23.01.2022, 00:51 UTC
stocznia jakiś czas temu była odblokowana ( chyba )
|
Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
|
|
26.01.2022, 18:54 UTC
Dzięki to już opanowałem, ale pytania się mnożą im więcej latam , tym bardziej przed wyprawa nieco dalej.Dobra pytanie:
Jaka jest procedura pełnego skanowania dziewiczego systemu bez lądowania i badania powierzchni.Jakie skanery trzeba mieć w aktualnej wersji gry? W jakiej kolejności się za to zabrać? Czy zbadany układ trzeba sprzedać jako dane kartograficzne? Czy na takie i inne podstawowe pewnie dla was pytania znajdę jakiegoś pilota który podzieli się wiedzą na discordzie coby już tu gitary nie zawracać? Dzięki.
26.01.2022, 20:02 UTC
1) jak wskoczysz do systemu to robisz skan pobieżny za pomocą Discovery scanner ( który pokazuje ci ile jest ciał niebieskich w systemie )
2) następnie za pomocą rozszerzonej opcji Discovery scannera (FFS albo FSS - zapomniałem wyszukujesz każdą z tych planet, gwiazd, olbrzymów itd i dowiadujesz się jakie mają zasoby i co na nich znajdziesz ( aby ten rozszerzony skan włączyć musisz wyłączyć ciąg w super cruize - UWAGA nie wyłaczać super cruize tylko samą prędkość. Klawisze sterowania musisz poszukać odpowiednich opcji w menu ustawień klawiszy - niestety włączanie i wyłączanie oraz klawisze obsługi są w dwóch różnych miejscach ) 3) jeśli jakaś planeta cię zainteresuje , albo kilka musisz do niej podlecieć i użyć scanera o nazwie Detailed Surface Scanner ( musisz go wcześniej kupić ) Do planety podlatujesz tak jakbyś chciał na niej lądować, mając włączony DSS bedziesz miał informację o tym czy jestes za daleko, a następnie że lecisz za szybko . Kiedy bedziesz już leciał za szybko wystarczy że wyłączysz ciąg w super cruize i otrzymasz możliwość odpalenia DSS i wystrzeliwania sond skanujących na powierzchnię planety. 3a) i teraz kilka uwag: sond do DSS się nie kupuje one się rozmnażają magicznie na pokładzie statku Planetę skanujesz stojąc z jednej strony ( tak jak się zatrzymałeś ) aby wstrzelić sondę "od tyłu" planety, celuj w bok - grawitacja zakrzywi lot sondy która wleci za planetę ( brzmi dziwnie ale przy drugiej planecie już bedziesz wiedział o co chodzi ) klawiszologia i obsługa do wyszukania w menu klawiszy w grze ( polecam discord - na kanale głosowym każdy ci w kilka minut pokaże gdzie sa te wszystrkie ustawienia i klawisze ) OBOWIĄZKOWO ustaw DSS tak aby odpalać go lewym klawiszem myszy czyli w fire group : 2 ( to sa anglicy i chyba u nich 2 to lewy klawisz myszy prawy klawisz myszy ZAWSZE wyłacza DSS - nie udało mi się osobiście zmienić tego ustawienia. Jeśli jednak ustawisz DSS na Prawy klawisz myszy to go nigdy nie właczysz - będzie się pokazywał na ułamek sekundy i od razu wyłączał
26.01.2022, 21:03 UTC
Mam domyślnie ustawione klawisze i DSS uruchamiam PPM, sondy również PPM, wychodzę Backspace, skaner wybieram klawiszem N
27.01.2022, 19:11 UTC
Proszę wytłumaczcie mi proszę. Kiedyś jak zaczynałem było gołe ED, później doszedł dodatek do ED: Horizons ale dalej to była ta sama gra tyle, że z rozszerzeniem. Teraz jest dodatek Odyssey, czy to osobna gra w świecie ED czy rozszerzenie gry ED > ED:H > ED
![]() ED dostałem w gifcie i po zalogowaniu widzę swój statek z ED:H ale biegam postacią po stacji, jest to na początku samouczek ale już po 5 min mi się nie podoba i nie wiem czy brnąć dalej... czy w ED jest taka sama rozgrywka jak w ED:H + bieganie z walka po stacjach?Czy jak wolę zwykłą rozgrywkę dotychczasową, jak w ED:H to gram w ED:H ale mając ED mam w ED:H jakieś profity z ED ?
