Prośba
Ciebie nie znam ale wielu jest ludzi wolnych w Polsce ale nie każdy powinien mieć broń. Patrzymy zazwyczaj tylko na własną perspektywę ale zobacz też na perspektywę osoby niedojrzałej, chorej, zaćpanej, pijanej, chorej psychicznej itp. Oni tez dostaną broń razem z Tobą. Ile dzieci w USA już zastrzeliło swoich rówieśników bo tatuś miał broń w domu? Ok kończę, idę bo mi dziecko chce jeśćSmile
Odpowiedz
Dostep jest ograniczony. Na terenie cąłej UE taka  broń jest wyłącznie na zezwolenia. W Polsce poza spełnieniem całego szeregu innych wymogów (np. niekaralność, przynależnośc do klubu, licencja zawodnicza, stałe miejsce zamieszkania, uk. 21 lat) wymagane są (między innymi) badania psychologiczne i psychiatryczne przeprowadzone przez upoważnionych orzeczników umieszczonych na liście Policji. W przypadku negatywnego wyniku badania lekarz ma obowiązek poinformować o tym Policję. Posiadacze broni do ochrony muszą te badania ponawiać najrzadziej raz na 5 lat.

Nie mówimy to o powszechnym dostępie do broni, polegającym na tym że każdy może mieć. Mało tego, nawet w USA tak nie jest. Każdy kupujący broń jest sprawdzany w systemie NICS (National Instant Criminal Background Check), gdzie również jest obowiązek wpisywania osób z zaburzeniami psychologicznymi i psychicznymi. Problem polega na tym że władze USA nie egzekwują dopisywania do systemu takich osób (np. lekarz mordercy z kina Aurora nie dopisał go, bo "nie chciał psuć mu rejestru" i nie poniósł za to kary), a istniejące zgłoszenia są wpisywane z ponad rocznym opóźnieniem bo.... Prezydent Obama zaraz po objęciu urzędu 4 krotnie zmniejszył budżet komórki FBI odpowiedzialnej za utrzymywanie aktualnych informacji w systemie (dane kryminalne lądują tam automatycznie prosto z sądów, więc to jest na bieżąco).

A co do noszenia broni w USA to na to potrzebne jest (tak jak w Polsce)... wydane przez Policję pozwolenie zwane CCW (Concealed Carry Weapon) albo CCL (Concealed Carry License). W tej chwili pozwolenia takie można uzyskać w większości stanów (np. od niedawna w mieście Chicago gdzie od tego momentu w rok liczba zabójstw spadła o 30%!). Niektóre stany mają umowy o wzajemnym honorowaniu takich pozwoleń. W niektórych jest polityka "shall issue", czyli jak obywatel spełnia wymogi i zda egzaminy to Policja musi wydać pozwolenie,  w innych (np. California) jest zasada "may issue" czyli Policja ma pełną uznaniowość czy wyda pozwolenie czy nie.

Problem z petycją Maxa Kolonko polega na tym, że on nie ma zielonego pojęcią jak teraz wygląda prawo o broni w Polsce. W obecnym stanie (po nowelizacji z 2011) i zniesieniu uznaniowości (poza bronią do ochrony osobistej czyli taką do "noszenia pod pachą") jest ona bardzo rozsadna i zdrowy na umyśle, praworządny Polak może uzyskać pozwolenie (choć to nie jest tania procedura). Większość po prostu sobie z tego nie zdaje sprawy, lub wierzy w mityczną broń z supermarketu (Walmart też nie sprzeda bez background check).

Dla naprawdę zainteresowanych, warto poczytać stronę mojego kolegi z ROMB Andrzeja Turczyna: http://trybun.org.pl/

