Laptop do gier
(12.05.2017, 15:46 UTC)Aquar napisał(a): Czemu? Na stacjonarce mam 8 i wszystko w maksie łapie, i obeszło się bez SSD...

Jasne, że się bez SSD obejdzie, ale jak raz spróbujesz takich dysków to w życiu z nich nie zrezygnujesz...  co do pamięci RAM to na W10 pierwszy raz mi się zdarzyło że system prosił o zamknięcie aplikacji lub sam zamykał wybrane z powodu braku RAM-u... w chwili obecnej do wygodnego korzystania z komputera najlepiej mieć min. 16GB ... już kiedyś pisałem, że u mnie sama opera przy włączeniu potrafi zając 12GB...

(12.05.2017, 20:08 UTC)LeWaR napisał(a): Mam i gram na Y700. Konfig ju tu podawałem. Pracuje ponad rok i nie kwęka.

Ja jedyny minus jaki widzę to kwestia matrycy w tych lapkach... cała reszta całkiem niezła, szczególnie że przyzwoicie wyceniona np. kwestia udźwiękowienia, wydajności itd.

(12.05.2017, 16:10 UTC)michup86 napisał(a): Odradzam 17 cali do podrozy sluzbowych - tego skrzydla nie ma gdzie ustawic, jest podatny na uszkodzenia i obicia, trzeba tez dedykowanej torby. Jesli bedziesz latal to w ogole zapomnij o 17 calach.

Sugeruje tez pojsc w marke laptopa, czyli MSI, Razer, Alienware, lub ostatecznie Dell. Na pewno musi to byc wytrzymaly laptop. Przy ciaglym przemieszczaniu sie laptopa w torbie wyjda szybko wszystkie mankamenty. Odpadajace gumki, odciskajace sie klawisze na ekranie od nacisku, nie sprawne klawisze, uszkodzenia matrycy. W podrozach w hotelu czesto bedziesz z niego korzystal na lozku i przenosil z miejsca na miejsce, wiec nie ma mowy o trzeszczacych obudowach, wyginajacych sie od trzymania go jedna reka za krawedz, lub latajaca klapa ekranu.

Jesli bedziesz mial wybor to matryca matowa da Ci mozliwosc korzystania z niego w roznym oswietleniu z braku refleksow i odblaskow, ale matryca full glass jest wytrzymalsza na uszkodzenia pikseli od przypadkowych naciskow czy upadkow. W moim wymienialem 3 razy matryce matowa od tego, ze w transporcie doszlo do uszkodzenia od tego ze torba laptopowa updala z pionu do poziomu stojac na ziemi - dzieje sie tak dlatego, ze te laptopy sa dosc ciezkie.

Sprzet musi tez wydajnie byc chlodzony - to ogolna zasada wydajnego laptopa. Jesli bedzie z tym miewac problemy to wizualnie szybko straci jak i wydajnosciowo.
Ponadto mimo wszystko nastaw sie na otwieranie obudowy 2-3 razy do roku i przepastowanie ukladow przylegajacych do radiatorow, jak procesor, GPU. Jesli bedzie taka opcja podczas zakupu na wymiane pasty na lepsza to od razu z niej skorzystaj.

Nie kupuj rozszerzonej gwarancji, zamiast tego ubezpiecz laptopa w jakiejs firmie ubezpieczeniowej.

Podrozowanie z laptopami gamingowymi to temat dla mnie od 3 lat walkowany, wiec mozesz mi wierzyc, ze wiem o czym mowie. Nie daj sie zwiesc, ze taki Acer czy Asus o podobnej konfiguracji spelni swoje zdanie i wytrzyma 2 lata eksploatacji nie rozlatujac sie po drodze. W laptopie do gier placisz za wydajne chlodzenie, wytrzymalsze materialy i lepsza klawiature, matryce i glosnikiw wbudowane - ale przy laptopie gamingowym i tak bedziesz zmuszony do korzystania ze sluchawek bo po prostu bedzie on glosny.

Pare slow o matrycy natomiast i klawiaturze. Zla klawiatura moze stanowic spory problem do grania. Kiepski uklad, za mala lub po prostu slaby przeskok klawisza, nie regularny.
Matryca moze zmienic absolutnie wszystko - caly odbior. Mozesz miec karte 1060 na pokladzie laptopa i tak slaba matryce, siwe kolory, brak kontrastow i odwzorowania kolorow. Czesciowo da sie odratowac to uzywajac kalibracji ekranu - temat prawie w ogole nie podejmowany przez nikogo, ale bez niego to jak silink V8 w maluchu. Tutaj znajdziesz wiecej informacji https://www.youtube.com/watch?v=oBYbvVEVMbc Mozesz sobie sprawdzic na ile Twoj obecny monitor daje sobie rade. Tylko uprzedzam, jak juz ktos nabedzie ta wiedze to juz zawsze nieskalibrowany monitor bedzie wkur... oraz ograniczenia w braku mozliwosci ustawienia ze wzgledu na kiepska jakosc!

Powodzenia.

Panowie nie zgadzam się, że 17 cali jest nieporęczne... mam GS70 waży nieco ponad 2KG w futerale ładnie się mieści i nosze go pod ręką lub w plecaku... do tego 2cm wysokości ... powiem tak, wręcz cholernie wygodny jak na 17 cali, a jednak ekran robi już różnicę w stosunku do 15-nastek. 

Bez sensu polecać droższe marki niż zakładany przez autora budżet...  ja osobiście tez nei wyobrażam sobie granie z lapkiem na kolanach, czy w łóżku...

"Odpadajace gumki, odciskajace sie klawisze na ekranie od nacisku, nie sprawne klawisze, uszkodzenia matrycy. " - matko, uszkodzenia matrycy od naciskania ekranu palcami - po cholere ktos ma to robić i co Ci da w tym przypadku że kupisz Alienware jak matryce w tych lapkach nie są przecież pancerne...  

...jestem non stop w ruchu i od kilkunastu lat korzystam z laptopów, nigdy nie zdarzyły mi się mechaniczne uszkodzenia wynikające ze złego/dobrego użytkowania... jedyne 2 razy zalałem sprzęt, a reszta to po prostu awaria kupionego sprzętu... przykładowo MSI robi bardzo dobre lapki, ale ten z którego piszę mimo tego miał już na etapie produkcji pewne wady w związku z czym konieczne było go wysłanie do serwisu 3 razy z powodu pojawiających się awarii ...

nie polecam ubezpieczania sprzętu elektronicznego, niestety nie udało mi się spotkać jeszcze z ubezpieczeniem tego wartym - za dużo wykluczeń... natomiast u producenta polecam mocno rozszerzoną gwarancje (byle by nie sklepową)...

Co do chłodzenia to żaden z laptopów w podanym budżecie nie będzie miał jakiegoś rewelacyjnego chłodzenia, nawet w wyższej półce ciężko tu cos znaleźć - niestety laptopy mają małe obudowy... z wyróżniających się pod tym względem sprzętów mogę jedynie polecić MSI GT73 - ale tu już mówimy o budżecie ok. 11000PLN

co do reszty w mniejszym lub większym stopniu  się zgadzam... 

pozdrawiam Smile
[Obrazek: yQ3vdLa.png]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Laptop do gier - przez Aquar - 11.05.2017, 10:41 UTC
RE: Laptop do gier - przez K42X - 11.05.2017, 11:23 UTC
RE: Laptop do gier - przez Ulpian - 11.05.2017, 14:06 UTC
RE: Laptop do gier - przez LeWaR - 11.05.2017, 16:32 UTC
RE: Laptop do gier - przez michup86 - 11.05.2017, 20:48 UTC
RE: Laptop do gier - przez szarik - 11.05.2017, 22:22 UTC
RE: Laptop do gier - przez Aquar - 12.05.2017, 06:07 UTC
RE: Laptop do gier - przez szarik - 12.05.2017, 09:36 UTC