości "miejsc" na statku.

Też ważną rzeczą jest to, że taki NPC pobiera procent za każdy twój zarobek (bounty, handel, itp.) i robi to niezależnie od tego czy jest aktywny czy nie.
To ile kasy zabiera zależy od jego umiejętności – im wyższe tym większy procent dla niego.
Odpowiedz
Niezupelnie od ilosci miejsc - od tego, czy masz zainstalowany hangar mysliwcow.
Udostepniajac miejsca w multi-crew, inny gracz moze zajac miejsce strzelca (gunner) i obslugiwac bron zamontowana na wiezyczkach i niektore skanery. Wynajety NPC tylko pelna kontrola - albo mysliwiec, albo statek.

Co do kosztow, ot jest jeszcze jeden "haczyk" - pilot wynajety i wytrenowany od najnizszej rangi bedzie tanszy od wynajetego juz czesciowo wyszkolonego.
Odpowiedz
Wink 
(10.07.2023, 23:37 UTC)Debren napisał(a): Niezupelnie od ilosci miejsc - od tego, czy masz zainstalowany hangar mysliwcow.
Udostepniajac miejsca w multi-crew, inny gracz moze zajac miejsce strzelca (gunner) i obslugiwac bron zamontowana na wiezyczkach i niektore skanery. Wynajety NPC tylko pelna kontrola - albo mysliwiec, albo statek.

Co do kosztow, ot jest jeszcze jeden "haczyk" - pilot wynajety i wytrenowany od najnizszej rangi bedzie tanszy od wynajetego juz czesciowo wyszkolonego.

Dzięki za info
Odpowiedz
Pytanko... nie widzę działu o Star Citizen, ale byłem nieaktywny długo (od czasu rozłąki ED z konsolami) i nie wiem czy może mój obecny status mnie ogranicza czy coś zniknęło? Gdzie mogę to znaleźć?
Odpowiedz
(18.09.2023, 22:14 UTC)Kilogramus napisał(a): Pytanko... nie widzę działu o Star Citizen, ale byłem nieaktywny długo (od czasu rozłąki ED z konsolami) i nie wiem czy może mój obecny status mnie ogranicza czy coś zniknęło? Gdzie mogę to znaleźć?

Strefa Husarska, 3 menu od góry. Prawdopodobnie nie widzisz tego, bo nie jestes juz Husarzem
[Obrazek: MB0ujCf.png]

ROTMISTRZ THE WINGED HUSSARS
Odpowiedz