27.01.2022, 21:45 UTC
(27.01.2022, 19:11 UTC)DarekC napisał(a): Proszę wytłumaczcie mi proszę. Kiedyś jak zaczynałem było gołe ED, później doszedł dodatek do ED: Horizons ale dalej to była ta sama gra tyle, że z rozszerzeniem. Teraz jest dodatek Odyssey, czy to osobna gra w świecie ED czy rozszerzenie gry ED > ED:H > ED Nie ma obowiązku grania w EDO, w launcherze możesz uruchomić wersję EDH. Jeżeli jednak odpalisz Odyssey to też możesz grać tak jak dotychczas, nie trzeba wysiadać ze statku i biegać na nogach. Co kto lubi...
27.01.2022, 23:11 UTC
(27.01.2022, 21:45 UTC)Pitulek napisał(a):(27.01.2022, 19:11 UTC)DarekC napisał(a): Proszę wytłumaczcie mi proszę. Kiedyś jak zaczynałem było gołe ED, później doszedł dodatek do ED: Horizons ale dalej to była ta sama gra tyle, że z rozszerzeniem. Teraz jest dodatek Odyssey, czy to osobna gra w świecie ED czy rozszerzenie gry ED > ED:H > ED Czyli jeśli dobrze rozumiem to odpalając ED tak samo pogram jak w ED:H tylko muszę ten samouczek przejść/pominąć.A czy oprócz chodzenia, są jakieś inne profity przemawiająca za granie w ED a nie w ED:H?
28.01.2022, 07:27 UTC
(27.01.2022, 23:11 UTC)DarekC napisał(a): Czyli jeśli dobrze rozumiem to odpalając ED Tak, ja tak robię. Tutorial ukończyłem szybko, raz zajrzałem na stację na nogach i od tego czasu robię to, co w Horizon. A ED wybrałem dla poprawek graficznych i odwdzięczeniu się Frontier'owcom za ich pracę.Muszę się jeszcze zainteresować na czym polega kosmiczna Taxówka na stacji. Elite jest tak gigantyczne, że ja co dzień poznaję coś nowego. Mam listę rzeczy TODO, zanim dotrę do feature'ów z ED pewnie minie jeszcze trochę czasu. Na tą chwilę nie zależy mi na nich. Niech twórcy doszlifowują go dalej.
28.01.2022, 09:10 UTC
(28.01.2022, 07:27 UTC)Shuwar napisał(a):(27.01.2022, 23:11 UTC)DarekC napisał(a): Czyli jeśli dobrze rozumiem to odpalając ED O tak graficznie jest ciut lepiej, widać to gołym okiem. Przeraża mnie nowe Galaxy Map ale, że i tak odświeżam sobie 7 letnią przerwę to nauczę się nowego : za to na plus jest poruszanie się w menu i sortowanie różnych rzeczy. Mi się podoba
30.01.2022, 20:31 UTC
Mam kolejne pytanie. W ED:H na mapie jak był układ w którym nie byłem i go nie zeskanowałem wyświetlała się o tym informacja. W ED
nie ma albo nie potrafię tego znaleźć, mogę tylko posortować czerwone/niebieskie info czy odwiedziłem układ czy nie. Całe poruszanie się po informacjach na mapie jest mocno zmienione w ED czy gdzieś coś przeoczyłem?
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
|
|
Elite Dangerous w VR | Jaromaz | 21 | 942 |
15.11.2025, 08:12 UTC Ostatni post: Jaromaz |
| Za co lubię Elite | Kyokushin | 11 | 3,818 |
27.09.2025, 20:30 UTC Ostatni post: Jaromaz |
|
|
|
ELITE NA GOG - mega ważna akcja!!! | Mathias Shallowgrave | 11 | 1,426 |
22.08.2025, 05:10 UTC Ostatni post: MAGNUM354 |
| Wiesz, że za dużo grasz w Elite, jeśli... | Mathias Shallowgrave | 130 | 35,288 |
21.08.2025, 17:55 UTC Ostatni post: bahasso |
|
| Informacja ogólna na temat statków zdolnych do efektywnego wykorzystania FSD SCO. | martin sinclair | 1 | 1,002 |
14.07.2024, 09:36 UTC Ostatni post: NietoKT |
|