19.09.2017, 20:29 UTC
(19.09.2017, 13:12 UTC)MoherowyBerecik napisał(a): Zastanawiam się czy grać na klawie, padzie czy zainwestować w jakiś joystick
Odpiszę Ci z perspektywy kogoś, kto zaczał grać w ED 4 tygodnie temu i po dwóch tygodniach kupił HOTAS-a

Jeśli nie jesteś przekonany, że gra Cię wciągnie i że będziesz w nią grał za 2 miesiące to poczekaj z zakupem. Najtańszy, ale już sensowny zestaw kosztuje 200zł, a jak powszechnie wiadomo "mieć 200zł i nie mieć 200zł to już razem 400zł" :

Ja po 2 tygodniach i ponad 50h na Steamie stwierdziłem, że warto kupić i nie żałuję. Oczywiście nauka grania na joyu to trochę jak nauka chodzenia od nowa, musisz sie pozbyć starych nawyków i zastąpić je nowymi, ale jeśli zmiana nastąpi po <100h grania to nie będzie tragedii, mi ogarnięcie podstaw grania joystickiem i przepustnicą zajęło 2-3 wieczory, po tygodniu czuję że latam tak jak latałem na klawiaturze przed zmianą na joystick.
Moje rozkminki co kupić są w tym wątku, a w tym konkretnym poście użytkownik @DevoloPL napisał, że ma na sprzedaż używanego HOTAS-a, więc może Cię to zainteresuje

![[Obrazek: 81350.png]](https://inara.cz/data/sigs/81/81350.png)
MOJE ODZNAKI