Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DYI Track IR
(18.01.2016, 21:12 UTC)AlbertMarstalker napisał(a):
(18.01.2016, 20:35 UTC)Rommie_PL napisał(a):
Cytat:Inna rzecz, to jesli przekrecasz głowę skrajnie ( niezalezy od kierunku ) i wtedy nagle kamera przeskakuje, lub sie "zawiesza", to musisz pogrzebać i ustawić sobie mapping. To bardzo pomaga w sensitivity jak i zakresach działania.

Jeśli kąt świecenia diód jest zbyt mały to przy skrajnych odchyleniach program gubi namiar z którejś diody i następuje szarpanie obrazu.
Wiem to z doświadczenia.

mam diody 5mm czyli duże, Próbowałem zmieniać rozdzielczość oraz fpsy i ciągle szarpie, jak włączam open tracka i mam podgląd z diód to taki szumiący obraz na tym czarnym ekraniku jest, tak jakby filtr nie dawał rady bo tło nie jest zupełnie czarne. Nie wiem jak to zmienić
Obraz może być lekko zaszumiony, spróbuj przy wyciemnonym pokoju - może łapie jakieś inne źródło światła. Pobaw się też tresholdem i FPSem kamerki - minium ustaw 30 fps.
Odpowiedz
Photo 
Bardzo fajny tutek, osobiście również polecam latać z takim sprzętem. Roboty relatywnie niewiele (max kilka h) a uciecha z gry nieporównywalna Smile
Ja akurat używam Fretracknoir 1.7
Dla leniwych jest jeszcze w miare ekonomiczna opcja http://www.delanengineering.com/
Co do wcześniejszej kwesti ze skakaniem to faktycznie może być kila przyczyn 
- mały kąt świecenia i niedopasowane krzywe w sofcie przez co kamera gubi sygnał 1 z diodek (może pomóc szlifowanie soczewki)
- ustawienia czułośći wykrywania punktów w sofcie (najlepiej się sprawdza między 2 a 50 mm + odpowiednia treshold na suwaku)
- problem z fps kamerki (nie synchronizują się klatki z kamery z klatkami w grze)  - tu duże znaczenie ma niestety wydajność procka, przerobiłem to sam dopiero zmiana procka pomogła.
- niewłaściwy filt światła dziennego - kamera zbiera za dużo bodźców

przy okazji pochwalę się swoim sprzętem :Smile konstrukcja oparta na 2 mm pręcie stalowym z ukradzionego żonie wieszaka, zeszlifowane diody, całość połączona szeregowo tylko na kabel USB bez baterii 
[Obrazek: KOhyxDW.jpg?1]
Odpowiedz
(18.01.2016, 14:54 UTC)kris750PL napisał(a): kamerka ps3eye nie ma żadnego problemu aby w rozdzielczości 640x480 osiągnąć 70-72fps, zmiana na 320x240 poza pogorszeniem czułości nic nie da

Nie jest to prawdą niestety. Piszą o tym wszem i wobec, ze zmniejszenie rozdzielczosci pomaga w płynności. NIe jest tez neistety prawdą, że zmniejszenie rozdziałki ma wpływ na czułość. Tutaj jedno z drugim nie ma nic wspólnego, bo i tak odbieramy tylko sygnał w postaci kropki.
NIe chce mi się tego tłumaczyć, ale ma to coś wspólnego z MHz...
reszta artukułu tutaj:

https://github.com/opentrack/opentrack/issues/108
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
(18.01.2016, 21:19 UTC)Acus Jemeson napisał(a):
(18.01.2016, 20:35 UTC)Rommie_PL napisał(a): Jeśli kąt świecenia diód jest zbyt mały to przy skrajnych odchyleniach program gubi namiar z którejś diody i następuje szarpanie obrazu.
Wiem to z doświadczenia.

mam diody 5mm czyli duże, Próbowałem zmieniać rozdzielczość oraz fpsy i ciągle szarpie, jak włączam open tracka i mam podgląd z diód to taki szumiący obraz na tym czarnym ekraniku jest, tak jakby filtr nie dawał rady bo tło nie jest zupełnie czarne. Nie wiem jak to zmienić
Obraz może być lekko zaszumiony, spróbuj przy wyciemnonym pokoju - może łapie jakieś inne źródło światła. Pobaw się też tresholdem i FPSem kamerki - minium ustaw 30 fps.

jeśli masz PS3Eye i zainstalowanego CL-EYE to można w samej kamerce pobawić się ustawieniami, przykładowo moje ustawienia dla kamery wyglądają tak

http://imgur.com/a/4bcb6
http://imgur.com/WDoqZOB
Odpowiedz
(18.01.2016, 20:35 UTC)Rommie_PL napisał(a):
Cytat:Inna rzecz, to jesli przekrecasz głowę skrajnie ( niezalezy od kierunku ) i wtedy nagle kamera przeskakuje, lub sie "zawiesza", to musisz pogrzebać i ustawić sobie mapping. To bardzo pomaga w sensitivity jak i zakresach działania.