EDYTA: Dzieci. To częsty argument. Tak się składa że są statystyki z USA. Mniej niż 1% zgonów dzieci 0-14 w wypadkach związane jest z bronią. W latach 1981-2002 liczba wypadków z bronią dotyczących dzieci 0-14 spadła o ponad 83%, podczas gdy liczba broni w prywatnych rękach wzrosła o ponad 41%. To zasługa kampanii społecznej uświadamiającej rodziców. U nas to jak przechowywać broń określa prawo. Ostatni wypadek w Polsce (chyba pierwszy taki od 15 lat jak nie lepiej, przy ok 0,5mln sztuk nowoczesnej broni w prywatnych rękach) to skutek złamania prawa przez ojca dziecka.
Odpowiedz
Nie trzeba szukać daleko, można by przykład czerpać np. ze Szwajcarii.
Odpowiedz
Może zróbmy tak: kto się zgadza z petycją niech podpisze, kto się nie zgadza niech nie podpisze. Jedni i drudzy mogą też swoje stanowisko przekazać Europosłom (namiary na stronie parlamentu) jak i samej Komisji Europejskiej ( https://ec.europa.eu/transparency/regdoc...anguage=pl ).

A zainteresowanych zgłębieniem tematu zapraszam na http://broń.iweb.pl Ale uwaga! Maja tam Rozszalałego Moderatora™ o nicku Montrala Wink
Odpowiedz
Ja już podpisałem wcześniej, nie z powodu sportowców.... choć - jakby pomyśleć, to też. Rolleyes
Odpowiedz
(23.11.2015, 15:35 UTC)CMDR Przemyslav napisał(a):
(23.11.2015, 15:28 UTC)przmo napisał(a): .......... ale rozwiązaniem nie jest udostępnienie broni tak se, każdemu.

Przmo tu nie chodzi o jakieś tam "rozwiązanie" - jestem wolnym człowiekiem i mam prawo się bronić i posiadać broń, jestem wolnym człowiekiem a nie niewolnikiem Państwa, dlaczego Państwo i jego funkcjonariusze posiadają broń ? dlaczego Państwo pozbawia mnie się tego prawa ?

Możesz kupić broń, ale pod warunkiem, że masz pozwolenie.
Zdobyć jednak pozwolenie, to nie mały wyczyn, bo nie dość, że musisz przejść psychotesty, to ponadto musisz mieć naprawdę dobry powód, by uzasadnić dlaczego chcesz mieć broń.
Kolejnym niedorzecznym elementem jest to, że broń w domu trzeba trzymać w metalowej kasetce zamykanej w kolejnej kasetce, w której na domiar idiotyzmu trzyma się osobno magazynek z nabojami Smile
Teraz sytuacja w której słyszysz odgłosy włamania do Twojego domu i... szukasz kluczyk do kasetki z której zabierasz magazynek, później kluczyk do drugiej kasetki z której wyciągasz broń. Trzeba mieć dużo szczęścia, by zdążyć w ogóle w takiej sytuacji Smile
Nawiasem mówiąc, nie wiem czy teraz to tak funkcjonuje, ale kiedyś prawo o tym wyraźnie mówiło - teraz tego już nie śledzę Smile

