Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(22.12.2020, 23:40 UTC)Eriko Kanciano napisał(a): o7!
Mam pytanie w sprawie systemów zamkniętych. Robiłem sobie dzisiaj zadania z SO w tymże systemie i podczas brania misji transportowych zacząłem się zastanawiać czy mogę "dopchać" sobie ładownie towarami zakupionymi w systemie zamkniętym, żeby potem sprzedać je w systemie otwartym bądź poza terytorium TWH. Czy zakaz handlu w czerwonych systemach obowiązuje w dwie strony? Czy tylko odnosi się do sprzedaży dóbr?

Odpowiedziałem w prywatnej wiadomości.
Odpowiedz
Panowie, mam kolejną zagwózdke:
Misje na stacjach typu "mining"z konkretnym minerałem do zebrania.
Czy jedynym sposobem na wykonanie misji jest polecieć w jakikolwiek "extraction site" i kopać asteroidy, aż trafie na minerał z misji??
To  jest nudne i czasochłonne ;/
 Czy jest jakiś prostszy sposób , żeby trafić od razu do asteroida, który daje minerał określony w misji?
Odpowiedz
Nie ma opcji "od razu trafić", chyba, że fartem.
Najpierw wybierasz planetę z pierścieniami takiego typu, w którym występuje poszukiwany surowiec, a następnie "badasz" asteroidy wypuszczając prospector limpet.
[Obrazek: 244031.jpg]

Odpowiedz
Zawsze możesz lekko "oszukać system" i kupić te surowce co miałeś wykopać. Niestety nie da się tak ze wszystkimi, ale polecam na Inarze sprawdzić czy gdzieś nie sprzedają przed wzięciem misji, bo może się okazać że będzie to dość proste do wykonania, a za takie misje z reguły dobrze płacą.
Podobno mnie ktoś kiedyś widział
Odpowiedz
A skoro te misje są "nudne i czasochłonne" to po prostu ich nie bierz, jest mnóstwo innych, bardziej ciekawych Tongue
[Obrazek: 51626.jpg]
Odpowiedz
(23.12.2020, 07:53 UTC)Gnievmir napisał(a): Nie ma opcji "od razu trafić", chyba, że fartem.
Najpierw wybierasz planetę z pierścieniami takiego typu, w którym występuje poszukiwany surowiec, a następnie "badasz" asteroidy wypuszczając prospector limpet.

Eeee, przepraszam, skąd wiedzieć w jakim typie pierścienia jakie surowce występują?  Undecided
Odpowiedz
(23.12.2020, 09:19 UTC)Detson napisał(a): A skoro te misje są "nudne i czasochłonne" to po prostu ich nie bierz, jest mnóstwo innych, bardziej ciekawych Tongue

Poznaje gre i na razie robie różne misje i rozkminiam je żeby zobaczyć co mi pasuje i co bym chciał robić później.
Odpowiedz
Inara, EDDB.io - alena eddb to trzeba dobrze wypełnić okienka Smile

I zadne RESy, pierścienie skanujesz za pomoca Detailed Surface Scanner , - moze się trafić nawet tzw. hot spot z danym towarem, ale to raczej te droższe i musisz znaleźć taki... te towary śmieciowe, np, samarium, osmium, beryllum złoto, srebro, uranium, to występują po prostu w skałach.
Kolega dobrze pisał - jeśli chcesz zarobić na kopaniu to lecisz do wyróżnionego systemu i szukasz np hot spota Painitu, zapełniasz ładownie, lecisz sprzedać.
Jest kilka sposobów kopania, i musiałbym napisac tutaj wypracowanie ( które gdzieś już jest i tak napisane ) dlategozapraszamy na discorda, na kanały głosowe. mamy obecnie grupkę osób w sumie w wiekszości sami kadeci którzy zaczynaja sie już w tym specjalizować i codzienie wieczorami siedza i ciężko drążą skały. Z przyjemnością ci wszystko wytłumaczymy ale po prostu podczas rozmowy to naprawdę szybciej idzie i na bieżąco można tłumaczyć.
Zresztą - poszukaj na youtube filmików z serii. Poradnik Totalny.
nasz Hetman wspaniały Smile - dostanę plusa ? Smile - doskonale opisał czynności w grze, kazdy odcinek traktuje osobny temat, poszukaj tematu o górnictwie.
Odpowiedz
(23.12.2020, 10:03 UTC)Torvan napisał(a):
(23.12.2020, 09:58 UTC)Amberos napisał(a): Eeee, przepraszam, skąd wiedzieć w jakim typie pierścienia jakie surowce występują?  Undecided
Google it Wink

Gra nie prowadzi za rączke, a mój anglik nie wymiata, więc googlam, siedze z tłumaczem google i  rozkminiam, ale ciężko to idzie, stąd moje pytania na forum...
Odpowiedz
jak jestes w dobrym systemie to bierz misje handlowe, albo na przewóz towarów ozanczone Kanistrem i strzałką w prawo - nie polecam bez dużego statku, albo misje na poszukiwanie towaru oznaczone dwoma strzałkami w lewo i w prawo - musisz znaleźć towar ( EDDB.io ) kupic i przywieźć na stację. Zdziwisz się jakie pieniądze można z tego wyciągnąć, a już w ogóle z takich misji przeznaczonych do wingu.
Odpowiedz