19.01.2017, 07:33 UTC
(19.01.2017, 07:05 UTC)Baton napisał(a): Ja wróciłem do bańki po szybszy statek, raz kozie śmierć, zrobie do tego aspa jakieś ulepszone silniki i zobaczymy czy da radę, jak nie to polece Courierem tylko to trochę zajmie
Przy okazji sprawdziłem tez jak to wygląda w nocy i baza jest totalnie niewidoczna, więc raczej skanujemy tylko jasną stronę, a co zrobić jak nie jest tidally locked, czyli jedna strona zawsze ciemna to nie mam pojęcia.
Tidally locked to zn że planeta cały czas jest zwrócona jedną stroną w stosunku do swojego "nosiciela", niekoniecznie gwiazdy.
Jeżeli planeta krąży wokół gwiazdy - to masz racje.
Natomiast jeżeli jest to księżyc innej planety, to tidally locked wcale nie oznacza iż jedna strona jest zawsze ciemna - oświetla gwiazda, nie planeta.
No i trzeba pamiętać o tym, że silnik ED przewiduje jedno źródło światła - jeżeli nasz obiekt krąży wokoło drugiej/trzeciej/czwartej gwiazdy w systemie, to i tak oświetla go pierwsza gwiazda. Może być tidally locked - w stosunku do swojej gwizdy - ale "ciemnej strony" miał nie będzie.
Gratulacje i powodzenia!