16.03.2018, 09:42 UTC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2018, 09:43 UTC przez Yata_PL.)
(13.03.2018, 19:14 UTC)Dr.Kobayashi napisał(a):(13.03.2018, 14:29 UTC)Yata_PL napisał(a): napisz prosze co potrzeba i co polecasz aby zrobic pelne chlodzenie wodne bo chyba takie widze ?
W sumie wiele zalezy od tego czego oczekujesz od kompa. Czy ma byc to niezwykła cisza, czy też niskie temperatury.
Generalnie aby zacząc potrzeba ok 2K PLN i najczęściej najdroższą inwestycją jest blok wodny do GPU.
Najwięcej zyskamy po "zwodowaniu" GPU i to nie tylko w kwestii redukcji ciepła, ale przede wszystkim w kwestii ciszy
Najmniej sensu, a właściwie bez sensu jest popularne wodowanie RAMu... czysta komercja i marnotrawienie kasy. RAMy są tak zaprojektowane aby działać w "wysokich temp" i to właśnie wtedy są bardzo wydajne.
Co warto natomiast zrobić to zastanowić się czy nie byloby dobrze zwodować sekcje zasilania ( wokół procesora ) i mostek południowy na płycie głównej....zwłaszca gdy robisz silne OC na kompie.
Ogólnie zasada jest taka:
chłodnica dla CPU powinna mieć minimum 1x120mm..
chłodnica dla GPU powinna mieć minimum 3x120mm.. google Ci podpowie jak chopaki to liczą bo GPU ma tutaj znaczenie.
U mnie optymalnie sprawdza się 2 chłodnice po 3x120mm do których podłączony jest cały obieg.
Pompy wody to juz inna historia i bardzo zależy od tego jak duzy pion wody masz w całej instalacji ( srednio to 2.5m )
Siła pompy ma natomiast znaczący wpływ na predkosc przepływu ( czyli chłodzenie ) jak i ciśnienie w obiegu wody.... za wysokie rozwali CI uszczelki i będzie ciekło...
Powiem tak, wszystko zalezy od tego jakie i ile części chcesz chłodzić... pompa Magicool za 170zł sprawdzała sie spoko i moja obecna pompa XSPC za 750PLN robi też swoją robotę.
Co polecam... hmm..
polecam iść w podzespoły sprawdzone. Nie polecam iść w podzespoły na bazie aluminium lub stopów aluminium ( płyny potrafią reagować utleniając)
EKwww.ekwb.com,
XSCP
Phobya
Wiekszosc dostaniesz na http://www.angela.pl - . nazwa sklepu jakby sprzedawali dmuchane lalki...hehe ale naprawde ogarnieci kolesie.
Na początek zdecydowanie odradzam Hard Tubbing.... drogo i duzo dłubania. Natomiast tzw. Soft Tubbing ( silikonowe wężyki ) zrobią doskonałą robotę i nie trzeba wszystkiego dopasowywać co do mm.
mam nadzieje, ze chociaz troszkę pomogłem
pomogles + 1 rep. Nie jest to temat dla mnie pilny ale moze pobawie sie latem, jak juz temp. dadza w kosc a cisze tez lubie, zaczne od GPU i CPU
Born too late to explore the earth, too soon to explore the stars...
At least I was born in time to do it in VR.
At least I was born in time to do it in VR.