Jeśli kąt świecenia diód jest zbyt mały to przy skrajnych odchyleniach program gubi namiar z którejś diody i następuje szarpanie obrazu.
Wiem to z doświadczenia.

Wiem co masz na myśli.
hmm.. nie wiem co mogę pomóc, ale jest jeszcze możliwość konfiguracji samer kamerki z poziomu windowsa. Tam możesz ustawić nasycenie, barwę itd..
Jedna z opcji o ile dobrze pamiętam nazywa sie GAIN. Domyślnie po instalowaniu chyba jest ustawione na auto. Jesli przestawisz to ręcznie, to będziesz mógł skorygować szumy, ale tylko do pewnego momentu, do czasu aż kamera nie zgubi sygnału. Przy starej kamerze grzebałem w tych ustawieniach i trochę tam pomogło.
W najgorszym wypadku na alledrogo kupisz PS3eye za jakies 30zł... a warto.
[Obrazek: SDU3JFX.png]
Odpowiedz
(18.01.2016, 21:39 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):
(18.01.2016, 14:54 UTC)kris750PL napisał(a): kamerka ps3eye nie ma żadnego problemu aby w rozdzielczości 640x480 osiągnąć 70-72fps, zmiana na 320x240 poza pogorszeniem czułości nic nie da

Nie jest to prawdą niestety. Piszą o tym wszem i wobec, ze zmniejszenie rozdzielczosci pomaga w płynności. NIe jest tez neistety prawdą, że zmniejszenie rozdziałki ma wpływ na czułość. Tutaj jedno z drugim nie ma nic wspólnego, bo i tak odbieramy tylko sygnał w postaci kropki.
NIe chce mi się tego tłumaczyć, ale ma to coś wspólnego z MHz...
reszta artukułu tutaj:

https://github.com/opentrack/opentrack/issues/108

ale nie pisałem jak opentrack współpracuje z kamerą tylko jakie możliwości ma ta kamera. Widocznie opentrack ma jakiś problem z wykorzystaniem pełnych możliwości kamery. Zmiana rozdzielczości ma bardzo duży wpływ na czułość kamery - im większa ilość punktów odczytu tym lepsza czułość kamery na ruchy Smile

specyfikacja tej kamery to m.in. to:
"Potrafi ona przechwytywać obraz z prędkością 120 FPS w rozdzielczości 320×240 oraz 60 FPS w 640×480 pikseli. Zastosowany obiektyw zapewnia szeroki kąt wi dzenia - od 56 do 75 stopni"
pozdr. K.
Odpowiedz
Wymieniłem wczoraj obiektyw na taki bez filtra IR w swojej PS3Eye http://www.eltrox.pl/monitoring/monitori...p-8mm.html (mała uwaga: eltrox wycofuje się ze sprzedaży małych obiektywów więc to źródełko może szybko wyschnąć)
Mod pozwolił na dużo lepsze łapanie diód SFH485P (średnio 8-9px) przez co tracker się nie gubi.
Jeżeli jest ktoś chętny wymianą obiektywu w kamerce PS3Eye i ma problem z kupnem holdera to mogę taki sprzedać za 2zł + koszty wysyłki (nie mogłem kupić 1szt więc mi sporo ich zostało). Holder jest na gwincie M15x0.5 o rozstawie śrub 18mm i pasują do niego standardowe obiektywy.
Odpowiedz
Pytanie:
Opentrack skonfigurowany piękne 3 punkciki wszystko hula. Elita nie reaguje, czy jest jakaś magiczna opcja którą trzeba włączyć w Elitce żeby pobierała dane z opentracka? to samo jak próbowałem facetracknoir w programie działa w Elitce nie. Proszę o pomoc.
[Obrazek: sz37R8A.png]
Odpowiedz
Zip czy instalator?
To bardzo ważne.
Odpowiedz
Gal nie skonfigurował osi w grze. Myślę, że o to chodziło.
[Obrazek: coLdRBJ.png]
All peas are equal, but some peas are more equal than others.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości