Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(03.04.2021, 16:01 UTC)MAGNUM354 napisał(a): galaktyka jest płaska, tak jak nasza planeta Smile

Smile Śmiej się :Smile Co najgorsze - widzę już docelowy system, za rogiem dosłownie, a nie mogę do niego dotrzeć. Bardzo bolesne :: Czy da się jakoś "podejrzeć" te systemy "restricted"? Takie latanie po omacku mnie wykańcza. Chyba się poddam i dam "autodestruct". Nie wiedziałem, że tych ograniczeń w poruszaniu się jest AŻ TYLE.
Odpowiedz
poszukaj dostępu do jakiegoś systemu który ma koordynaty rzędu 650 w górę

podejrzewam że jesteś gdzieś na wysokości 400 Wink
[Obrazek: 134513.png]

[Obrazek: 134513.jpg]
Odpowiedz
(03.04.2021, 16:04 UTC)jaceknawrot napisał(a): Smile Śmiej się :Smile Co najgorsze - widzę już docelowy system, za rogiem dosłownie, a nie mogę do niego dotrzeć. Bardzo bolesne :: Czy da się jakoś "podejrzeć" te systemy "restricted"? Takie latanie po omacku mnie wykańcza. Chyba się poddam i dam "autodestruct". Nie wiedziałem, że tych ograniczeń w poruszaniu się jest AŻ TYLE.

Są jeszcze dwa rozwiązania. Nie wiem czy w tym przypadku da się je wykorzystać, ale warto spróbować:
1 - Zwiększenie skoku poprzez syntezę
2 - Wykorzystanie neutronówek. Trasę można wyznaczyć np. na tej stronie - https://www.spansh.co.uk/plotter

Nie wiem jaki skok ma Twój statek, ale z neutronówkami powinien bez problemu dać radę.
[Obrazek: 129764.png]

Odpowiedz
a jak się zabijesz to stracisz wszystkie dane które zebrałes ze skanowania planet i nic nie zarobisz
Odpowiedz
]Syntezy nie próbowałem, ale przez neutronówki kiedyś przelatywałem bez problemu. Ale nie użyłem wtedy tego naładowanego napędu. Teraz też - w trakcie podróży akurat się nie natknąłem na te gwiazdy, chociaż zrobiłem chyba z 200 skoków tam i z powrotem. Należałoby to może faktycznie dzięki tej stronie jakoś zaplanować. 

Magnum, sprzedaję te dane nawigacyjne, bo powróciłem mozolnie do domu, ale spodziewałem się nieco więcej za tyle męki Biggrin
Odpowiedz
a skanowałeś systemy za pomocą FSS , i mapowałeś sondami planety terraformowalne, earthlike itp ?
czy tylko wpadałeś do systemu -> discovery scanner i leciałeś dalej?
Odpowiedz
No niestety - jak już wracałem, to tylko discovery scanner. Uzbierało się tego z 6-7 milionów, ale to wszystko. Chciałem się jak najszybciej dostać w rejony zamieszkałe - do "domu".
Odpowiedz
to ty nie byłeś na eksploracji tylko poleciałeś na kawę Smile
dawaj na kanały głosowe na discorda - pomożemy ci troche zarobić ,żebyś mógł się bezpiecznie poruszać po galaktyce
Odpowiedz
Polecam zaopatrzyć się w boostera skoku od guardianów. Próbowałem dostać się kiedyś do tego systemu niewyinżynierowanym asp ex i nie chciało mi wyznaczyć trasy(system woda). Nie wiedziałem wtedy o zamkniętych systemach wiec uznałem ze mam za mały skok zwlaszcza że odległości są tam spore. Zamontowałem boostera skok skoczył jakoś   lekko ponad 41ly i prosto z bańki moge lecieć.
Odpowiedz
(05.04.2021, 13:30 UTC)Kostek851 napisał(a): Polecam zaopatrzyć się w boostera skoku od guardianów. Próbowałem dostać się kiedyś do tego systemu niewyinżynierowanym asp ex i nie chciało mi wyznaczyć trasy(system woda). Nie wiedziałem wtedy o zamkniętych systemach wiec uznałem ze mam za mały skok zwlaszcza że odległości są tam spore. Zamontowałem boostera skok skoczył jakoś   lekko ponad 41ly i prosto z bańki moge lecieć.

Byłem na HIP 36601 tydzień temu. Leciałem odchudzonym Asp Explorerem, skok 32,5 ly. Z mapy doleciałem do Outotz NE-G d11-3.
Dalej już bez syntezy FSD boost nie dało rady. Skok 50,01 ly do Outotz YN-M c22-0, a dalej 36,86 ly do Outotz UH-O c21-0.
Stamtąd już tylko 2 skoki z mapy do HIP 36601.
Odpowiedz