P.S. Też jestem za tym, by każdy dorosły (nie mający schorzeń psychicznych) obywatel mógł iść do sklepu z bronią i po prostu sobie jakąś kupić, by czuł się bezpieczniej. Problemem może tylko się okazać jaki rodzaj broni można sprzedawać, bo równie dobrze legalnie można by było i Stingera kupić Smile
Odpowiedz
Powszechny dostęp do nitro jak do CP może bym odpuścił, ale już rejestracja z kartą broni + psychotesty i świadczenie o ukończeniu "kursu" owszem. Jakiego kursu? Ano takiego co by właśnie na potrzeby tego typu obywatelskich pozwoleń zrobić. Durny koszt, ja wiem 200 zł maksymalnie, dwie godziny ostrej teorii dlaczego, jak, z czym, po co - podsyconej praktyką - dajmy na to trzem godzinom na strzelnicy. Całość pewnie by kosztowała w okolicy pięciu stówek z lekażem (i tak mniej niż prawo jazdy, a po prawie jazdy mamy pociski do zabijania o wadze 1T Tongue) a już obywatele by mieli jakieś obycie z bronią i nie było by to takie hop siup.
Teraz to jest chore. Przy dobrych wiatrach - staż kandydacki 8-10 treningów po 25 sztuk amunicji bocznego zapłonu, dlaczego? Bo tak! Koło 200-250 zł, wpisowe w Klubie 200-300, składka roczna 300-400 wpisowe do stowarzyszenia o charakterze kolekcjonerskim (NTS) 100. Składka roczna w stowarzyszeniu o charakterze kolekcjonerskim NTS kolejna stówa. Badanie lekarskie na patent strzelecki teraz kosztuje jakieś miliony koło 250 zł? Kiedyś było tańsze . Egzamin na patent strzelecki przy sportowym to 400 zł. Przy samej kolekcjonerce tysiąc. Licencja PZSS 50zł a potem zaczynają się kuźwa cuda.
Starty w zawodach 10 startów po 50zł razem 500zł (potrzebne do WPA) badania lekarskie do WPA 500 złociszy. Wniosek o bron sportową 242 pln (dalej to broń sportowa - margolinka forewer piu piu!) Wniosek o broń sportową do celów kolekcjonerskich 242zł
Promesa na zakup broni 17zł sztuka, urządzenie do przechowywania broni co najmniej klasy S1 około 500zł Musisz mieć szafę pancerną w domu, bo tak, bo to polska. Ankus dobrze prawi, a w szafie pancernej, szafa pancerna, w której trzymasz szafę... incepcja o_0
Po uzyskaniu licencji PZSS musisz jeszcze brać udział w zawodach strzeleckich. 4xpistolet razem 200 2xkarabin 100 2xstrzelba 100zł Już wyliczyłem ponad 4 kafle. Już pal sześć z kosztami jakie trzeba ponieść przy staraniu się, myślę, że każdy kto lubi postrzelać wie jak to uzależnia i tylko apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale ile trzeba się nalatać z segregatorem to głowa mała a i stawów kolanowych człowiek na loterii nie wygrał.
Chore. Ale to je polska, tutaj nie pomalujesz bo to amelijum.
Odpowiedz
Smutny jest fakt, że nawet posiadając legalnie ostrą broń to i tak nie masz prawa jej użyć w obronie własnej - była głośna sprawa w Polsce gdzie właściciel postrzelił z legalnie posiadanej broni (w obronie własnej i swojego mienia) włamywacza i miał spore problemy, nie pamiętam czy sprawa skończyła się wyrokiem skazującym ale sam fakt sądzenia w takim przypadku jest porypany, oczywistym powinno być, że użycie broni w takim przypadku było zasadne.
Na szczęście są kraje w Europie gdzie tabliczka PRIVATE poparta kilkoma łuskami (takie jak od dubeltówki) pod nią na ziemi stanowią jasny przekaz i nie raz takie widziałem w UK szwendając się po różnych okolicach z aparatem i statywem. Wierzcie mi, że nigdy nie wlazłem na taki teren bez porozumienia z ladnlordem, a ci zwykle są bardzo przyjaźnie nastawieni jeśli znają cel wizyty na swojej ziemi. Po prostu nie życzą sobie intruzów i kłopotów - tylko tyle i aż tyle.
Jestem za legalnym dostępem do broni, co nie znaczy że swobodnym i bez ograniczeń - pewne, choćby nawet rygorystyczne, kryteria powinny być spełnione.
Odpowiedz
Być może źle się wyraziłem, nie chodzi mi o to żeby broń można było kupić z taką łatwością z jaką kupuje się żelazko czy grabki, niemniej uważam, że prawo do posiadania broni przez każdego obywatela powinno być wpisane do konstytucji i przez nią gwarantowane.
Odpowiedz
(23.11.2015, 18:35 UTC)Palmer Eldritch napisał(a): Smutny jest fakt, że nawet posiadając legalnie ostrą broń to i tak nie masz prawa jej użyć w obronie własnej - była głośna sprawa w Polsce gdzie właściciel postrzelił z legalnie posiadanej broni (w obronie własnej i swojego mienia)  włamywacza i miał spore problemy, nie pamiętam czy sprawa skończyła się wyrokiem skazującym ale sam fakt sądzenia w takim przypadku jest porypany, oczywistym powinno być, że użycie broni w takim przypadku  było zasadne.
Jeśli już do kogokolwiek w Polsce strzelasz, to tylko tak by zabić!
Jeśli gość miał farta, ty nie będziesz już go mieć. Wynajmie papugę,a wtedy masz przej....
Odpowiedz