02.08.2017, 11:53 UTC
Ok, trochę mnie również znudziło odbijanie piłeczki, więc skupie się na tym, gdzie mi prawdę mówiąc nadepnąłeś na odcisk próbując manipulować tym co napisem. skupie się w każdym razie na próbie wyjaśnienia Ci o co mi chodziło. Generalnie przeinaczanie wypowiedzi, dopowiadanie sobie czegoś, uważam za największą bolączkę dyskusji internetowych, i jestem na tym punkcie troszeczkę uczulony.
Przeczytaj jeszcze raz to co ja napisałem, i to co Ty napisałeś, spróbuj ZE ZROZUMIENIEM zastanowić się nad implikacją tego co ja napisałem, i swojego "przenośnika"...
Ale jakby coś to :
To co miałem na myśli, to to, że bezrefleksyjnie są dumni z poczynań swoich przodków, że stawiają ich na piedestale bo "służyli Państwu", i próbę wybielania, że "co złe to nie oni"... od tego jest cholernie długa droga do "pielęgnowania ideologi nazistowskiej", "stawiania ołtarzyków z adolfem" czy nawet do popierania ówczesnej polityki Niemiec.
Mam nadzieję, że tym razem widzisz, jaki błąd popełniłeś i jesteś w stanie się do tego przyznać.
(02.08.2017, 11:11 UTC)GutenbergPL napisał(a):TAK, zaprzeczę.Cytat:OOOOO a tu mnie trochę rozzłościłeś: Gdzie napisałem, że w Niemczech mają ołtarzyki z Adolfem? Jeśli nie jesteś w stanie takiej mojej wypowiedzi wskazać, bardzo proszę o sprostowanie.
Proszę, z Twojego posta:
Cytat:Ci którzy jeszcze żyją bardzo często mówią otwarcie że np byli w SS..., chwalą się tatuażami... niektórzy mają w domach kąciki w których pielęgnują pamięć o rodzicach ss-manach... w tym możesz mi wierzyć, wiem to z pierwszej ręki...
To jest pielęgnowanie ideologii nazistowskiej.
Zaprzeczysz?
Czy przyczepisz się do wyrażenia"ołtarzyk z Adolfem"? Użycie tego wyrażenia, to jest przenośnia - taki chwyt stylistyczny.
Bardzo często gram skojarzeniami.
Przeczytaj jeszcze raz to co ja napisałem, i to co Ty napisałeś, spróbuj ZE ZROZUMIENIEM zastanowić się nad implikacją tego co ja napisałem, i swojego "przenośnika"...
Ale jakby coś to :
To co miałem na myśli, to to, że bezrefleksyjnie są dumni z poczynań swoich przodków, że stawiają ich na piedestale bo "służyli Państwu", i próbę wybielania, że "co złe to nie oni"... od tego jest cholernie długa droga do "pielęgnowania ideologi nazistowskiej", "stawiania ołtarzyków z adolfem" czy nawet do popierania ówczesnej polityki Niemiec.
Mam nadzieję, że tym razem widzisz, jaki błąd popełniłeś i jesteś w stanie się do tego przyznać.