Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite
(06.06.2017, 11:10 UTC)Bolthorn napisał(a): Explorer już lata i zarabia jak taxi. Pomimo, że kosztował mnie prawie 20M to zwrócił się po dwóch godzinach. Jako, że nie zamierzam pchać się nim w kłopoty to wywaliłem tarcze 5 i wstawiłem 3. Nie chcąc jednak pozostać zupełnie bezbronnym i przygotowanym na ewentualną ucieczkę (nie walkę) zamontowałem na nim podwójne chaffy, point defence i... pokaźny zestaw wyrzutni min jak broni defensywnej. Nie liczę na jakieś spektakularne wyniki, ale podczas ewentualnej ucieczki oczywiste jest aby skierować stakek w taki sposób, żeby wroga mieć zawsze na kusie 180 zarówno w pionie i poziomie, czyli centralnie na ogonie. Teoretycznie liczę więc na to, że zostawiając za sobą miny przede wszystkim zmuszę wroga do zmian kursu przez co pościg stanie się mniej efektywny a także nie pozwolę mu spokojne przycelować sobie w tyłek. Oprócz tego chaffy mają zamylać gimbale. Tyle teorii, a jako że praktyki mam niewiele zwracam się do Was z prośbą o opinię i ocenę ewentualnej skuteczności takiego manewru.

Jako obrona 2x chaff by spamować nim na zmianę OK, point defence przy małej tarczy OK, do tego HS (heat sink) obowiązkowo, by zniknąć na chwilę z radaru i zrzucać z siebie locka - wtedy wrogie rakiety seeker nie zdążą Cię namierzyć, do tego HS przerywa skanowanie.

Odnośnie min, miało by to sens jeśli zostały by ulepszone przez inżynierów z efektem wyłączającym silniki. W przypadku gołych jak masz obecnie, jest to strata miejsca i niepotrzebne dociążanie statku.

Dodatkowo, jeśli zdarzy Ci się, że wrogi statek zdejmie Ci tarczę, wchodzisz w Silent Run i starasz się wyskoczyć do innego systemu. Wtedy HS będzie konieczny, gdyż temperatura statku zacznie wzrastać, bo nie ma gdzie uchodzić.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Kto pyta, nie błądzi - wątek z pytaniami i odpowiedziami na temat Elite - przez Krutek - 06.06.2017, 11:55 UTC
temperatura - przez Plebix 007 - 06.12.2020, 16:36 UTC
RE: temperatura - przez Ganzuri - 06.12.2020, 17:23 UTC