Zapytania żółtodzioba
Jeśli są jakieś inne wytyczne oprócz wpływu, to byłoby dobrze, gdyby jednak było to w 100% jawne, jak poradniki.
Ja rozumiem, że złośliwi z tą wiedzą będą bruździć.
Ale bez tej wiedzy mogą wam bruździć inni, choćby nieświadomie Smile
Jeśli poważnie myślisz o zarobku na danych kartograficznych to proponuję zapoznać się z działaniem "Detailed Surface Scanner". Chodzi o to, że wysyłane sondy badawcze podlegają prawu grawitacji i wystrzeliwując je "w odpowiednim miejscu" możesz sprawić, że upadnie na biegunach lub nawet po przeciwnej stronie planety.
Ponadto w prawym dolnym rogu widać ile maksymalnie sond powinno się zużyć na "zbadanie". Jeśli wyrobisz się w limicie bądź użyjesz mniej sond niż wynika z założenia spotka się to z dodatkowym bonusem. W przypadku planet z pierścieniami skanuj pierścienie → za to też są jakieś kredytki. Może niezbyt duże ale ziarnko do ziarnka Smile

Wyruszając w daleką podróż, gdzie nie można liczyć na ewentualną naprawę warto też zabrać przynajmniej jeden moduł autonaprawczy (AFMU). Jest bardzo "prądożerny", a że przez większość czasu zbędny → wyłącz go w prawym panelu w zakładce "modules", a włącz, gdy będzie potrzebny (np po wpadnięciu w gwiazdę bądź "twardym lądowaniu" na jakiejść planecie). Pamiętaj jednak, że moduł, który chcesz naprawiać zostanie wyłączony i po naprawie należy włączyć go ręcznie.

Jeśli nie masz dodatku "Horizons" to zignoruj w zaproponowanym buildzie pozycję "hangar", lecz jeśli masz ten dodatek to SRV jest wręcz nieoceniony bo dzięki niemu zbierasz na planetach surowce do syntezy potrzebnych rzeczy jak choćby amunicji czy paliwa do łazika (pamiętaj, że lądować można tylko na planetach, które na mapie danego systemu oznaczone są takim niebieskim półkolem).
Nie wiem czy odbierasz newslettery od Frontiera. Jeśli nie to wczoraj otrzymałem mejla tej treści:

THE FEDERATION
EARN BONUS RANK UNTIL 16 DECEMBER

Greetings Commanders,

This is an URGENT TRANSMISSION!

Following the success of the Federation during the Interstellar Initiative, the Golconda, commanders can earn increased Federation rank across the galaxy until 16 December.

For those who still need to get their Golconda decal, dock at Forester's Choice in the Upaniklis system, until 16 December.

You only have 5 days left to unlock those Federation ranks and gain access to exclusive Federal ships.

System Upaniklis znajduje się 196 LY od HR8444 nie mniej uważam, że warto się tam wybrać
Pytanko na szybko, nadaje się to do górnictwa czy coś zmienić?
Ewentualnie jaki statek w następnej kolejności robić pod wykopy?

https://s.orbis.zone/5cbq

Nie jest chyba źle zarobek podczas 2 kursów na kopanie około 16,5 kk
@Akrass Tak na szybko:
https://coriolis.io/outfit/asp?code=A0ph...D&bn=Ryjek
Wyrzuciłem Ci tarcze, a zamiast nich dałem cargo rack [32T], łącznie masz 96T cargo teraz. Wyrzuciłem shield boostery, bo bez tarcz i tak nieprzydatne. Wyrzuciłem Lasery, do kopania się nie przydają. I tak, wiem że były do obrony, ja nie latam kopać z bronią, jak wpadasz do instancji to npc i tak Cię zeskanują, jak masz puste cargo to nic się nie stanie. Do obrony zostawiłem ewentualnie chaff launchera i point defence. Spróbuj zinżynierować power distributor na weapon focused, bo bez inżunierki tym buildem lasery górnicze będą działać 12 sekund przy 2 laserach. Jak będziesz rzezał jednym to się nigdy nie skończy. Kwestia efektywności i czasu. Dałem Ci też FSD moduł 5, większy skok. Jak nie planujesz fuel scoop'a to może Ci się przydać. Thrusters też na 5A, troche większy boost wychodzi. W razie ucieczki może pomóc. Masz duży zapas energii, możesz coś dodać do hardpointów lub do utility mounts wedle uznania.

Co do następnych statków do kopania. Ilu graczy tyle opinii. Ja kopałem już T7, Anacondą nawet, ostatnio T9 - można cargo naprawdę wielkie cargo zrobić w T9. Dla mnie jedyny minus T9 to jego wielkość i zwrotność - generalnie wielkie krowiszcze. Ale z tarczami, fuel scoopem można na nim wyciągnąć cargo na poziomie 512 T.
@Banson82 dzięki za poradę, wyrzuciłem tarcze i dodałem cargo dzięki czemu kilka kk jestem do przodu na jednym kursie.
Co do FSD klasy A niestety nie mogę takiego znaleźć w stoczni więc latam na C, co do inżynierki to na chwilę obecną nie mam dostępu do żadnego inżyniera Smile więc to na chwilę obecną odpada.
@Akrass Builda zrobiłem Ci bez inżynierów. Na spokojnie, z czasem sobie odblokujesz. Nie od razu Rzym zbudowano. A co do kupowania odpowiednich modułów, to polecam Ci korzystanie z Inary, załóż tam sobie konto, połącz z frontierem. Da Ci to możliwość sprawdzania w jakim systemie i na jakiej stacji kupisz odpowiedni moduł do statku plus całą masę przydatnych informacji, łącznie z materiałami potrzebnymi do inżynierki. Jeśli zajmujesz się kopaniem, to polecam kopać painite albo LTD - mining laserami - nie ma musu deep core mining, czyli wysadzając skały. Do tego fajnie przydaje się narzędzie http://edtools.ddns.net/miner - pokaże Ci gdzie najbliżej systemu w którym jesteś jest dobre miejsce do kopania i gdzie sprzedasz za najlepszą cenę. Painite chodzi za ponad 700 000 cr za tonę, LTD nawet za ponad milion za tonę. Dla painitu szukaj podwójnych hotspotów a dla LTD potrójnych, musisz zeskanować pierścienie. Myślę, że się opłaca:-)
FSD kupisz u nas w HR 8444
(19.12.2019, 09:50 UTC)MAGNUM354 napisał(a): FSD kupisz u nas w HR 8444

Właśnie niestety nie mam go tam dostępnego max w wersji C którą posiadam, szukałem na stacji Maskelyne Vision oraz w porcie Collins Market.
Teraz poleciałem do HIP 109423 tam znalazłem tylko w wersji B która mi nie odpowiada. Będę szukał dalej może w końcu coś się znajdzie, może muszę mieć jakieś wyższe ranigi albo coś żeby mieć dostępne lepsze towary na stacji.

@Banson82 dzięki
@Akrass, nalazłem Ci na inarze miejsca gdzie kupisz Frame Shift Drive 5A. Dane są różnie aktualne czasowo, a miejsca są w dosyć bliskich odległościach od HIP 109423 [max 45,05 Ly]. Pierwsza nazwa to stacja, druga nazwa to system:
Rolland Ring | HIP 109423
Gehry Dock | 8 Piscis Austrini
Davis Enterprise | Chebay
Bean Orbital | HIP 106438
May Station | Arabrigur
Alexander Ring | Zurum

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości