Rotacja galaktyki
Tak się zastanawiałem. Czy galaktyka Elite rotuje (tak jak poszczególne systemy tylko oczywiście dużo wolniej)? Czy Braben uwzględnił to w algorytmie gry? I czy da się to zmierzyć, korzystając wyłącznie z narzędzi dostepnych w grze Smile
[Obrazek: 81328.jpg]
Odpowiedz
poleć do Beagle, odwróć się w stronę centrum, i co 30 minut rób fotkę przez kilka tygodni
potem puść sobie to w animacji , to się dowiesz Smile

aczkolwiek nie wiem czy da się to zauważyć stojąc jednak nadal w tej samej galaktyce
Odpowiedz
Raczej nie można tego zauważyć, ponieważ dla przykładu Słońce okrąża galaktykę w ~240 milionów lat, więc nawet obserwując niebo w grze przez całe można nie zauważyć żadnej różnicy. Z drugiej strony można sprawdzić ruch gwiazd w okolicy Sagittariusa A*, ponieważ tam powinny poruszać się one dość szybko (chociaż nigdy nie słyszałem żeby w grze było to widać).

A tak swoją drogą, to czy twórcy zawracaliby sobie głowę symulowaniem w grze tak długiego procesu jakim jest rotacja galaktyki? Tongue
[Obrazek: irmdT4x.png]
Odpowiedz
To co KartonowyMakaron napisał. Odległości są tak gigantyczne ze obserwacja trwała by rok lub więcej a i tak byłoby ryzyko błędu.
Raczej nie jest dodany ruch wokół galaktyki bo nawet przez cały czas istnienia gry byłoby to i tak prawie nie dostrzegalne. Poza tym to kolejna mechanika która może się zepsuć przy aktualizacji wiec wątpię aby zadali sobie tyle trudu.
Odpowiedz
Trzeba byłoby mieć przede wszystkim odpowiedni punkt odniesienia.
Odpowiedz