02.08.2017, 07:11 UTC
Cytat:Żadna idea nie jest warta życia.
Słyszałem kiedyś, że matka oddająca życie za swoje dziecko - broni tylko swoich "samolubnych genów".
Nie przypisuje tego Tobie, ale tak mi się skojarzyło... bo sądzę inaczej.
Cytat:I śmieszy mnie to wywyższanie się nad Czechami, że oni to tchórze, kolaboranci itd., a my ludzie honoru. Tylko u Czechów nie wybito tyle inteligencji i ludności cywilnej, nie zniszczono połowy infrastruktury. A Czechosłowacja jakoś też nie była związkiem radzieckim. Co natomiast mamy dzisiaj? Czechy są generalnie na wyższym poziomie od naszego, ich kultura jest bardziej rozpoznawalna, nawet sukcesy sportowe mają w ostatnich latach co najmniej takie same, a może i większe. Wszystko to pomimo kilkukrotnie mniejszej populacji! Dlatego lepiej jest być pragmatykiem, niż bezmyślnym ułanem.
Tak, Czesi nie walczyli.... ja jednak wole pogląd pana Lindy.
Ptak, nawet w złotej klatce - jest w niewoli.
Już wcześniej Ci odpisałem - w Polsce, Ci co nie walczyli, dostali kulę w stalinowskich więzieniach - na równi z tymi, co walczyli.
Przegrana i przegrana.
Eksterminacja inteligencji jest bardzo ważna dla każdego zaborcy - kto tego nie wie, przestaje być zaborcą.
A sukcesy w sporcie i gospodarce - zupełnie nie w tym temacie, choć u Czechów są niezaprzeczalne.
U tych Czechów, którzy jakoś też nie chcą takiej integracji jak moi rozmówcy....